Reklama:

Czy to zwiastun padaczki? (27)

Forum: Padaczka

gość
23-01-2015, 15:36:54

Witam,mam 38 lat i nigdy nie chorowalem na padaczke.Okolo 3 miesiący temu mialem atak toniczno kloniczno, w eeg wyszla padaczka, przepisano depakine którą biorę do dziś.Po miesiacu od ataku w kolejnym eeg nic nie wyszlo w badaniu.Mam pytanie, przed pierwszym atakiem przez ok 6 miesięcy średnio 1 x w miesiącu miałem dziwne uczucie ze coś sie ze mną dzieje teraz wiem ze to nazywa się zwiastun.Dzis już nie mam tego uczucia, ale pojawilo się kolejne nowe zawroty glowy z przechodzacym pradem w glowie i strachem ze zaraz będę miał atak,już drugi raz w ciagu 2 miesięcy.Czy to zwiastun, czy dostanę atak i kiedy?Co o tym sądzicie, bo wedlug mnie te prochy które biorę szkodzą mi zamiast pomoc.
gość
23-01-2015, 18:27:46

hej też choruję na epilepsję tak to co opisujesz śą to tzw zwiastuny ja to potrafiłam je pieć nawet trzy tygodnie przed napadem a pełnia księżyca była stu procentowym napadem i to dość tym paskudnym myślę że depakina którą bierzesz ma za małą dawkę ja biorę trzy rodzaje leków lamotrix levetiracetam i depakinę chrono i nie mam napadów od czterech lat
Początkująca
23-01-2015, 20:11:24

tak to pewnie zwiastuny...tego kiedy nastąpi ataak do końca nigdy nie idzie przewidzieć....niestety...
moja córka dostała lamotrix przed świętami-niestety musieliśmy odstawić bo pojawiły sie skutki uboczne... teraz ma orfiril long i trund na razie napadów brak ale obraz eeg dalej nie jest czysty....
gość
23-01-2015, 20:31:40

Mam jeszcze pytanie jeżeli biorę depakine i dalej mam zwiastuny to będę miał taki sam atak toniczno kloniczno.
Komentatorka
24-01-2015, 08:06:23

Ja nie mam tego typu zwiastunów - zwiastun pojawia się (chociaż też nie zawsze) przed samym napadem - minutę, kilkanaście sekund - nie zawsze zdążę wziąć tabletkę, która może powstrzyma lub złagodzić atak; u mnie to jest tak, ze nagle czuję, jakbym miała głowę wypełnioną wodą i jeden olbrzymi szum. Biorę Lewetiracetam 1500-1000 i Lamictal (baza lamortigina) 150-150, teraz od listopada mam powoli wycofywany Lamictal i wprowadzany Vimpat, a ataki mam prawie 1 - 2 razy w miesiącu ale są to najczęściej tylko Absence.
gość
24-01-2015, 08:57:07

Barbaro jak wyglądają u Ciebie Absence?
Komentatorka
24-01-2015, 12:16:03

@zeberka 363 - Jakie córka ma skutki uboczne lamotrixu?
Komentatorka
24-01-2015, 12:26:24

Trwają bardzo krótko - może minutę, dwie, najczęściej robię wtedy to, co robiłam, jakby automatycznie, czasem mówię ale niewyraźnie, potem nie pamiętam, co ze mną było, jakby "film się urwał". Ostatnio zdarzało mi się też upaść ale to też "na chwilę", sama się podnosiłam i sama nie wiem jak to się dzieje ale - jakoś też automatycznie kładę się do łóżka, tego też nie pamiętam. Budzę się po ok. pół godz. Jeżeli mam aurę i zdążę wziąć krople albo ostatnio - rozgryzioną tabletkę, to nie mam ataku, tylko taki szum w głowie.
Komentatorka
24-01-2015, 12:26:30

Trwają bardzo krótko - może minutę, dwie, najczęściej robię wtedy to, co robiłam, jakby automatycznie, czasem mówię ale niewyraźnie, potem nie pamiętam, co ze mną było, jakby "film się urwał". Ostatnio zdarzało mi się też upaść ale to też "na chwilę", sama się podnosiłam i sama nie wiem jak to się dzieje ale - jakoś też automatycznie kładę się do łóżka, tego też nie pamiętam. Budzę się po ok. pół godz. Jeżeli mam aurę i zdążę wziąć krople albo ostatnio - rozgryzioną tabletkę, to nie mam ataku, tylko taki szum w głowie.
gość
24-01-2015, 14:00:08

Witam. Mam takie pytanie. Moj wujek dwa lata temu przeszedl operacje wyciecia ropnia mozgu . Ma tez zalozony implant gdyz mial wyciety kawalek czaszki. Kilka dni temu dostał ataku padaczki. Jezdzil caly czas na badania w ciagu tych 2 lat i wszystko bylo w porzadku. Tak wiec moje pytanie brzmi skad ten atak padaczki ? Prosze o odpowiedz bede bardzo wdzieczna. Jeszcze napisze ze pojechal do lekarza i dostal antybiotyk teraz czuje sie bardzo oslabiony ale glowa nie boli. Prosze o szybka odpowiedz jak to bedzie mozliwe. Pozdrawiam. Patrycja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: