Mam wynik rezonansu szyjnego i nie mogę uzyskać konkretnej informacji co do dalszego leczenia. Mam niesamowite bóle głowy z zawrotami, szum w uszach oraz tracę czucie w lewej ręce. Poniżej załączam scan dokumentu i proszę o poradę. Mój e meil ela1960@gazeta.pl
Badanie wykonano w sekwencjach FSE Tl, frFSE T2 i STIR przeglądowe, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych, w warstwach o grubości 4 mm.
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej. Zmniejszenie przedniej rezerwy płynowej w odcinku od C3 do C6 i tylnej na poziomie C5-C6. Zmiany zwyrodnieniowe w postaci osteofitów na krawędziach trzonów, de hydratacji wszystkich tarcz międzykręgowych w odcinku szyjnym i obniżenia wysokości tarcz międzykręgowych C4/C5, C5/C6 o C6/C7. Zmiany zwyrodnieniowe w małych stawach kręgosłupa w postaci sklerotyzacji podchrzęstnej powierzchni stawowych i niewielkiej proliferacji kostnej na ich krawędziach. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi 11-13mm. Na poziomie C3/C4 wpuklanie się tylnej części tarczy międzykręgowej typu bulging, do kanału kręgowego, na głębokość ok. 2mm, z
uciskiem na worek oponowy, bez cech kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowych. Do otworów międzykręgowych wpuklają się
osteofity ze stawów Luschki.
Na poziomie C4/C5 tylno-pośrodkowa, z lewostronną lateralizacją, protruzja jądra miażdżystego do kanału kręgowego, na
głębokość ok. 2-3mm, z uciskiem na worek oponowy i niewielkim modelowaniem przednio-lewobocznej powierzchni rdzenia
kręgowego.
Na poziomie C5/C6 wpuklanie się tylnej części tarczy międzykręgowej oraz osteofitów z tylnych krawędzi trzonów do kanału
kręgowego, głównie po stronie lewej, z uciskiem na worek oponowy i przednio-lewoboczną powierchnię rdzenia kręgowego. Lewy
otwór międzykręgowy zwężony przez wpuklające się do niego, w przyleganiu do nerwu rdzeniowego, osteofity ze stawu Luschki -
nie można wykluczyć kolizji ułożeniowej.
Na poziomie C6/C7 wpuklanie się tylnej części tarczy międzykręgowej oraz osteofitów z tylnych krawędzi trzonów do kanału
kręgowego, głównie po stronie prawej, z uciskiem na worek oponowy, bez cech kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowych.
Sygnał rdzenia kręgowego na poziomach C4/C5 i C5/C6 podwyższony w sekwencjach z długim TR w części lewobocznej - najpewniej
rozpoczynająca się mielopatia.
Z powazniem Ela z Jeleniej Góry
[addsig]