Reklama:

Bierze regularnie tabletki i ma ataki (3)

Forum: Padaczka

gość
08-09-2013, 12:42:01

Witam. Mój ojciec choruje na padaczkę od jakichś 20 lat. Średnio ma atak raz na rok. Przez ostatnie 4 lata nie miał w ogóle ataku, lecz teraz w ciągu 3 miesięcy miał kolejne 3. Bierze regularnie tabletki, które przepisał mu neurochirurg. Mówią, że alkohol nie pomaga przy padaczce, lecz mojemu ojcu wręcz przeciwnie. Jest wtedy wyluzowany i nigdy pod wpływem nie miał żadnych ataków. Czy te ataki mogą wynikać z przemęczenia (dość dużo ostatnio pracuje na torach), niewyspania itd.? Martwię się o niego bo jednak organizm coraz starszy, a te ataki mnie trochę zaniepokoiły.
gość
09-09-2013, 18:48:36

Picie wyluzowuje tylko w momencie picia, na drugi dzień organizm jest wyczerpany jak by harował tydzień - oczywiście zależy ile pije a to już może się skończyć atakiem nawet po długim spaniu i wypiciu dosłownie 4 piwek, bo mózg jest po "szoku". Przy braniu tabletek nie wolno pić nic. Alkohol niszczy w mózgu komórki nerwowe, które z tego co czytałem także niszczone są podczas ataków padaczkowych. Ja też już miałem dwie przerwy bez ataków po 4 i 3 lata ale niestety potem ataki wróciły. Jedynym wyjściem była zmiana leków, powolne przyzwyczajanie się do nowego. Obecnie szukam leku który mi wygasi ataki bo przeszedłem na depakine ale niestety nie pomaga za bardzo :(.
gość
19-09-2013, 20:12:51

Ataki mogą pojawiać się z przemęczenia i niedoboru snu. Czytałam też, że w wieku starzenia się ataki też mogą występować. Picie to nie jast najlepszy sposób a już tym bardziej dla osób starszych. Depakine to moim zdaniem słabe leki-dla dzieci. Jeśli masz więcej niż 15 lat lepsza by była Kepra. Ja brałam Depakine jak byłam mała a teraz biorę Lewetyracetam i Lamotriginum. Może tak jak w moim przypadku, trzeba przyjmować nie jeden a dwa leki?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: