Reklama:

Czy to może być od kręgosłupa? (14)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
03-02-2024, 14:36:10

Mam 24 lata. Mam problem dotyczący bólu głowy z lewej strony z tyłu, czasami też głowy i szyi. Jest to ból raczej kłujący, czasem tępy z nasileniem przy ruchu, np. przy schylaniu się. Podczas snu nie czuję bólu, śpię bardzo mocno. Rano nie jestem wypoczęty i w autobusie zasypiam, podobnie jak po południu. Nie wiem, skąd taka silna senność, śpię co najmniej 6 godzin. Po wstaniu ból narasta dość szybko. Wątpię, by to był guz, bo wtedy ponoć ból nasila się jeszcze podczas leżenia, nie ma też wymiotów, choć czasem zdarzają się delikatne nudności i zawroty głowy, ale takie, że obraz pływa, nie zataczam się raczej. Gdy leżę na lewym boku, często budzę się z zatkanym uchem, albo z mokrym okiem i nosem z lewej strony. Od szyi do czubka głowy czuję sztywność. W zeszłym roku byłem u okulisty i przepisano mi okulary, z dość dużą wadą wzroku w lewym oku. Okulista podczas badania dna oka nic nie wykrył. Po zdjęciu okularów to wszystko się pogarsza. To lewe oko często zresztą boli i bywa przekrwione. Dokuczają też szumy uszne z lewej strony, szczególnie podczas marszu czy biegu oraz przy schylaniu głowy. Na szyi po lewej stronie pojawił się guzek, który jest raz mniejszy, raz większy - lekarz POZ mówi, że to niegroźne zgrubienie mięśniowe od niewłaściwej postawy. Mam siedzącą pracę i ostatnio trochę zaniedbałem ćwiczenia. Nadrabiam to, ale niewiele się zmienia. Zmagam się też z takim otępieniem, nie wiem, mgłą mózgową? Niby słyszę i widzę wszystko, pamiętam i myślę logicznie, czasem nawet sam siebie zaskakuję, ale to wszystko jest takie przytłumione. Dość często się masturbowałem, ostatnio od tego odszedłem i może to też jest efekt, że mózg musi się przestawić? Nie mam porannych wzwodów od dłuższego czasu. Badania krwi i moczu prawidłowe.
gość
03-02-2024, 14:42:04

Jest też niewielkie drżenie rąk i nóg, kiedy chcę coś sięgnąć, przenieść itp. Z zewnątrz niewidoczne, dla mnie delikatnie odczuwalne. Ciśnienie mierzę regularnie i jest idealne.
gość
03-02-2024, 14:42:04

Treść zablokowana przez moderatora

gość
13-02-2024, 17:45:27

Mam te same objawy. Wiesz już co Ci dolega?
gość
13-02-2024, 22:03:38

Jeszcze nie wiem. Byłem właśnie u okulisty, stwierdził stan zapalny w oczach i przepisał krople. Dno oka nadal prawidłowe, tarcza nerwu wzrokowego i ciśnienie w oku również, wada wzroku nie powiększyła się. Stosuję krople i czekam na efekty. Byłem na konsultacjach u fizjoterapeuty, stwierdził, że te bóle głowy i szyi jak najbardziej mogą być od nieprawidłowej postawy, zalecił pracowanie nad powięzią szyjną, może pójdę na masaże. Byłem tez w ramach takiej akcji medycznej na konsultacjach z neurologiem, zostałem kompleksowo przebadany neurologicznie, oczywiście bez badań obrazowych. Stwierdzone drżenie rąk przy wyciągnięciu do przodu, może to być drżenie samoistne. Poza tym wszystko w porządku, lecz zalecona diagnostyka obrazowa w przyszłości. Bo nadal mam takie zaburzenia równowagi, czasem mam wrażenie, że muszę mocniej nogami w ziemię wdeptywać, bo się przewrócę. Mam też czasem drżenie szczęki, takie delikatne i zaciskanie szczęki, co sprawia, ze jakoś mniej wyraźnie mówię. To wszystko może być też od problemów w jamie ustnej, bo zwlekałem z pójściem do dentysty, a wiem, że dobrze nie jest. Czasem boli mnie szyja i dodatkowo denerwuję się, choć to może właśnie promieniować od zęba. Jakie objawy dominują u Ciebie?
gość
14-02-2024, 07:52:12

Jeszcze zastanawiam się, czy to może być od problemów w odcinku lędźwiowym, bo tam z lewej strony na dole czuję ból. Raz ledwo wyczuwalny, a raz taki, że nie mogę wstać normalnie. Problemem jest też senność w ciąg dnia, śpię w nocy mocno po 6-8 godzin, a w dzień jestem otępiały. Najgorzej np. w autobusie, nie mogę czasem powstrzymać tego snu, nawet na stojąco. Zastanawiam się, czy nie warto wykonać badań tarczycy i poziomu cukru.
gość
14-02-2024, 12:40:26

Objawy mamy praktycznie identyczne. Ja czekam do neurologa, za miesiac wizyta
gość
14-02-2024, 12:41:32

Rtg odcinka szyjnego wyszlo bez zmian. Jak zaczely sie u Ciebie te objawy?
gość
15-02-2024, 17:14:07

Sam nie wiem, jak to się zaczęło. Ten ból głowy z lewej strony towarzyszy mi już wiele lat. Ale on jest przewlekły i co jakiś czas ustępuje. Teraz dopiero myślę, że to może być coś poważniejszego. Choć mam przeczucie, że to nogą być nagromadzone od lat napięcia w mięśniach szyi i zmiany w szyjnym kręgosłupie. Jak skrzywię głowę do barku, to szyja bardzo boli. Podobno od tego może błędnik wariować, a senność i takie otępienie może być od niedotlenienia mózgu przez nacisk na tętnice/żyły. Te szumy uszne, problemy z oczami. Chcę kupić poduszkę ortopedyczną, ale raczej wizyta u neurologa i fizjoterapeuty też będzie konieczna. Myślałem też o zmierzeniu poziomu hormonów.
gość
15-02-2024, 18:02:45

A czasem to nawet myślę, czy to ostatnie nasilenie dziwnych neurologicznych objawów nie ma związku z jakimś bezobjawowym przejściem zachorowania na Covid.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: