Reklama:

epi (16)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2007, 16:44:00

09-11-2007 o 13:05, gość :
grandl mal to inaczej duzy atak - jest to odmiana padaczki, w kotrej wystepuja atakai toniczno-kliniczne..

oto cytat:
Napady toniczno-kloniczne są to właśnie napady duże, grand mal, wlaściwie jedyne, jakie rozpoznawane są przez laików jako typowe dla padaczki. Napad taki zaczyna się nagłą utratą świadomości; jednocześnie pojawia się faza toniczna z bardzo silnym napięciem wszystkich mięśni ciała. Na początku tej fazy chory wydaje czasem nieartykułowany głos lub krzyk, wywołany przedzieraniem się wypieranego z klatki piersiowej powietrza przez krtań zamkniętą napiętymi więzadłami, tzw. strunami głosowymi. Krzyk taki jest nieświadomy i nie oznacza wcale, że chory odczuwa ból lub lęk. W tej samej chwili (lub nawet wcześniej) dochodzi do upadku, jeśli napad zaskoczył chorego np. w pozycji stojącej. Chory może być w tej fazie nadmiernie wyprostowany, wygięty ku tyłowi, a czasem odwrotnie — podkurcza uda i unosi górną część tułowia i głowę. Zdarza się, że przygryza język. Oddychanie jest zatrzymane, a ogromny wysiłek mięśni pochłania bardzo szybko tlen zawarty w krążąej krwi: skóra chorego (zwłaszcza twarzy i rąk) oraz wargi stają się sine. Po kilku-kilkunastu sekundach faza toniczna zaczyna się przekształcać w fazę kloniczną: pojawiają się rytmiczne drgawki (skurcze) z naprzemiennym rozluźnieniem mięśni ciała. Drgawki te stopniowo stają się coraz rzadsze, maleje ich amplituda i wreszcie napięcie mięśni wiotczeje, pojawia się głęboki chrapliwy oddech. W czasie napadu dochodzi także do nadmiernego wydzielania śliny (która wskutek głębszych oddechów bywa pienista), a niekiedy — do mimowolnego oddania moczu, co zdarza się szczególnie wtedy, gdy chory ma pełny pęcherz. Po ustąpieniu drgawek klonicznych pozostaje śpiączka: chory nie reaguje na żadne bodźce, w tym także bólowe. Zwykle dość szybko chory zaczyna odzyskiwać świadomość. W tym okresie mogą pojawiać się ruchy mlaskania, żucia, przełykania, wreszcie chory próbuje zorientować się w sytuacji, otoczeniu i zaczyna odpowiadać na pytania. Czas trwania takiego napadu — dla świadków subiektywnie zwykle bardzo długi — w rzeczywistości nie przekracza 2—3 min. Bezpośrednio po napadzie chorzy skarżą się często na ból głowy, osłabienie, bóle mięśni oraz senność. Nierzadko potrzebują oni wówczas krótszego lub nieco dłuższego snu, po którym zwykle wraca dobre samopoczucie.

... moj maz ma wlansie te odmiane dowiedzielismy sie w tym tygodniu.. pierwszy atak byl 3 m-ce temu, drugi potwierdzil u niego epi. w poprzedmi roku miewal parokrotnie dziwne zmiany typu deja vu - ale kto przypuszczal ze to padaczka!??? jednak to juz byly ataki male.
gość
27-11-2007, 18:55:00

witam 5 dni temu dowiedziałam się ze mój mąż ma epi i takie same są objawy bierze leki powiedzcie mi prosze czy po lekach może nie być ataków
gość
27-11-2007, 19:59:00

Na początku lekarz musi dostosować odpowiednie leki i dawki,kiedy uda się je znaleść i dopasować ataki mogą zaniknąć lub występować rzadziej.Lecz do tego czasu mogą występować ataki.
Początkująca
28-11-2007, 14:12:00

Witam!mąż przy braniu leków może nie mieć napadów epi ale może też je mieć.Wiadomo że lekarstwa hamują chorobę ale nigdy nic nie wiadomo ja leczę sie juz na epi przeszło 20 lat i do tej pory miałam ok 8 do 10 ataków tej choroby od( początku leczenia) ale zawsze przy odstawieniu lekarstw.Natomiast jak mąż dopiero zaczyna się leczyć to trzeba trochę uważać gdyż dopiero organizm będzie się przyzwyczajał do leku i niewiadomo jak się będzie mąz czuł.
Pozdrawiam.
gość
16-12-2007, 16:03:00

czy mimowolne oddanie moczu zawsze swiadczy o padaczce??dodam ze stracilam swiadomosc na jakies 10 sek nie mialam drgawek ani sztywnienia ciala .poprosru zemdlalam i o wlsanych silach sie podnioslam.czulam sie pozniej bardzo dobrze !!
Początkująca
16-12-2007, 17:47:00

Witam.Z mojego punktu widzeniu powinnaś być spokojna,mimowolne oddawanie moczu przy utracie przytomności nie musi świadczyć o padaczce.(ale mogę sie też mylić,to jest tylko moje zdanie przypominam)
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: