Reklama:

G54 (28)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
10-08-2010, 15:57:44

proszę o informacje na temat tej choroby
gość
11-08-2010, 19:40:12

G54 to nie jest jedna konkretna jednostka chorobowa, ale zgodnie z kryteriami ICD 10 czyli Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych stanowi grupę obejmującą zaburzenia korzeni rdzeniowych i splotów nerwowych. Do grupy tej należą rozpoznania wymienione poniżej:

G54 Zaburzenia korzeni rdzeniowych i splotów nerwowych
G54.0 Zaburzenia splotu ramiennego
G54.1 Zaburzenia splotu lędźwiowo-krzyżowego
G54.2 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych szyjnych niesklasyfikowanych gdzie indziej
G54.3 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych piersiowych niesklasyfikowanych gdzie indziej
G54.4 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych lędźwiowo-krzyżowych niesklasyfikowanych gdzie indziej
G54.5 Nerwoból z zanikiem mięśni
G54.6 Zespół bólu fantomowego kończyny z bólem
G54.7 Zespół bólu fantomowego kończyny bez bólu
G54.8 Inne zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych i splotów nerwowych
G54.9 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych i splotów nerwowych, nie określone
gość
07-09-2016, 22:01:28

Mam nr choroby g54 / m51 co to jest i czym to grozi
gość
30-01-2017, 10:40:21

Na poziomie L5-S1 medialne oraz szerokopodstawne uwypuklenia krążka m-k cechy pękania pierścienia włóknistego co to oznacza
gość
27-04-2017, 10:51:51

Lekaz konsultant ZUS powiedział w 2016 r ze moje doleglwosci kręgosłupa G 54.1 to neuralgia udowa lewostronna ze uszkodzili mi nerw podczas operacji endoprotezy i ze to minie .Tylko nie mija a jest coraz gorzej co z tego ze dostałam trzecia grupe rente z ZUS .Pozdrawiam wszystkich chorych
gość
30-11-2017, 18:08:21

Trzy lata temu miałam usunięte trzy przepukliny miałam problem z lewą nogą dzisiaj wyszłam ze szpitala i w opisie mam kod G54.4 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych lędźwiowo-krzyżowych niesklasyfikowanych gdzie indziej czy to znaczy ze znowu wypadły mi dyski ale teraz mam problem z prawą nogą nie miałam zrobionych żadnych badań nawet prześwietlenia tylko dostawałam kroplówki przez tydzień dostałam ich aż 23 tylko że dalej nie mogę chodzić i mam osłabione oba odruchy skokowe i w 50 procentach słapszą prawa noga co mam robić pomocy proszę
gość
05-12-2017, 19:59:53

Proszę o poradę na wynik rezonansu magnetycznego dla syna lat 17 o treści:
„Badanie RM kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji TSE w obrazach T1, T2-zależnych w płaszczyznach poprzecznych, koronalnych i strzałkowych. Badaniem objęto odcinek Th12/S5 kręgosłupa.
Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej, półpoziome ustawienie kości krzyżowej. Wysokość trzonów kręgów zachowana, nierówności blaszek granicznych. Zaostrzenia na krawędziach trzonów kręgów. Guzki Schmorla w trzonach kręgowych L2, L3 i L4. Tarcze międzykręgowe na poziomach L4/L5 oraz L5/S1 odwodnione i na poziomie L5/S1 o obniżonej wysokości.
Na poziomie L3/L4 centralna protruzja tarczy międzykręgowej powoduje ucisk na struktury worka oponowego i wraz z zaostrzeniami obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych.
Na poziomie L4/L5 masywna, centralno-prawoboczna przepuklina tarczy międzykręgowej powoduje asymetryczny ucisk na struktury worka oponowego, ucisk na prawy nerw rdzeniowy i obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych, w większym stopniu prawego oraz stenozę kanału kręgowego.
Na poziomie L5/S1 paracentralna przepuklina tarczy międzykręgowej z przewagą strony lewej powoduje asymetryczny ucisk na struktury worka oponowego, ucisk na lewy nerw rdzeniowy i obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych, w większym stopniu lewego oraz stenozę kanału kręgowego.
Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa.”
Mamy wizytę u lekarza dopiero w poniedziałek za tydzień, a chciałbym wiedzieć, na ile jest to poważny problem.
Z góry dziękuję
gość
01-02-2018, 11:49:17

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-02-2018, 10:23:52

Witam w moim opisie TK kręgosłupa jest opis;-pogłębienie fizjologicznej lordozy lędżwiowej z lewostronną skoliozą, -drobne osteofity na krawędziach trzonów kręgowych,-obniżenie tarczy międzykręgowej L4/L5,L5/S1,-Guzki Schmorla w obrębie płytek granicznych,-szczelina łuuk S1 i L5. Tylno-centralna ,lateralizująca prawostronna przepuklina krążka m-kręgowego na poziomie ruchowym L4/L5 z wypełnieniem zachyłków bocznych P>L powodująca redukcję rezerwy płynowej i ucisk worka oponowego z przyleganiem obustronnym do korzeni nerwowych na poziomie L5.Proszę o poradę na ile to poważne dodam że biorę leki ale nie wiem co dalej ....rechabilitacja czy coś innego?
gość
09-03-2018, 21:41:47

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Nietypowe zaburzenia widzenia proszę o pomoc
Cześć mam 23 lata , od 1.5 miesiąca zmagam się z nietypowymi zaburzeniami widzenia i szukam pomocy w diagnozie. Moje objawy to głównie zaburzenia widzenia na wzorach / określonych powierzchniach ( przykładowo pognieciona pościel , pognieciona roleta , kaloryfer ) które przypominają zakłócenia / drganie / falowanie tych przedmiotów , powierzchni . Zauważyłem że problem potrafi zniknąć gdy zamknę jedno oko nie ważne które. Czasami pojawia się drętwienie ale naprawdę delikatne w okolicy ust policzka po lewej stronie czasami też dłoni. Pojawiają się też szumy uszne raz na jakiś czas i piski w uszach. Mam też mroczki i męty przed oczami . Nie jest ich wiele ale towarzyszą mi każdego dnia tak jak te nietypowe zaburzenia widzenia. Zbadało mnie dwóch neurologów - norma EEG - norma Rezonans magnetyczny w otwartym aparacie z kontrastem - norma TK bez kontrastu - norma Okulista - lekka wada wzroku która nie powinna się objawiać w ten sposób Morfologia krwi - wszystko ok oprócz ferrytyny która jest podwyższona lecz choruje na stłuszczenie wątroby więc to może być od tego B12 na poziomie 236 kwas foliowy na poziomie 4 zacząłem suplementację Kardiolog / echo serca / EKG - norma Ciśnienie - książkowe Próby tarczycowe i hormonalne - norma Laryngolog - norma Bardzo proszę o pomoc co może mi dolegać ? Co mogę jeszcze zbadać . Z góry dziękuję
Wysoka prolaktyna, bóle głowy, nudnosci
Cześć. Za tydzień idę do neurologa po skierowanie na TK głowy. Ponieważ miałam robione badania krwi kontrolne przez moją ginekolog, wyszła podwyższona prolaktyna (przysadka mózgowa) Do tego mam bóle głowy i nudnosci. Na TK będę dość długo czekać, następnie drugie tyle będę czekać na wynik. Więc nie lepiej było by zaproponować żeby dala skierowanie na oddział i tam zbadają i będą wyniki w ciągu kilku godzin dni. Tylko czy się zgodzi neurolog?? Miał ktoś?
gość
Parkonson
Witam czy ktoś poleca dobrego neurologa z Katowic albo z Warszawy od Parkinsona drżenie lewej ręki Proszę jak ktoś już był i poleca Dziękuję❤️ Gosia
gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
Reklama: