Reklama:

Ból miejscowy jednego kręgu. Innerpretacja wyników (12)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
29-08-2012, 13:14:48

Witam mam 33 lata, mam na imię Jarek. Od 1,5 roku co jakiś czas nawraca mi ból kręgosłupa w odcinku piersiowym. Poszedłem na badania RTG i RM.
RTG:
Lekkie esowate skrzywienie kręgosłupa piersiowo-lędźwiowego w odcinku piersiowym skierowane w prawą stronę. Struktura kostna kręgów i przestrzenie międzykręgowe pogranicza Th i LS rtg w normie.
RM:
Wysokość trzonów kręgów piersiowych jest zachowana. W obrębie blaszki granicznej dolnej Th8 i górnej Th9 niewielkie zmiany w obrazie guzków Schmorla.
Sygnał kręgów piersiowych jest prawidłowy.
Niewielkie zmiany zwyrodnieniowe pod postacią zaostrzeń tylko-bocznych prawych krawędzi trzonów na poziomie Th3-Th4, Th4-Th5 dyskretnie modelują worek oponowy od strony przednio-bocznej prawej.
Rezerwa płynowa worka oponowego jest zachowana.
Piersiowy odcinek rdzenia bez cech ucisku lub modelowania, bez zmian sygnału.
Otwory międzykręgowe bez cech stenozy.
Moje pytanie brzmi:
Czy te zmiany opisane powyżej mogą powodować ból, ale podkreślam boli mnie jeden krąg, jest on bolesny po dotknięciu, w innym przypadku prawie tego nie czuję.
Początkujący
31-08-2012, 14:08:18

Czy na tym forum samemu się odpowiada na swoje pytanie?
Wtajemniczona
17-09-2012, 09:16:40

jesaj
pewnie się do forum zraziłeś ale to czasami tak jest, myślę że po prostu nikt tak jak ty jeszcze nie miał i nie ma co napisać, wiekszość osób boli więcej jak jeden krąg, ale nie poddawaj się napewno gdzieś informacje uzyskasz, mnie tez taki temat interesuje
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Początkujący
09-10-2012, 14:31:25

Witam . Ja mam też problem z odcinkiem piersiowym kregosuapa.
oto mój wynik rezonansu magnetycznego.
Badanie MR kręgosupa piersiowego wykonano w sekwencjach T1-T2-zależnych i STIR w przekrojach strzałkowych osiowych.
Nierowne zarysy blazsek granicznych tzronów kręgów odcinka dolnego-guzki Schmorla.Drobne osteofity krawędzi trzonów.
W kręgu Th10 w tylnej częśći trzonu i nasadzie łuku po stronie lewej widoczne jest ognisko wysokosygnałowe,nie saturujące się w obrazach Fat-Sat o wymiarach ok 15x20mmi drugie ognisko 8mm w trzonie kręgu Th4 o podobnym sygnale- obraz charakterystyczny dla naczyniaków.
Na poziomie Th8/Th9 centralna protruzja tarczy międzykręgowej z towarzyszącymi osteofitami tylno- bocznych krawedzi trzonów uciskają worek oponowy,bez cech ucisku rdzenia kręgowegoi bez konfliktu korzeniowego.
Prawidłowy obraz korzeni nerwowych w obszarze otworów międzykregowych.
Obraz rdzenia kręgowego w odcinku piersiowym prawidlowy.
Ja odczuwam bóle miedzy łopatkami . Przeszłem kilkanaście rehabilitacji a bol nadal sie utrzymuke. Ćwiczenia robie co dziennie. A ty przeszłeś jakąś rehabilitacje, Jak sie czujesz.:-
Początkujący
10-10-2012, 06:34:14

Też chodziłem wszędzie, ale ostatnio poszedłem do gościa który robi elektro akupunkturę. Byłem u niego 2 razy jak narazie ból prawie zniknął.
Początkujący
22-03-2013, 14:57:25

Witam ostatnio mój ból się powiększył, ból kręgu promieniuje do prawego boku. Kiedy popływam czy ponaciągam mięsnie grzbietu na drugi dzień czuję taki ból mieśnia jakby był za ktrótki i bolał po naciaganiu. Będąc bezradny na ten ból, poszedłem do gastrologa w celu wykonania gastroskopii ( ból mógł pochodzic ze strony otrzewnej) . Badanie nie wykazało nic, oprócz tego, że mam bakterię helicobacter pylori. Przypisano mi antybiotyk i inne leki aby sie jej pozbyć. Czy ta bakteria mogłaby dawać taki ból dotykowy kręgosłupa? Mam juz powoli dość, robiłem już:
prześwietlenie RTG kręgosłupa
TK klatki piersiowej
RM odcinka piersiowego
gastroskopię
wszystkie badania krwi
próby wątrobowe
Jak zrobię kolonoskopię to ogólnie będę prześwietlony na wylot oprócz głowy.
Czy ja mam jakieś urojenia?
Czy może powinienem iść do psychiatry?
Czy moga to być bóle nerwicowe?
Podkreślam iż ból ten w momencie przycisniecia na plecach jest wyczuwalny jak jakis siniak lub obicie.
gość
03-07-2016, 16:59:47

Witam,
Miałam identyczny problem. Ból jednego kręgu jak siniak w odcinku piersiowym, i ból przy mocnym pochylaniu do przodu. Przeszukałam cały internet, odwiedziłam wielu lekarzy, zrobiłam rtg i rezonans, ale badania nic nie wykazały. A, że jestem bardzo aktywną osobą, zależało mi aby jak najszybciej wrócić do zdrowia. Trafiłam po 3 miesiącach do dobrego ortopedy, który uznał, że problem leży w mięśniach: punkty spustowe. Właśnie zakończyłam terapię mięśniowo-powięziową (suche igłowanie), które w 100% mi pomogło.
Problem leżał w zbyt napiętych mięśniach, a dokładnie w pośladkach, które powodowały ból w odcinku piersiowym.
Podejrzewam, że przetrenowalam swoje mięsnie, dodatkowo stres oraz zerowa regeneracja swojego organizmu.
gość
18-02-2019, 11:40:23

A możesz podać namiary na tego terapeuta?
gość
09-07-2019, 17:55:35

Witam,
Mam identyczne objawy. Ból kręgu przy dotyku, właściwie to dwóch kręgów od kilku miesięcy. Na zdjęciu RTG nic nie widać (diagnoza lekarza rodzinnego), dostałam skierowanie fizjoterapię, na którą idę w sierpniu.
Wtajemniczony
15-01-2020, 07:56:49

mało prawdobodobne zeby bolało to co jest na zdj

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: