Reklama:

Anizokoria (nierówne źrenice) (14)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-05-2021, 13:39:17

Moim zdaniem jest to spowodowane nerwicą. Tez sie naczytalam o guzach mozgu itd. Jestem cholernym hpochondrykiem i wmowilam sobie zespol Hornera i prawa magicznie stała sie mniejsza, później na odwrót. Nie rozumiem
gość
26-09-2021, 19:09:39

Gość 2021-05-18 15:39:17
Moim zdaniem jest to spowodowane nerwicą. Tez sie naczytalam o guzach mozgu itd. Jestem cholernym hpochondrykiem i wmowilam sobie zespol Hornera i prawa magicznie stała sie mniejsza, później na odwrót. Nie rozumiem
Hej, może tu jeszcze zaglądasz.. Mam ten sam problem, raz jedna a raz druga źrenicą wieksza, mam w głowie juz czarne myśli 😫 czy u ciebie się uspokoiło?
gość
03-11-2021, 11:24:01

Trzy tygodnie temu zauważyłam u siebie nierowne zrenice. Nierownosc była widoczna głównie w sztucznym, słabym świetle. W dziennym prawie nie było widać. Szukałam na forach odpowiedzi, bo bardzo się bałam. Teraz jestem już po diagnozie więc może opiszę co to było, może komuś pomogę. Byłam u neurologa który skierował mnie na angio-MR z kontrastem, czyli rezonans magnetyczny glowy i szyi. Po rezonansie od razu poproszono mnie żebym została bo pani opisujaca badanie musi ze mną porozmawiać. Powiedziała że mam rozwarstwienie prawej tetnicy szyjnej i mam od razu jechać na SOR. W moim przypadku wszystko skończyło się dobrze. Okazało się że tetnica jest już niedrozna w 100% ale wytworzyło się krążenie oboczne i nic poważnego już mi nie grozi. Dostałam leki i zalecenia kontroli pozostałych tetnic raz na 6 miesięcy. Jeśli jednak tetnica byłaby niedrozna np w 80% to byłoby duże ryzyko udaru niedokrwiennego. Dlatego nie można lekceważyć nierównych zrenic. U mnie same wróciły do normy po ok 5 dniach, jeszcze przed rezonansem ale to nie znaczy że problem zniknął. Lekarz powiedział że to cud że nie dostałam udaru jak ta tetnica się zamykała.
gość
15-11-2021, 13:38:01

Czy usg doppler tętnic też wykazałby jakąś patologię?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: