Reklama:

badanie mr (14)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-04-2009, 22:29:00

badnie mr odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonano w sekwencji SE/T1, T2 w płaszczyznach strzałkowych oraz sekwencji SE/T2 w płaszczyznach poprzecznych, równoległych do blaszek granicznych trzonów kręgów 1-L2, L2-L3, L4-L5, L5-S1.

Spłycenie fizjologiczne lordozy lędźwiowej, w jej części górnej i środkowej.
Intensywność sygnału trzonów kręgów lędźwiowych, z kości krzyżowej oraz tarczy międzykręgowych badanego odcinka kręgosłupa prawidłowa.
Na poziomach L4-L5, L5-S1 widoczne niewielkie, dokanałowe uwypuklenia pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych, nieznacznie modelujące worek oponowy oraz korzenie nerwów rdzeniowych w odcinkach poza kanałowych.
Kanały korzeni na poziomie L4-L5 i L5-S1 o zachowanej rezerwie objętości.
Kanał kręgowy w pozostałym badanym odcinku o prawidłowym wymiarze strzałkowym.
Intensywność sygnałów z końca odcinka rdzenia kręgowego prawidłowa.

Zaburzenia statyki L-S.
Niewielkie dokanałowe uwypuklenia tarcz międzykręgowych o typie bulging na poziomie L4-L5, L5-S1, z zachowaną rezerwą objętościową kanałów korzeniowych na tych wysokościach.

MAM 16 LAT I OD STYCZNIA STRASZNIE MNIE BOLĄ POŚLADKI UDA I DÓŁ KRĘGOSŁUPA. PO WYJŚCIU ZE SZPITALA NIE CZUJĘ ULGI ANI POPRAWY. MOŻNA POWIEDZIEĆ ŻE STAN SIĘ POGORSZYŁ. MOŻE KTOŚ TO PRZETŁUMACZYĆ NA NORMALNY JĘZYK? A MOŻE KTOŚ UMIE POMÓC CO TRZEBA ZROBIĆ??
gość
22-07-2009, 10:16:00

16-04-2008 o 13:18, gość :
Witam moze tak w skrócie..gram zawodowo w siatkowke i niestety mi ostatnio lekarz powiedzial zeby skonczył grac bo źle na ty wyjde.Mam 28 lat i ostatnio dostałem wyniki z rezonansu oto takie: -Drobne osteoficyty na krawędziach trzonów L4-S1. Niski sygnał tarcz międzykręgowych L4/L5/S1 - zmiany zwyrodnieniowe dehydratacyjne. -Na poziomie L3/L4 niewielkie centralne uwypuklenia jądra miażdzystego tarczy międzykręgowej z minimalnym uciskiem worka oponowego i korzeni w lewym otworze międzykregowym -Na poziomieL4/L5 nieco wieksze uwypuklenia centralne z nieduzym uciskiem worka oponowego i korzeni, nieco wiekszym w lewym otworze miedzykregowym -Na poziomieL5/S1 uwypuklenia centralne z nieduzym uciekiem przedniej powierzchni worka oponowego, otwory miedzykregowe wolne -W trzonie Th1 dobrze odgraniczone ognisko wysokiego sygnału średnicy ok 15mm - najpewniej naczyniak Mozna powiedziec tylko "tyle" dla mnie to załamka dla mnie siata bylo najwazniejsza!!Pracuje jako wf-ista wiec musze byc jeszce dosc dlugo sprawny!!!co doradzilibiscie mi gdzie? czy jest szansa jescze grac?(rwie mnie juz do uda)gdzie? i czy ktos mial juz taki przypadek? z gory dzieki za odpowedz na emiel pozdrawiam i zycze Wam powrotu do zdrowia))
gość
25-08-2009, 19:29:00

25-03-2007 o 16:04, gość :
moge polecic ci dobrego neurohirurga w bydgoszczy 600052277 jak chcesz to skontaktuj sie ze mna
gość
23-10-2012, 19:48:05

Gość 2009-04-13 00:29:00 badnie mr odcinka lędźwiowo-krzyżowego kręgosłupa wykonano w sekwencji SE/T1, T2 w płaszczyznach strzałkowych oraz sekwencji SE/T2 w płaszczyznach poprzecznych, równoległych do blaszek granicznych trzonów kręgów 1-L2, L2-L3, L4-L5, L5-S1.
Spłycenie fizjologiczne lordozy lędźwiowej, w jej części górnej i środkowej.
Intensywność sygnału trzonów kręgów lędźwiowych, z kości krzyżowej oraz tarczy międzykręgowych badanego odcinka kręgosłupa prawidłowa.
Na poziomach L4-L5, L5-S1 widoczne niewielkie, dokanałowe uwypuklenia pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych, nieznacznie modelujące worek oponowy oraz korzenie nerwów rdzeniowych w odcinkach poza kanałowych.
Kanały korzeni na poziomie L4-L5 i L5-S1 o zachowanej rezerwie objętości.
Kanał kręgowy w pozostałym badanym odcinku o prawidłowym wymiarze strzałkowym.
Intensywność sygnałów z końca odcinka rdzenia kręgowego prawidłowa.
Zaburzenia statyki L-S.
Niewielkie dokanałowe uwypuklenia tarcz międzykręgowych o typie bulging na poziomie L4-L5, L5-S1, z zachowaną rezerwą objętościową kanałów korzeniowych na tych wysokościach.
MAM 16 LAT I OD STYCZNIA STRASZNIE MNIE BOLĄ POŚLADKI UDA I DÓŁ KRĘGOSŁUPA. PO WYJŚCIU ZE SZPITALA NIE CZUJĘ ULGI ANI POPRAWY. MOŻNA POWIEDZIEĆ ŻE STAN SIĘ POGORSZYŁ. MOŻE KTOŚ TO PRZETŁUMACZYĆ NA NORMALNY JĘZYK? A MOŻE KTOŚ UMIE POMÓC CO TRZEBA ZROBIĆ??

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: