Reklama:

dyskopatia szyjna (12)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
08-05-2012, 10:11:48

Witam mam na imię Lidia i muszę szybko wykonać operację wymiany dysku szyjnego C5-C69(duży ucisk na rdzeń). Proszę podajcie Kochani najlepsze ośrodki neurochirurgiczne gdzie wykonują takie operacje, szczególnie ruchome implanty
Pozdrawiam Lidia
Wtajemniczony
08-05-2012, 13:59:23

Witam, napisz najlepiej w temacie Dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja - tam jest sporo osób które mają już to za sobą, może będą mogły ci pomóc.
Jeżeli chodzi o Ciebie, jakie masz objawy, i czy jesteś pewna że to ucisk na rdzeń kręgowy a anie oponę rdzenia?
Pytając o objawy mam namyśli szyję, konczyny górne i kończyny dolne.
Pozdrawiam Marcin S.
gość
08-05-2012, 16:14:31

Masz rację Marcin to jest ucisk na worek oponowy, ale stąd już niedaleko do rdzenia. dzięki za informację w jakim temacie mam pisać.
wykonałam rezonans wykazał protruzję krążka międzykręgowego c5/c6, objawy mam takie ból głowy i szyi, zawroty głowy, drętwienie rąk, utrata sił w rękach, nie można utrzymać szklanki. operacja jest nieunikniona, widziałam ten rozmiażdżony dysk i wygięty rdzeń. Byłam w Lublinie u neurochirurga prof. Turowskiego, najlepszy neurochirurg na lubelszczyźnie, powiedział, że operacja jest nieunikniona, ale stosują tylko sztywną stabilizację i ze względu na biedę regionu nie zakupują dysków ruchomych więc nie mają doświadczenia. Szukam wiodącego ośrodka który specjalizuje się w operacjach dyskopatii
Wtajemniczony
08-05-2012, 17:49:39

Pomiędzy uciskiem opony rdzenia a samym rdzeniem jest gigantyczna różnica, i jeżeli jest to tylko opona, to można leczyć zachowawczo (np specjalistyczna terapia metodą McKenziego wspominana kilka razy w innych tematach - poczytaj trochę o niej). Napisz proszę jeszcze jak nisko ból schodzi tzn od szyi do barków, łokci, przedramion a może aż do palców?
Masz jakieś objawy w kończynach dolnych?
rozmażdżony dysk i wygięty rdzeń? to po jakimś wypadku?
Pozdrawiam
Marcin S.
W moim odczuciu kręgosłup do odratowania (ale nie znam wszystkich objawów, także to jest tylko strzał 50/50)
Początkujący
11-05-2012, 12:59:28

cześć nie kcę się chwalić pszezylem parę operacji i kregoslupa w zakopanym i polecam ten szpital są świetni lekarze tam ciesze się
VIP
11-05-2012, 20:04:59

Kinezyterapia - Metoda McKenzie
Metoda McKenzie (MDT) przeznaczona głównie dla osób cierpiących na bóle oraz schorzenia związane z kręgosłupem, jest to oparta na dowodach naukowych, metoda biomechanicznego badania i leczenia zaburzeń mechaniki kręgosłupa, oraz zespołów bólowych, oraz schorzeń stawów obwodowych i kończyn, spowodowanych zaburzeniem mechaniki. Metoda McKenziego jest metodą fizjoterapeutyczną. Najczęściej stosowana w dyskopatii (zarówno w stanie ostrym jak i przewlekłym). Metoda sprawdza się także w innych zaburzeniach mechaniki. Metoda zawiera część diagnostyczną i terapeutyczną. Po ustąpieniu objawów - koncentruje się na profilaktyce. Wartość diagnostyczna metody McKenziego została w pełni potwierdzona, licznymi badaniami naukowymi. Ze względu na wysoką skuteczność i powtarzalność wyników części diagnostycznej metody McKenziego, jej stosowanie jako pierwszej, wydaje się być celowe dla określenia przyczyn dolegliwości. Metoda McKenziego sprawdza się w sytuacjach, w których inne metody fizjoterapeutyczne nie mają zbyt wiele do zaoferowania - np.: skolioza reflektoryczna, kręcz karku (mogą wystąpić w przebiegu dyskopatii). Istotą metody jest to, że pozwala ona wielu Pacjentom, samodzielnie, po odpowiednim wyedukowaniu, radzić sobie z bólem.
Wskazania do stosowania metody McKenzie
*** problemy dotyczące korzenia nerwowego,
*** ból krzyża o podłożu mechanicznym,
*** ból karku o podłożu mechanicznym,
*** radikulopatia szyjna.
Przeciwwskazania do stosowania metody McKenzie
*** poważna patologia kręgosłupa,
*** zespół ogona końskiego,
*** nowotwory (pierwotne, wtórne),
*** objawy ucisku rdzenia kręgowego,
*** infekcje,
*** gruźlica,
*** stany zapalne (ZZSK, Gout, choroba Crohma, półpasiec, RZS),
*** leczenie sterydami,
*** choroby krążeniowe, tj. hemofilia, antykoagulanty, stany pooperacyjne,
*** kręgozmyku 3-4 stopnia,
*** ciąża (I trymestr),
*** choroba Pageta,
*** dyslokacja stawów,
*** cukrzyca,
*** problemy psychologiczne,
*** złamania kręgosłupa szyjnego lub niestabilność więzadeł górnych segmentów szyjnych,
*** zawroty głowy (schorzenia przedsionka, niewydolność naczyń kręgowo-podstawnych-VBI).
http://www.kurort24.pl/?informacje/poradnik-kuracjusza/podstawowe-zabiegi-lecznicze/kinezyterapia-metoda-mckenzie.html
gość
12-05-2012, 12:45:54

W 2005r mialam wypadek samochodowy i te objawy i problemy z kręgoslupem mam od tamtej pory. lekarz 2 razy badal mi głowę, bo bylam potłuczona, natomiast na ból szyi wysłał mnie na rehabilitację i nawet nie wykonał żadnego badania. od 2005 roku intensywnie ćwiczyłam, a objawy były coraz silniejsze, tzn. ból szyi i głowy, ból lewego barku aż do biodra, ale nie ból jest dla mnie niepokojący tylko inne objawy jak zaburzenie widzenia lewym okiem, zawroty głowy. pulsowanie nerwów w głowie i w całej lewej stronie ciała, szum w głowie, słyszę trzask kręgu szyjnego przy skręcaniu głowy, a ostatnio drętwienie palców rąk i brak siły w lewej dłoni, a także drżenie mięśni. Ponieważ te objawy były dla mnie coraz bardziej niepokojące, więc poszłam do neurologa i poprosiłam o skierowanie na rezonans. Gdy lekarz zobaczył opis badania, natychmiast wysłał mnie do neurochirurga, ktory stwierdzil, że operacja jest konieczna. Trzeba usunąć uszkodzony dysk i wstawić implant. Mam teraz dylemat. bo słyszalam, że są jakieś ruchome implanty, po operacji nie nosi się kolnierza i jest się w pelni sprawnym. Tylko jest to nowa metoda , nie mam informacji gdzie ją stosują i czy to się sprawdza.
Co do tego czy mój dysk da się jeszcze uratować, jak pisze Marcin, neurochirurg mówi że nie.
Jeśli chodzi o metodę Mc Kenzie czy będzie ona pomocna w moim przypadku, gdy mam dysk uszkodzony po wypadku.
Pozdrawiam Lidia
Wtajemniczony
12-05-2012, 14:12:17

Po tym co napisałaś wygląda to mniej kolorowo - ja bym jednak próbował bo już po pierwszej wizycie metodą mckenziego dużo się dowiesz. W Twoim przypadku może warto byłoby udać się do źródła - do instytutu mckenziego który jest w Poznaniu. Jeżeli oni nie pomogą to pewnie operacja będzie konieczna.
Pozdrawiam
Marcin S.
Początkujący
06-09-2012, 13:09:33

akurat jeśli chodzi o odcinek szyjny to sugerowałbym bardziej terapię kaltenborna czy terapię manualną wg szkoły niemieckiej. Mckenzie w przypadku odcinka szyjnego ma duże braki w diagnostyce.
[url=http://www.medrecovery.pl/]Rehabilitacja katowice[/url] Dla forumowiczów zniżki.
Początkująca
29-12-2013, 15:25:16

Nie chcę zakładac nowego wątku, więc postawnowiłam odświeżyć ten. Na czym dokładnie polega ta metoda mckenziego? w Internecie jest sporo opinii o niej, ale jakoś niekoniecznie ufam ogólnym portalom.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: