Reklama:

Ciąża a epilepsja (28)

Forum: Padaczka

gość
22-12-2011, 19:09:13

Aniu odpowiednio dobrane nie zaszkodza maluszkowi
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Komentatorka
22-12-2011, 19:16:32

Aniu, daj na luz i nie martw się a tym bardziej nie bój.
Jak koleżanki wspominały, epi nie jest dziedziczna. Owszem każde leki są szkodliwe a tym bardziej te co my bierzemy ale jakby były nieodpowiednie dla kobiet w ciąży to byłby wielki zakaz dla nas epileptyków.
Porada u lekarza jak najbardziej jest wskazana, mnie lekarze już mają dosyć chyba, bo i jak neurologowi tak i ginekologowi wciąż marudzę na ten temat.
Niewtajemniczonym od razu mówię, że się staramy z mężusiem o nasze maleństwo- na razie bez skutków ale wierze, że długo nie będziemy czekać. Ale Aniu ja też się boję i martwię, ginekolog powiedział mi, że prawdopodobieństwo urodzenia chorego dziecka jest takie same jak i u innych zdrowych kobiet, do nas należy tylko dbać o siebie i starać się by ataków nie mieć bo wiadomo, jest możliwość poronienia.
Komentatorka
22-12-2011, 19:22:15

Prosiłam neurolog o odstawienie leków na ten czas lub zmniejszenie dawki i szczerze mówiąc przystała na ten pomysł, już dawno powinnam mieć malutką dawkę ale robie to małymi kroczkami, bo się boję. Nie chce truć maleństwa a lekarka mówiła, bym chociaż w 1 trymestrze miała małą dawkę. Na razie nie jestem w ciąży więc powoli to robię a miałam co 2 tygodnie zmieniać dawkę.
gość
23-12-2011, 12:20:09

Maja tylko moja Pani dr nerwus , a to powoduje dodatkowy stres.Ach ten stres muszę mu powiedzieć Maju- do widzenia.
gość
23-12-2011, 19:59:03

Kobiety chore na padaczkę, w trakcie ciąży mogą przez leki, które zażywają, narazić zdrowie swoich dzieci. Ostatnie doniesienia naukowe wykazują, że leki przeciwpadaczkowe zawierające sodium valproate (związek stosowany w lekach zarówno dla padaczki z napadami grand mal i petit mal) stosowane w czasie ciąży, mogą spowodować obniżenie inteligencji dziecka. , dzieci których matki przyjmowały w czasie ciąży leki przeciwpadaczkowe zawierające walproinian sodu, mają statystycznie niższe wskaźniki inteligencji niż dzieci matek stosujących leki przeciwpadaczkowe, nie zawierające tej substancji. Dzieci zostały przebadane w wieku trzech lat. Na razie nie wiadomo czy niższa inteligencja jest stanem przejściowym, czy też uszkodzony zostaje mózg dzieci w stopniu trwałym.
Ta wiadomość jest kolejną przesłanką przeciwko stosowaniu walproinianu sodu u kobiet w ciąży. Wiadomo bowiem, że związek ten wpływa również na powstawanie wad rozwojowych płodu oraz zwiększa śmiertelność płodu i ryzyko poronienia.
Ważne jednak, aby kobiety, których napady padaczkowe łagodzą jedynie leki zawierające walproinian, nie odstawiały samodzielnie leków - zwłaszcza w pierwszym trymestrze – może to bowiem grozić poronieniem w wyniku napadu. Trudność w zapobieganiu uszkodzeniu płodu walproinianem polega na tym, że po pierwsze niektóre rodzaje napadów reagują jedynie na walproinian, po drugie zaś, największe spustoszenie w organizmie dziecka robi on podczas pierwszego trymestru, a przyszła mama orientuje się że jest w ciąży dopiero około połowy pierwszego trymestru.
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]
Komentatorka
24-12-2011, 22:00:43

Właśnie dlatego chce zażywać jak najmniejszą dawkę w 1 trymestrze i stąd zmniejszam dawkę- uzgadniając oczywiście to z lekarzem, tym bardziej, że jak wspomniałaś depakina - ma główny składnik= kwas walproinowy.
Co prawda lekarka nie mówiła, że ten lek szkodzi ale też i nie zaprzeczyła, bo wolałaby bym brała inne leki w trakcie ciąży ale one na mnie nie działają.
Liderka opinii
25-12-2011, 11:12:37

Aniu gorsze problemy kobiety majaa i zachodza w ciąże nie boja sie np te co maja raka i biorą chemie organizm oslabiony a jendaj ryzykuja bo chca miec dziecko albo np moja koleżanka co nie ma rak niedlugo ma miec przeszczep jednej reki i tez bierze sporo lekow bo zeby miec przeszczep musi organizm mieć wszystko zdrowe a jednak zaszła w ciaże i urodziła dziewczynke ja myśle że nawet bym sie nie zastanawiała bo mamy tylko jedno zycie i nie możemy go zmarnować musimy mieć jakis cel w zyciu a dziecko daje radość i sama myśl że jest sie w ciązy kobieta zapomina o chorobie mysli tylko o tym dziecku i myśle ze lekarz przepisał by takie leki by nie zaszkodziły dziecku ani tobie
gość
08-02-2024, 20:51:17

Witajcie mam pytanie . Dowiedziałam się że jestem w 7/8 tyg ciąży (nie wiedziałam o tym wcześniej ) .Na codzień biorę leki przeciwpadaczkowe lewetyracetam 250 czy jak to się tam nazywa . I tu problem byłam u neurologa się zapytać czy mam brać leki cały czas czy nie a on do mnie ( „przyjdz do mnie za tydzień 16.02) nie wspominając że wchodzę już z 8/9 tydzień i boję się ponieważ już straciłam jedno dziecko pół roku temu a te dziecko długo wyczekiwane. Ten neurolog jak by widział tylko czubek własnego nosa ciężko się dostać do niego . Badania Eeg mam z końcówki grudnia /początku stycznia Wizytę miałam 10.01 a on do mnie gdy byłam teraz u niego z tekstem „Widocznie pani musiała wiedzieć że już jest w ciąży „ . Jak miałam wiedzieć jak poszłam tydzień po wizycie u niego do ginekologa i wszystko się potwierdziło 05.02 . Co mam robić , co myśleć itp . Boję się że skończy się tak samo jak wcześniej . A czas leci i leci . Wspomnę że biorę leki cały czas jak na razie i witaminy +minerały dla kobiet w ciąży wliczając w to kwas foliowy🫣. Doradźcie coś bo wpadnę w depresje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Demielinizacja
Co to znaczy? "Rozproszone w tkance mózgowej nieliczne hyperintensywne w obrazach T1,T2, Pd, FLAIR położone obwodowo ogniska demielinizacyjne" Czekam na wizytę, ale nie daje mi to spokoju.
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Fasd
Witam serdecznie chciałabym porozmawiać z neurologiem dziecięcym na temat diagnozy u 3 letniego dziecka któremu zdiagnozowano po 2 latach od narodzin Fasd. Otóż przedstawię państwu moją historię. Byłam w toksycznym związku mój partner a ojciec naszego dziecka to specyficzna osoba. Podczas kłótni wyrzucał nas z domu . Ja po kilku dniach wracała z dzieckiem spowrotem. Ojciec dziecka jest wrogiem alkoholu nie pije i nie pali. Jak i również ja jestem wrogiem alkoholu. Tak owszem pale papierosy. Z naszych kłótni wyszła taka sytuacja że odebrano nam dziecko tymczasowo z powodu kłótni i niestebilizacji. Dziecko będąc w rodzinie zastępczej 10 miesięcy temu miało badanie pod kątem fasd. Z badań rozwoju dziecka wyszło że moja córka ma Fasd. Ja nie piłam w ciąży i nie pije alkoholu, ojciec dziecka również nie pije. . Czy na podstawie rozwoju można stwierdzić u dziecka Fasd. ? Jestem załamana ta diagnoza i wogole się z nią nie zgadzam. Czytając szukając po internecie wiem że wyszło by to na badaniach USG jak i po urodzeniu dziecka. Jednak takiego czegoś nie stwierdzono u mojej córki. Jestem przerażona ta diagnoza. Córka po swojej babci odziedziczyła w genach jedno większe ucho i odstające. Do tego badanie rynienki pod nosem miała wąskie przed podcięciem wędzidełka górnego pod górną warga. Jeżeli by się odezwała jakaś pani neurolog pediatra bo nawet nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji może wysłać na priv wyniki badań. Gdzie dostałam je od pani opiekunki po 10 miesiącach od ich wykonania. Nawet nie wiedziałam że moja córka miała robione takie badanie. Dodam iż doktor rodzinny również potwierdził że to nie możliwe by dziecku po 2 latach stwierdzono Fasd gdy matka i ojciec nie pili alkoholu. Pani z opieki społecznej również potwierdziła i potwierdzi w sądzie że u nas alkoholu do domu nigdy nie było. Nie mogę sobie dać z tym rady że z mojego dziecka jest robione dziecko kaleka. Proszę o jakąś odpowiedź Email pani jakieś neurolog bym mogła uzyskać jakiej kolwiek informacji . Dziękuję
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
Reklama: