Reklama:

G54 (28)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
10-08-2010, 15:57:44

proszę o informacje na temat tej choroby
gość
11-08-2010, 19:40:12

G54 to nie jest jedna konkretna jednostka chorobowa, ale zgodnie z kryteriami ICD 10 czyli Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych stanowi grupę obejmującą zaburzenia korzeni rdzeniowych i splotów nerwowych. Do grupy tej należą rozpoznania wymienione poniżej:

G54 Zaburzenia korzeni rdzeniowych i splotów nerwowych
G54.0 Zaburzenia splotu ramiennego
G54.1 Zaburzenia splotu lędźwiowo-krzyżowego
G54.2 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych szyjnych niesklasyfikowanych gdzie indziej
G54.3 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych piersiowych niesklasyfikowanych gdzie indziej
G54.4 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych lędźwiowo-krzyżowych niesklasyfikowanych gdzie indziej
G54.5 Nerwoból z zanikiem mięśni
G54.6 Zespół bólu fantomowego kończyny z bólem
G54.7 Zespół bólu fantomowego kończyny bez bólu
G54.8 Inne zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych i splotów nerwowych
G54.9 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych i splotów nerwowych, nie określone
gość
07-09-2016, 22:01:28

Mam nr choroby g54 / m51 co to jest i czym to grozi
gość
30-01-2017, 10:40:21

Na poziomie L5-S1 medialne oraz szerokopodstawne uwypuklenia krążka m-k cechy pękania pierścienia włóknistego co to oznacza
gość
27-04-2017, 10:51:51

Lekaz konsultant ZUS powiedział w 2016 r ze moje doleglwosci kręgosłupa G 54.1 to neuralgia udowa lewostronna ze uszkodzili mi nerw podczas operacji endoprotezy i ze to minie .Tylko nie mija a jest coraz gorzej co z tego ze dostałam trzecia grupe rente z ZUS .Pozdrawiam wszystkich chorych
gość
30-11-2017, 18:08:21

Trzy lata temu miałam usunięte trzy przepukliny miałam problem z lewą nogą dzisiaj wyszłam ze szpitala i w opisie mam kod G54.4 Zaburzenia korzeni nerwów rdzeniowych lędźwiowo-krzyżowych niesklasyfikowanych gdzie indziej czy to znaczy ze znowu wypadły mi dyski ale teraz mam problem z prawą nogą nie miałam zrobionych żadnych badań nawet prześwietlenia tylko dostawałam kroplówki przez tydzień dostałam ich aż 23 tylko że dalej nie mogę chodzić i mam osłabione oba odruchy skokowe i w 50 procentach słapszą prawa noga co mam robić pomocy proszę
gość
05-12-2017, 19:59:53

Proszę o poradę na wynik rezonansu magnetycznego dla syna lat 17 o treści:
„Badanie RM kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji TSE w obrazach T1, T2-zależnych w płaszczyznach poprzecznych, koronalnych i strzałkowych. Badaniem objęto odcinek Th12/S5 kręgosłupa.
Spłycenie fizjologicznej lordozy lędźwiowej, półpoziome ustawienie kości krzyżowej. Wysokość trzonów kręgów zachowana, nierówności blaszek granicznych. Zaostrzenia na krawędziach trzonów kręgów. Guzki Schmorla w trzonach kręgowych L2, L3 i L4. Tarcze międzykręgowe na poziomach L4/L5 oraz L5/S1 odwodnione i na poziomie L5/S1 o obniżonej wysokości.
Na poziomie L3/L4 centralna protruzja tarczy międzykręgowej powoduje ucisk na struktury worka oponowego i wraz z zaostrzeniami obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych.
Na poziomie L4/L5 masywna, centralno-prawoboczna przepuklina tarczy międzykręgowej powoduje asymetryczny ucisk na struktury worka oponowego, ucisk na prawy nerw rdzeniowy i obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych, w większym stopniu prawego oraz stenozę kanału kręgowego.
Na poziomie L5/S1 paracentralna przepuklina tarczy międzykręgowej z przewagą strony lewej powoduje asymetryczny ucisk na struktury worka oponowego, ucisk na lewy nerw rdzeniowy i obustronne ograniczenie otworów międzykręgowych, w większym stopniu lewego oraz stenozę kanału kręgowego.
Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa.”
Mamy wizytę u lekarza dopiero w poniedziałek za tydzień, a chciałbym wiedzieć, na ile jest to poważny problem.
Z góry dziękuję
gość
01-02-2018, 11:49:17

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-02-2018, 10:23:52

Witam w moim opisie TK kręgosłupa jest opis;-pogłębienie fizjologicznej lordozy lędżwiowej z lewostronną skoliozą, -drobne osteofity na krawędziach trzonów kręgowych,-obniżenie tarczy międzykręgowej L4/L5,L5/S1,-Guzki Schmorla w obrębie płytek granicznych,-szczelina łuuk S1 i L5. Tylno-centralna ,lateralizująca prawostronna przepuklina krążka m-kręgowego na poziomie ruchowym L4/L5 z wypełnieniem zachyłków bocznych P>L powodująca redukcję rezerwy płynowej i ucisk worka oponowego z przyleganiem obustronnym do korzeni nerwowych na poziomie L5.Proszę o poradę na ile to poważne dodam że biorę leki ale nie wiem co dalej ....rechabilitacja czy coś innego?
gość
09-03-2018, 21:41:47

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: