Reklama:

hiperintensywne ogniska w MR (34)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-06-2007, 19:39:00

Bardzo proszę o odpowiedź eksperta. Pół roku temu (zaraz po porodzie) trafiłam na oddział neurologii z bardzo silnymi stałymi zawrotami głowy, oczopląsem, zaburzeniami równowagi i wymiotami. Badania i konsultacje lekarskie (różni specjaliści) nie wykazały przyczyny. Zostałam wypisana bez poprawy. Z karty szpitalnej wynikało jedynie, że mam bardzo wysoki poziom cholesterolu (jestem w trakcie leczenia) oraz, co mnie najbardziej niepokoi, rezonans uwidocznił "pojedyncze, punktowe, hyperintensywne w sekwencji FLAIR i obrazach T2 zależnych ogniska wielkości do 3 mm w obrębie podkorowej białej substancji mózgu w okolicy czołowej prawej - zmiany najpewniej o charakterze naczyniopochodnym. Poza tym obraz (...) w normie". Po wyjściu ze szpitala zrobiłam kompleksowe badania kardiologiczne. Tu wszystko w porządku. Nadal nie najlepiej się czuję, zawroty głowy powracają (już nie tak silne i bez wymiotów). Lekarz nie wyjaśnił tych zmian naczyniowych w rezonansie. Stwierdził tylko, że są dziwne u tak młodej osoby (mam 30 lat). Czy te zmiany mogą być przyczyną zawrotów głowy? (nie mam żadnych innych objawów za wyjątkiem ogólnego osłabienia). Czy mogą być sygnałem jakiejś innej choroby? Co jeszcze mogę zrobić, by dociec przyczyny? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Amma
gość
08-06-2007, 20:33:00

Witaj,

trudno powiedzieć, część objawów jest podobna do SM - stwardnienie rozsiane, czyli zawroty głowy, zaburzenia równowagi i opis na MRI też. No i to, że zdarzyło się to po porodzie. Nie jestem lekarzem, więc nie chcę przesądzać, na pewno przydałyby się konsultacje u innych neurologów.
Ale być może to też co innego - to lekarz musi ocenić. Po prostu koniecznie idź do innego lekarza.
Początkująca
08-06-2007, 21:42:00

Sęk w tym, że byłam już u dwóch neurologów. O SM też sporo czytałam. Ale od lekarzy nie padło to słowo ani razu. Lekarz w szpitalu przyszedł z wynikiem rezonansu jako z dobrą wiadomością, mówiąc: nie ma zmian rozrostowych, tylko naczyniowe. Będąc laikiem w tych sprawach, uspokoiłam się trochę. Kiedy poczułam się lepiej, prawie zapomniałam o sprawie. Teraz, kiedy znów czuję się źle, zaczęłam podchodzić do wszystkiegobardziej analitycznie. Na myśl, że muszę znowu przejść przez dziesiątki gabinetów lekarskich, czuję się jeszcze gorzej. Dlatego tutaj proszę o opinię. W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Amma
Początkująca
09-06-2007, 14:09:00

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc eksperta.
Amma
gość
09-06-2007, 15:32:00

Witam
Jaki to był poziom cholesterolu i czy ma Pani jakieś wcześniejsze badania krwi z poprzednich lat – co Pani przyjmuje na ten cholesterol? Czy ma Pani te zdjęcia na CD (mózgu) to bym przeglądnął? Czy miewa Pani bóle głowy? Czy miewa Pani problemy ze wzrokiem? W przypadku zmian naczyniowych wynikających z miażdżycy można byłoby się skonsultować z psychologiem klinicznym i zrobić testy neuropsychologiczne, tam mogłyby wyjść ewentualne zmiany w zakresie funkcji poznawczych - taki wywiad by nie zaszkodzil. Ważne aby wykluczyć ewentualne choroby zapalne i układowe, kiła, guzy rdzenia kręgowego i dyskopatia. Co do SM trudno jednoznacznie powiedziec.
gość
09-06-2007, 16:29:00

Dziękuję za odpowiedź. Wynik cholesterolu ponad pół roku temu 308 mg/dl HDL 65, LDL 216,8. Od tamtej pory biorę Vasilip, najpierw 40 mg, teraz 20 mg. Poziom obniżył się do ok. 200 mg/dl. Wcześniej nigdy nie miałam robionych badań na cholesterol, inne badania krwi - morfologia, OB - zawsze były dobre. W szpitalu miałam robione badania wr, hiv oraz punkcję lędźwiową. Nie wykazały nic niepokojącego. Niestety nie mam zdjęcia rezonansu mózgu na CD. Bóle głowy miewam kilka razy w miesiącu. Najczęściej są to bóle w skroniach (wieczorem). Mam też średnio raz w miesiącu atak migreny z aurą (migoczące punkty w polu widzenia przed pojawiającym się bólem). Zawrotom głowy, czy uczuciu oszołomienia towarzyszą często nieokreślone zaburzenia widzenia (przebicia, cienie, jakość widzenia jak na starym filmie). Z pewnością skorzystam z pańskich rad. Czy odpowiednie skierowania wyda lekarz pierwszego kontaktu? Jakie badania należałoby jeszcze wykonać, aby wykluczyć (lub potwierdzić) SM? Jeszcze raz dziękuję.
gość
10-06-2007, 10:45:00

Czy ktoś u Pani w rodzinie(biologicznej) też miał taki wysoki poziom cholesterolu? Czy były jakieś przypadki choroby wieńcowej, leczenie miażdżycy? Powinna Pani regularnie go badać (HDL), również dlatego ze przyjmuje Pani specyfik który ma na celu zmniejszenie tego poziomu. Bóle głowy mogą mieć różne przyczyny. Badanie komputerowe należy powtórzyć 6-12 miesięcy po ostatnim (o ile nie zachodzi wcześniejsza konieczność) aby sprawdzić czy są nowe zmiany. Można to zrobić w innym miejscu, o ile ma Pani taką możliwość. Badanie neuropsychologiczne może uda się zrobić w poradni zdrowia psychicznego, także w kierunku zaburzeń osobowości.
gość
10-06-2007, 20:03:00

Mój ojciec również ma problemy z cholesterolem i leczy się od lat. Badanie komputerowe powtórzę. Czy zmiany naczyniowe w mózgu mogą powodować zaburzenia osobowości? Jakiego rodzaju? Chciałabym dostać się na kolejne badania i obserwację do szpitala, ale nie wiem, czy zostanę przyjęta, szczególnie z powodu strajku lekarzy. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem.
gość
17-06-2007, 11:04:00

Witam. Mam problem z bolem dolnej czesci kregoslupa(ledzwiami), nabawilem sie go rok temu. Kiedy chodze siedze czy leze bol mi nie dolega klopoty sie zaczynaja kiedy ide na terning i musze zbijac pilke wtedy odczuwam silny przeszywajacy bol z lewej strony dolnej czesci kregoslupa. Uzywalem wszelkich rodzajow masci: Ketoprom, Fastum, Bengay a nawet masc konska. Czy jest cos co moze mi pomoc mam na mysli pas ledzwiowy. Sa pasy z wzmocnieniami albo biomagnetyczne czy ktorys w czasie wysilku pizycznego moze zredukowac bol do minimum. dziekuje
Początkująca
24-06-2007, 15:48:00

Droga Ammo!

Mam podobne problemy i bardzo chciałabym porozmawiać z Tobą prywatnie, poprzez e-mail - mój mail to kopp@wp.pl

Może mogłabyś odezwać się do mnie na gg? Mój numer to 1644383.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: