Reklama:

Ćwiczenia po udarze mózgu (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-02-2008, 08:08:00

Witam wszystkich. Moja teściowa kika dni temu przeszła udar mózgu. Jak mówią lekarze był mały. Jednakże teściowa ma kłopoty z chodzeniem /ciągnięcie lewej nogi/ oraz brak możliwości zaciskania prawej dłoni /rękę lewą może podnosić/. Bardzo bym prosił kogoś kto się zna lub miał z takimi przypadkami do czynienia o określenie ćwiczeń rehabilitacyjnych jak je wykonywać bo jak na razie kobieta leży w szpitalu od 6 dni i miała 2 razy ćwiczenia począwszy od dnia kiedy została przyjęta a teraz nic się nie dzieje. Chcemy z żoną jej pomóc ale nie wiemy jak z nią ćwiczyć jaki czasokres dziennie i jak ćwiczenia nają wyglądać. bardzo proszę o odpowiedź.
gość
20-02-2008, 13:11:00

Witam! Czy to był udar krwotoczny czy niedokrwienny?? Od tego jaki to był udar zależy dalsza rehabilitacja. Po udarze niedokrwiennym należy zacząć ćwiczyć jak najszybciej a po krwotocznym dopiero po kilku tygodniach.
. Co do ćwiczeń to najlepiej żeby wykonywał je fizjoterapeuta, który zna się na tym. Państwo mogą tylko pogorszyć sytuację wykonując własne ćwiczenia. Rehabilitacja powinna być prowadzona kilka razy na dzień. Nie da się określić jakie wykonywać ćwiczenia, ponieważ dla każdego można stosować inne w zależności od niedowładu. Najlepiej proszę załatwić dla teściowej rehabilitację poszpitalną w domu. A co do szpitala to nie mam pojęcia czemu tak rzadko ćwiczą. To niećwiczenie może doprowadzić do wielu nieodwracalnych zmian w narządzie ruchu, których potem nie da się naprawić.np. zbyt duża spastyka.
pozdrawiam

gość
02-08-2010, 11:59:13

mój ojciec jest po udarze lewo stronnym.
Ćwiczenia musieliśmy wykonywać sami bo nie było terapeuty na oddziale. Ćwiczyliśmy 2 razy dziennie po 15 min. Na początku zaczynaliśmy od rozgrzewania mięśni w postaci masażu. Kiedy dał rade ustać już sam ( po pionizacji lekarzy i nauce chodzenia ) położyliśmy piłkę na ziemi i niewładną nogą próbował ją przekroczyć. Następnie chodziliśmy z nim na siłownię i siadał na rowerek. Zakupiliśmy gumę rehabilitacyjną ( kosztowała ok 12 zł )
wywiązaliśmy na drabince i naciągał ją. Guma stawiała opór a on musiał go pokonywać. Naszą pamiątkę z gór również wykorzystujemy do ćwiczeń. Chwyta j a oburącz i podnosi do góry przytrzymuje ok 5 sek i spuszcza w dół. Blokujemy mu kolano ręką i musi je zginać oraz prostować ( polega to też na tym by kolano nie uciekało mu na boki) Następnie niewładną nogą wchodzi na krawężnik ( jest dość szeroki gdzie spokojnie stawia całą stopę) i dostawia zdrową. Powtarza to 5 razy. Następnie wygrzewamy mu kolano specjalną lampą ( idzie się starać o wypożyczenie w sklepach medyczno-rehabilitacyjnych) Następnie w kabinie prysznicowej masuje się na biczach wodnych ( hydromasaż) oraz na podstawie masująco -bulgoczącej... Życzę bardzo dużo zdrowia Twojej teściowej i mam nadzieję ze chociaż po części nasze zabiegi pomogą także Twojej teściowej pozdrawiam Marzena

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: