Reklama:

Epi - brak snu i nerwy. Pytanie . (33)

Forum: Padaczka

Początkująca
15-11-2012, 02:16:13

Od dwóch lat choruje na padaczkę. Moje ataki nie są częste, ale jak zapewne dla każdego uciążliwe. Niedawno rozpoczełam prace. Jestem kelnerką/barmanką. Kiedy moja przygoda z epi się rozpoczeła lekarze powiedzieli mi, że nie wiedzą czemu mam ataki, bo wszystkie wyniki badań mam w sumie OK. Zauważyłam ostatnio, że ataki dostaje często po całonocnej pracy lub po tym jak sie bardzo zdenerwuje. Dodam też ze nie zawsze tak jest, dlatego mam pytanie. To przypadek czy własnie brak snu i nerwy mogą być powodem ataku padaczki ?
Z góry dziękuje za odp.
Ana B
Komentatorka
15-11-2012, 11:53:07

Nieprzespana noc to bodziec do wystąpienia ataku... dlatego w naszym przypadku jest ważne byśmy przesypiali 7, 8 godzin... Także tryb nocny nie powinien należeć do twojej pracy... Pierwsza czy druga zmiana tak, ale nocki grzecznie w łóżeczku... Oczywiście jak jedną noc zawalimy to nie ma reguły, że zaraz wystąpi atak, ale codzienna taka praca to już osłabia nas...
Również stres wywołuje ataki, nerwy źle działają na nas.. jak i wiele innych czynników...
Pozdrawiam i uważaj na siebie
Marlena
gość
04-04-2013, 11:32:06

Cesc AnaB. Nie naleze do krytykow , choc na temat padaczki moge pisac dosc troche , zeby nie powiedziec duzo . Odpowiedz "maja 258258" , jest dobra , ale nie do konca . To co napisala , jest jak bdyby " zelazna podstawa ", ale do tego nalezy dodac dotlenienie organizmu , szczegolnie mozgu - padaczka . Padaczka jest choroba ukladu nerwowego , sklasyfikowana na drugim miejscu po schizophrenii. Jezeli chodzi o badania lekarskie , to nie wiem czy mialas robiony REZONANS MAGNETYCZNY GLOWY , BEZ ZNIECZULENIA - bo przy tym badaniu , nie ma zadnego bolu. Pozdrawiam . Niznajomy. PS. NIE PRACOWAC W NOCY , STARAJ SIE MYSLEC POZYTYWNIE I OBCOWAC Z PRZYRODA !!! To co napisalem , mozna nazwac " kropla wiadomosci o padaczce " . Glowa do gory !!!. Wszystko bedzie OK.
gość
23-04-2013, 06:02:14

witam was ja choruje na epi 9 lat od pięciu nie mam ataków.do pewnego czasu pracowałem wyłacznie na dwie zmiany ale ostatnio wprowadzili mi trzecią no i też na nocki pracuję.dla mnie to jest dziwne ale do tej pory było wszystko ok chodz zdaje sobie sprawę że muszę się wysypiać bo będzie źle.
gość
23-04-2013, 08:24:00

Do gościa z dnia 04.04.2013 godz. 13:32
Maja, w swoim poście napisała wszystko dokładnie, padaczka wymaga odpoczynku. Chory na padaczkę nie może pracować na nocnej zmianie.
A oto przykłady jak uniknąć napadów:
Wyniki leczenia zależą nie tylko od regularnego przyjmowania leków, ale także od unikania czynników, które prowokują występowanie napadów.
Najważniejsze z nich to:
• Nieregularny tryb życia, a w szczególności niedobór snu
• Spożywanie alkoholu
• U niektórych chorych liczba napadów zwiększa się podczas chorób infekcyjnych (dotyczy to głównie dzieci)
• U części kobiet napady występują w okresie okołomiesiączkowym
• Aktywność umysłowa i umiarkowana fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia napadów
Mniej więcej 7% padaczek stanowią padaczki odruchowe, w których istnieje specyficzny czynnik wywołujący napady. Najczęstsza z nich jest tak zwana padaczka fotogenna, w której czynnikiem wywołującym napady jest przerywany bodziec świetlny (telewizor, dyskoteka).
NIEZNAJOMY, kiedy RM było wykonywane ze znieczuleniem, oczywiście u dzieci możne być wykonane po wcześniejszym podaniu środka usypiającego.
Mało wiesz dużo piszesz.
Alicja
gość
05-07-2014, 11:25:36

Witam choruję na padaczkę 16 lat i od kilku dni dostałam się do pracy na 3 zmiany.W stając rano o 4:30 na 1 zmianę mam lekkie drgawki.Czy powinnam się zwolnić i nie ryzykować większym napadem!!!
Z góry dziękuję
gość
16-08-2014, 09:00:16

Cześć, od pewnego czasu mam poważny problem. Każdej nocy śni mi się, że prowadzę samochód i jestem bliski wjazdu w przechodniów, nie jestem w stanie zaaragować. Budzę się z krzykiem, a czasem zdażało się że wychodziłem z łóżka i budziłem się przed oknem, dopiero wtedy wracałem do "normalnego stanu". Czy udać się do psychologa, bądź psychiatry? Znajomi polecili mi tego http://psychiatra-gabinet.pl/ Pana, rzekomo może pomóc... Jak myślicie? Może jeszcze inny specjalista?
gość
09-02-2015, 12:02:35

Witam od 4 miesięcy Pracuje w nocy tzn od 2 w nocy w tygodniu nie funkcjonuje normalnie jeśli tylko usne sni mi sie praca nw co robić czy przestawie sie jeszcze czy poprostu nie Każdy moze pracować w nocy z gory dzięki
Komentatorka
09-02-2015, 18:16:47

Teoretycznie rzecz biorąc - każdy może pracować w nocy, jeżeli taki układ dobowy nie będzie kolidował z jakąś chorobą, którą się ma i gdzie jest zalecany sen, regularny wypoczynek i ułożenie wszystkiego w odpowiednim czasie. Piszesz tutaj, więc wnioskuję, że masz padaczkę, a tu już "zarywanie" nocy jest niewskazane, a może być przyczyna ataku. Sprawę snu dokładnie opisała Maja, a Alicja dodała jeszcze czynniki mogace powodować napad.
Trudno mi radzić w sprawach Twoich snów ale może masz tak stresującą pracę, że potem nieświadomie "odbija się" w nocy - może jest tak odpowiedzialna, może wywołuje jakieś uczucie strachu, niepewności. Spróbuj to przeanalizować, a może powodem jest strach, że możesz mieć atak?
Mając padaczkę na pewno powinieneś się wysypiać i spać głębokim snem.
gość
22-02-2016, 20:47:44

Hej mam pytanie bo też pracuje na zmiany i mam nocki w pracy. Czy przy podejmowaniu pracy byliście u lekarza pracy? Mówiliście, że macie padaczkę? Ciekawa jestem czy podpisałby że ktoś jest zdolny do pracy na zmiany, zwłaszcza mi o te nocki chodzi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: