Reklama:

Ciąża a epilepsja (28)

Forum: Padaczka

gość
22-12-2011, 19:09:13

Aniu odpowiednio dobrane nie zaszkodza maluszkowi
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Komentatorka
22-12-2011, 19:16:32

Aniu, daj na luz i nie martw się a tym bardziej nie bój.
Jak koleżanki wspominały, epi nie jest dziedziczna. Owszem każde leki są szkodliwe a tym bardziej te co my bierzemy ale jakby były nieodpowiednie dla kobiet w ciąży to byłby wielki zakaz dla nas epileptyków.
Porada u lekarza jak najbardziej jest wskazana, mnie lekarze już mają dosyć chyba, bo i jak neurologowi tak i ginekologowi wciąż marudzę na ten temat.
Niewtajemniczonym od razu mówię, że się staramy z mężusiem o nasze maleństwo- na razie bez skutków ale wierze, że długo nie będziemy czekać. Ale Aniu ja też się boję i martwię, ginekolog powiedział mi, że prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka jest takie same jak i u innych zdrowych kobiet, do nas należy tylko dbać o siebie i starać się by ataków nie mieć bo wiadomo, jest możliwość poronienia.
Komentatorka
22-12-2011, 19:22:15

Prosiłam neurolog o odstawienie leków na ten czas lub zmniejszenie dawki i szczerze mówiąc przystała na ten pomysł, już dawno powinnam mieć malutką dawkę ale robie to małymi kroczkami, bo się boję. Nie chce truć maleństwa a lekarka mówiła, bym chociaż w 1 trymestrze miała małą dawkę. Na razie nie jestem w ciąży więc powoli to robię a miałam co 2 tygodnie zmieniać dawkę.
gość
23-12-2011, 12:20:09

Maja tylko moja Pani dr nerwus , a to powoduje dodatkowy stres.Ach ten stres muszę mu powiedzieć Maju- do widzenia.
gość
23-12-2011, 19:59:03

Kobiety chore na padaczkę, w trakcie ciąży mogą przez leki, które zażywają, narazić zdrowie swoich dzieci. Ostatnie doniesienia naukowe wykazują, że leki przeciwpadaczkowe zawierające sodium valproate (związek stosowany w lekach zarówno dla padaczki z napadami grand mal i petit mal) stosowane w czasie ciąży, mogą spowodować obniżenie inteligencji dziecka. , dzieci których matki przyjmowały w czasie ciąży leki przeciwpadaczkowe zawierające walproinian sodu, mają statystycznie niższe wskaźniki inteligencji niż dzieci matek stosujących leki przeciwpadaczkowe, nie zawierające tej substancji. Dzieci zostały przebadane w wieku trzech lat. Na razie nie wiadomo czy niższa inteligencja jest stanem przejściowym, czy też uszkodzony zostaje mózg dzieci w stopniu trwałym.
Ta wiadomość jest kolejną przesłanką przeciwko stosowaniu walproinianu sodu u kobiet w ciąży. Wiadomo bowiem, że związek ten wpływa również na powstawanie wad rozwojowych płodu oraz zwiększa śmiertelność płodu i ryzyko poronienia.
Ważne jednak, aby kobiety, których napady padaczkowe łagodzą jedynie leki zawierające walproinian, nie odstawiały samodzielnie leków - zwłaszcza w pierwszym trymestrze – może to bowiem grozić poronieniem w wyniku napadu. Trudność w zapobieganiu uszkodzeniu płodu walproinianem polega na tym, że po pierwsze niektóre rodzaje napadów reagują jedynie na walproinian, po drugie zaś, największe spustoszenie w organizmie dziecka robi on podczas pierwszego trymestru, a przyszła mama orientuje się że jest w ciąży dopiero około połowy pierwszego trymestru.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Komentatorka
24-12-2011, 22:00:43

Właśnie dlatego chce zażywać jak najmniejszą dawkę w 1 trymestrze i stąd zmniejszam dawkę- uzgadniając oczywiście to z lekarzem, tym bardziej, że jak wspomniałaś depakina - ma główny składnik= kwas walproinowy.
Co prawda lekarka nie mówiła, że ten lek szkodzi ale też i nie zaprzeczyła, bo wolałaby bym brała inne leki w trakcie ciąży ale one na mnie nie działają.
Liderka opinii
25-12-2011, 11:12:37

Aniu gorsze problemy kobiety majaa i zachodza w ciąże nie boja sie np te co maja raka i biorą chemie organizm oslabiony a jendaj ryzykuja bo chca miec dziecko albo np moja koleżanka co nie ma rak niedlugo ma miec przeszczep jednej reki i tez bierze sporo lekow bo zeby miec przeszczep musi organizm mieć wszystko zdrowe a jednak zaszła w ciaże i urodziła dziewczynke ja myśle że nawet bym sie nie zastanawiała bo mamy tylko jedno zycie i nie możemy go zmarnować musimy mieć jakis cel w zyciu a dziecko daje radość i sama myśl że jest sie w ciązy kobieta zapomina o chorobie mysli tylko o tym dziecku i myśle ze lekarz przepisał by takie leki by nie zaszkodziły dziecku ani tobie
gość
08-02-2024, 20:51:17

Witajcie mam pytanie . Dowiedziałam się że jestem w 7/8 tyg ciąży (nie wiedziałam o tym wcześniej ) .Na codzień biorę leki przeciwpadaczkowe lewetyracetam 250 czy jak to się tam nazywa . I tu problem byłam u neurologa się zapytać czy mam brać leki cały czas czy nie a on do mnie ( „przyjdz do mnie za tydzień 16.02) nie wspominając że wchodzę już z 8/9 tydzień i boję się ponieważ już straciłam jedno dziecko pół roku temu a te dziecko długo wyczekiwane. Ten neurolog jak by widział tylko czubek własnego nosa ciężko się dostać do niego . Badania Eeg mam z końcówki grudnia /początku stycznia Wizytę miałam 10.01 a on do mnie gdy byłam teraz u niego z tekstem „Widocznie pani musiała wiedzieć że już jest w ciąży „ . Jak miałam wiedzieć jak poszłam tydzień po wizycie u niego do ginekologa i wszystko się potwierdziło 05.02 . Co mam robić , co myśleć itp . Boję się że skończy się tak samo jak wcześniej . A czas leci i leci . Wspomnę że biorę leki cały czas jak na razie i witaminy +minerały dla kobiet w ciąży wliczając w to kwas foliowy🫣. Doradźcie coś bo wpadnę w depresje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dziwne bóle głowy i szyii
Witam piszę do was z zapytaniem ponieważ może ktoś przechodził coś podobnego i dalej mi podpowie co robić. Około dwa miesiące temu zaczęła boleć mnie głowa z tyłu po prawej stronie ból nie jest mocny raczej lekki po tabletce przeciwbólowej ustępuje na cały dzień lecz najbardziej męczące jest to iż trwa co dzień od rana aż do położenia się w łóżku wtedy ustępuje. Byłam u kilku neurologów którzy nie stwierdzili objawów neurologicznych każdy "szedł" w kierunku napięcia mięśni potylicznych barkowych ogólnie mięśni znajdujących się w tym obrębie. Robiłam rtg które wykazało zniesienie lordozy szyjnej oraz boczne lekkie skrzywienie kręgosłupa korzystałam z kilku różnych fizjoterapii (tylko jedna przyniosła ulgę ból zniknął na dwa tygodnie) gdy pojawił się ponownie postanowiłam wykonać rezonans odcinka szyjnego który wykazał zniesioną lordoze (rezonans był niskopolowy 0,4 T zastanawiam się czy nie był zbyt słaby i czegoś nie przeoczył) ostatnio ból zniknął samoistnie na kilkanaście dni ale wczoraj się znów pojawił czasami promieniuje za ucho do skroni zdarzyło się też do oka ale zazwyczaj odczuwam go w jednym miejscu z tył głowy bardzo nisko czasami czuję jakby mrowienie w karku i ciągnięcie zdarza się także iz ból pojawia się w innych częściach głowy ale jest to kilkusekundowy ból kłujący który szybko mija obecnie czekam na rezonans głowy ponieważ zaczęłam się zastanawiać czy to nie jakiś guz myślę s gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny może ktoś przechodził coś podobnego. Będę wdzięczna za rady.
gość
Zez potętniaku
Czy w Lublinie jest klinika leczenia zeza potępiaku tętnicy szyjnej
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
Reklama: