Nie wiem kiedy dokładnie zaczął się problem, ale wydaje mi się że było to wtedy. Po praktycznie trzech miesiącach nieobecności na siłowni (przetrenowałem w tym czasie kilka dni) wróciłem do treningów. Po wizycie na siłowni pojawił się ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa. Do tego okazało się, że nabawiłem się przepukliny pachwinowej, co skłoniło mnie do ponownego odstawienia treningów na dłuższy czas. Pojawił się dyskomfort w oku, który nasilał się wraz z czasem spędzanym przy komputerze. Pulsujący ból w plecach zaczął przeradzać się w drętwienie i mrowienie podczas leżenia. Postanowiłem podjąć się pracy weekendowej (jako pracownik obsługi kina, co wiąże się z wielogodzinnym staniem w miejscu i obowiązkiem zamiatania sal kinowych). Zaczęło pojawiać się więcej objawów, tj. ból pleców pod łopatką oraz ból karku. Do tego drętwienie/mrowienie z prawej strony klatki piersiowej oraz prawej stronie mięsni brzucha. W zeszłym tygodniu byłem cały obolały przez poniedziałek i wtorek. W środę poczułem się lepiej, dzięki czemu zdecydowałem się na wieczorny jogging. W trakcie biegu dopadł mnie ból w karku, promieniujący na ucho oraz głowę. Wróciłem do domu, poszedłem spać. W czwartek czułem się bardzo źle, nie mogłem podnieść się z łóżka, bolała mnie głowa, ucho, kark oraz wszystko inne wymienione wcześniej. Do tego zawroty głowy, nudności oraz chęć mdlenia. Przeleżałem cały dzień, a następnie nie przespałem nocy (musiałem się uczyć). W piątek w szkole nadal czułem się bardzo źle, chciało mi się mdleć, wszystko mnie bolało. Zdecydowałem się na wizytę u internisty, który przepisał mi środki przeciwbólowe (talvosilen ***) i zlecił badania krwi. Po zażyciu leków czułem się otępiały, rozsadzało mi głowę, nie wiedziałem co się dzieje, momentami traciłem świadomość. Postanowiłem zmierzyć sobie ciśnienie. Po założenie ciśnieniomierzu zaczęła drętwieć mi ręka. Dodam, że ciśnienie było poprawne. W sobotę pojechałem do szpitala, laryngolog stwierdził ostre zapalenie ucha środkowego, przepisał mi antybiotyk (augmentin). Po zażyciu leków odczułem w sobotę poprawę. W niedzielę nadal byłem odrętwiały i obolały. Zaniknął ból i drętwienie/mrowienie w dolnym odcinku pleców, ale nasilał się ucisk pod łopatką, drętwienie klatki oraz brzucha. Postanowiłem się rozruszać, zrobić kilka pompek/brzuszków. Popołudniu poczułem się bardzo źle, jak by coś chciało rozerwać mnie od środka. Wziąłem leki, przespałem się, poczułem lepiej. Z dnia na dzień jak bym odczuwał poprawę, marną, ale poprawę. Dziś był u mnie kręgarz. Znalazł u mnie kilka ‘’ucisków’’ (w karku + odcinku lędźwiowym) oraz sporą ilość ‘’poskręcanych’’ kręgów (w każdym odcinku kręgosłupa). Trochę mnie pomasował oraz ponastawiał. Było sporo strzelania w plecach. Nie odczułem poprawy, a nawet poczułem się gorzej. Powrócił ból oraz drętwienie w odcinku lędźwiowym.
Na chwilę obecną:
- czuję delikatny ból z tyłu głowy
- utrzymuje się dyskomfort w oku, pogorszenie widzenia w nocy, momentami łzawienie
- drętwienie mrowienie prawej strony klatki piersiowej
- drętwienie/ucisk mięśni brzucha podczas leżenia
- zatykanie w prawym płucu podczas stania oraz leżenia w niektórych pozycjach
- drętwienie/mrowienie wydobywające się z rozmasowanego ‘’ucisku’’ w dolnej części pleców
- mrowienie poniżej pasa podczas leżenia
- ból w pośladkach (wynik masażu)
- ból pod prawą lopatką
- szum w uchu (rozpoczął się wraz z zapaleniem ucha)
- uczucie ucisku na prawym migdale, utrudniające przełykanie
- uczucie zmęczenia w nogach, jak bym przeszedł wiele kilometrów (pojawiło się dziś po masażu)
- osłabienie, zmęczenie, senność
Dodam, że odstawiłem dziś wszelkie leki. Nie czułem żadnej poprawy, jedynie pogarszały sytuacje. Czułem się osłabiony, otępiały, non stop chciało mi się pić. Zlecone badania (morfologia, ob, tsh, ggpt, bilirubina, mocz) wyszły perfekcyjne. Byłem również na badaniu usg jamy brzusznej, które nie wykazało żadnych zmian. Pani przeprowadzająca badanie stwierdziła jedynie, że mam rozstęp mięśni brzucha (być może z tym związane są bóle mięśni brzucha). Czy takie przeciążenie/uszkodzenie kręgosłupa połączenie z chorobą może powodować takie dolegliwości? Czy powinienem szukać dalej?