Reklama:

artroskopia czy zastrzyki do kolana Synocrom (16)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-08-2008, 18:48:00

MR stawu kolanowego z kontrastem Silne pobudzenie błony maziowej w stawie kolanowym lewym a także w kaletkach około stawowych .Ciągłość aparatu więzadłowego jest zachowana.Zwiększona ilość płynu w jamie stawowej.Szczeliny i ubytki w chrząstce przedziału przysrodkowego.Przewężenia chrząstki stawowej widoczne także na rzepce.Prezentuje ona także cechy rozmiękania. Podchrzęstne obrzęki kłykcia przysrodkowego kości piszczelowej oraz w centralnej części rzepki.Degeneracja trzonu i naddarcie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej. Jest ona wypchnięta bocznie z jamy stawowej.Łąkotka boczna prezentuje niewielkie uszkodzenie rogu przedniego. Będąc u lekarza ortopedy usłyszalam że koniecznie trzeba wykonac zabieg Artroskopii który nie daje gwarancji na polepszenie ale dokładne obejrzenie wewnątrz i trzeba pomyśleć o endoprotezie, będąc u innego lekarza ortopedy usłyszałam, że jest to trend mody ,który w zasadzie mało daje, a w moim przypadku proponuje podanie 3zastrzykówSYNOCROM w odstępie tygodnia otrzymałam skierowanie na zabiegi DD i jonoforeza z Naklofenem. Gdy pochodzę dłużej noga jest obrzmiała wrażenie ciężkości odczuwam trudności przy zginaniu a tak bardzo chciałabym jeżdzic na rowerze czy jest to jeszcze możliwe ?ZA ODPOWIEDZ SERDECZNIE DZIĘKUJE Teresa
gość
24-08-2008, 09:06:00

Droga Pani.

Ja mam zwyrodnienie stawów kolanowych.
Lekarz powiedział mi ,źe na rowerze moge jezdzić tylko nie pod górę. Kolana mi trzeszczą , bolą , trudno jest z tym żyć. Korzystam z zabiegów. Tak sobie myślę, że najlepiej mi pomaga laser.
Ja mam zanik mazi stawowej. Zastanawiam sie nad zastrzykami.
Dzwigać mi nie wolno, najwyżej 2 kg.

Pozdrawiam.
gość
06-09-2008, 11:19:00

Witam Panią jak miło że zechciała Pani napisac ,człowiekowi zaraz robi się lżej ,ze można wymienic swoje doswiadczenia zalecenia spróbowałam wsiąść na rower krótka przejażdzka kolano bardziej bolące ale próbuję ,aby nie poddac się siedzącemu trybowi życia -uwielbiam jeżdzic na rowerze.Chodzę na zabiegi jontoforeza i dd w tej przychodni nie mają lasera , ale jestem zdecydowana na kupno leku i wstrzyknięcie do kolana zobaczę jaki będzie efekt Najbardziej odczuwam ból przy nie równym postawieniu nogi na podłozu Pozdrawiam
gość
13-07-2011, 12:20:02

Ja także dostałam propozycję zrobienia zastrzyków Synocromu do kolana ! Czy ktoś to już brał ? i czy to jest skuteczne ? Teressa
gość
28-07-2011, 11:28:48

osobiście artroskopii nie polecam... też mam zacząć brać zastrzyki ale na necie nie wiele piszą tu można też coś przeczytać;) http://chondromalacja.forumowisko.net/synocrom-vt44,15.htm?highlight=
i tak jak mówie artroskopia to już raczej w ostateczności... niby mało inwazyjny zabieg ale jednak ingerencja w kolano też wiąże się z jakimiś skutkami ubocznymi. Miałam jedną artroskopie i na drugą w życiu bym się nie zgodziła jakby nie była ostatnią rzeczą na postawienie diagnozy czy też "wyleczenie"
Pozdrawiam
gość
07-08-2011, 21:00:17

Witam mój wpis był pierwszym minęło trzy lata jak moje kolano jest w rożnym stanie- nie brałam zastrzyków oparło się na braniu leków - Litozin , Artresan ,Flexus Wizyta u lekarza ortopedy który popatrzył na zdjęcia rtg kolana powiedział ze on by nic nie robił i nie polecił artroskopii że to jest ingerencja zaproponował zastrzyki ale po dyskusji wybraliśmy tańsze rozwiązanie branie przez pewien czas tabletek a gdyby nie było poprawy wówczas zastrzyki było dobrze jeździłam i jeżdżę na rowerze chodziłam na tance czułam się dobrze z kolanem choć myśl często uciekała w kierunku gdy zabolało Teraz gdy zaczyna bolec zaraz biorę leki p/zapalne aby nie dopuścić do poprzedniego stanu z 2008roku kiedy ból przeszywał każdą zmianę pozycji Obecnie zażywam 4 FLEX gdyż zaczęłam odczuwać ból w drugim kolanie szczególnie przy chodzeniu po schodach Życzę Wszystkim wytrwałości w leczeniu z pozytywnym skutkiem
Teresa
gość
18-11-2013, 21:45:14

hmm...zastrzyk w kolano ..ja brałem ten..to chyba jest słabsza wersja (brałem 3 razy): http://www.i-apteka.pl/product-pol-29625-SYNOCROM-20mg-2ml-ampulkostrzykawka-1szt.html
w zasadzie lepiej, ale skakać z radości raczej nie będę.
Co ile się to powtarza? lekarz nie raczył mi tego powiedzieć. Tylko jak bedzie potrzebny to powtórzymy ...ale mam czekac ile? az bedzie mocno bolec? czy moze lepiej wczesniej? Co poradzicie z tym synocromem?
O mechanicznej interwencji nie chce nawet myśleć
gość
07-03-2014, 18:28:01

Jestem po artroskopii kolana, a po zabiegu lekarz zalecił mi zastrzyki Synocrom, oraz zabiegi fizjoterapia: pole magnetyczne, diatermy, ćwiczenia bierne i wirówki po roku od zabiegu byłam na weselu tańczyłam i nie czuję bólu , co przed zabiegiem nie było możliwe.
Polecam taka kolejność.
gość
12-03-2014, 07:30:06

Zawsze taka ingerencja musi być skonsultowana z lekarzem. Poza tym ampułkostrzykawki Synocrom muszą być podane przez specjalistę raczej nie wolno robić tego na własną rękę bo chodzi o takie i-apteka.pl/product-pol-29625-SYNOCROM-20mg-2ml-ampulkostrzykawka-1szt.html ? wiem, że moja kuzynka po zabiegu na kolanie dostawała te zastrzyki i była bardzo zadowolona z efektu. Dodatkowo piła kolagen w saszetkach i witaminy.
gość
12-03-2014, 08:03:57

Witam;
Ja kiedyś brałam zastrzyki w kolano nie pamiętam nazwy, ale tak strasznie bolała, ze nie dało się chodzić nie mówiąc już o wyjściu po schodach.
W moim przypadku nie godziłam się na artroskopię.
Pomogło, ale na nie wiele, poszłam więc do drugiego ortopedy, a ten powiedział mi, że zastrzyki dobre, ale ich podawanie to miało taki skutej jakby lał wodę do dziurawego wiadra.
Zgodziłam się na artroskopię, było dobrze, ale tu trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, a ja w tym temacie jestem leń, co prawda z początku ćwiczyłam, ale przyszło lato praca na działce i skończyły się ćwiczenia.
Ingerencja chirurga w nasz organizm to ostateczność.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: