Reklama:

Czu udar mózgu jest uleczalny? (13)

Forum: Udary i tętniaki

Początkujący
05-02-2015, 17:34:31

Cześć Wszystkim
Ponad miesiąc temu moja babcia dostała udaru mózgu, cały czas jest poddawana rehabilitacji ale efektów nie widać, stąd też moje pytane - czy udar mózgu jest uleczalny? Czy da się go wyleczyć i żyć normalnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Początkujący
05-02-2015, 19:02:10

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
18-02-2015, 11:30:47

Niestety nie, mój dziadek miał udar, nigdy nie wrócił do pełnej sprawności. Chociaż jeździł na wiele rehabilitacji nie było zbytniej poprawy..
Zapraszam na http://www.musictrans.pl/
gość
18-02-2015, 14:47:58

Co Ty gadasz dziewczyno, jak najbardziej uleczalny, ja mialem udar, moj ojciec mial i oboje wrocilismy do pelnego zdrowia oraz poruszania konczynami. To ze Twoj dziadek nie wyzdrowial to nie znaczy ze nikt nie wraca do zdrowia.
Początkujący
18-02-2015, 16:57:40

Udar mózgu nie jest jednostką chorobową, lecz zespołem zaburzeń i deficytów o różnej etiologii.
Uleczalne lub nie mogą być konkretne czynniki wywołujące udar. Natomiast, w przypadku powikłań poudarowych, takich jak: niedowłady, porażenia, zaburzenia chodu, afazja, zaburzenia widzenia, zaburzenia zmysłowo-czuciowe, rokowania na całkowite ustąpienie tych deficytów osobniczo mogą się bardzo różnić.
Znane są przypadki osób po udarze, u których możliwy był całkowity powrót do sprawności, jak i przypadki u których nie było takiej możliwości. Zależne jest to od wielu czynników, których jednym z głównych jest lokalizacja i rozmiar zmian patologicznych w mózgu.
Centrum Rehabilitacyjno-Medyczne Norman | www.normanrehabilitation.com
Początkujący
18-02-2015, 17:18:43

elizka9 2015-02-18 12:30:47
Niestety nie, mój dziadek miał udar, nigdy nie wrócił do pełnej sprawności. Chociaż jeździł na wiele rehabilitacji nie było zbytniej poprawy..
Droga Pani, to jakie będą postępy w terapii po udarze zależy od wielu czynników. Są osoby, które po udarze niestety nie dożyją przyjazdu na turnus rehabilitacyjny, są też takie, u których nie widać rewelacyjnych postępów oraz takie, które wracają do całkowitego zdrowia.
Nigdy nie ma gwarancji 100%, dlatego trzeba próbować.
Dołączam film, który pokazuje postępy w terapii osoby po udarze:
https://www.youtube.com/watch?v=mXytJyCMhIQ
Początkujący
18-02-2015, 18:11:14

Uff...dziękuję za tak wyczerpującą wypowiedź, kamień spadł mi z serca. Babcia poddawana jest rehabilitacji w domu, ciężko jest się z nią porozumieć i tu nasuwa mi się kolejne pytanie - czy babcia wszystko rozumie co się do niej mówi? Bo czasem mam wrażenie jakby była nieobecna... :(
Filmik zamieszczony przez pana daje dużą nadzieję do powrotu do zdrowia. Zauważyłem że pan na filmie upięty jest w jakąś uprząż - co to jest, jak to pomaga i czy można takie coś kupić żeby rehabilitować babcię w domu?
Dopiero gdy zmierzysz się z wizją utraty bliskiej osoby, zaczynasz kochać prawdziwą miłością
Początkujący
19-02-2015, 20:02:55

Potwierdzam wcześniejsze wpisy, mówiące o powrocie do aktywności. Niemniej trzeba powiedzieć, że po udarze człowiek nie wraca w 100% do stanu sprzed incydentu. Stan pacjenta zależy w głównej mierze od lokalizacji (który obszar mózgu został zniszczony) i wielkości pola niedokrwiennego ( w przypadku udaru niedokrwiennego). Znam pacjentów, którzy nie mieli żadnego deficytu neurologicznego, czyli nie mieli ,np. porażenia jednej ze stron ciała lub afazji czy innego objawu. Większość pacjentów niestety ma takowe. Jeśli już one występują to niezwykle ważna jest terapia. Trzeba zaznaczyć, że powinna ona trwać 24h/ na dobę, nawet po wyjściu rehabilitanta. Terapia powinna obejmować całego pacjenta a nie tylko jego porażoną stronę. Połykanie, mowa, zmysły, chód, manipulacja ręką, przyjmowanie pokarmu i wydalanie, sfera emocjonalna- wszystkie te elementy powinno brać się pod uwagę.
Co do pytania o rozumienie babci, to najpewniej Pana babcia rozumie, tylko ma problem z odpowiedzią. Proszę wykonać prosty test, zadać pytanie, na które odpowie np. mrugnięciem oczami lub wysunięciem języka, zaciśnięciem lepszej dłoni. Istnieje opcja, że babcia ma zaburzoną świadomość w jakimś stopniu. Warto skonsultować się z neuropsychologiem. Ponad 50% osób po udarze ma depresję.
Na pocieszenie proszę spojrzeć na krótki filmik: https://www.youtube.com/watch?v=jTLEew-Kfr0
Początkujący
20-02-2015, 17:15:07

Ta uprząż, to "Pająk". Jest to urządzenie rehabilitacyjne wspomagające aktywną pionizację pacjenta. Pomaga w przyjęciu przez osobę z deficytami neurologicznymi pozycji pionowej i wykonywanie w niej okręślonych ćwiczeń mających na celu przygotowanie do samodzielnego stania i chodu. Niestety nie jest przeznaczony do domowego użytku.
Początkujący
20-02-2015, 17:15:51

Ta uprząż, to "Pająk". Jest to urządzenie rehabilitacyjne wspomagające aktywną pionizację pacjenta. Pomaga w przyjęciu przez osobę z deficytami neurologicznymi pozycji pionowej i wykonywanie w niej określonych aktywności ruchowych mających na celu przygotowanie do samodzielnego stania i chodu. Niestety nie jest przeznaczony do domowego użytku.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: