Reklama:

Rehabilitacja po udarze mózgu (302)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-01-2015, 14:54:37

W ramach NFZ też?.
gość
07-02-2015, 18:45:48

Polecam przeczytać artykuł na temat czasu rehabilitacji po udarze www.mampytanko.com/kategorie/zdrowie/Ile_trwa__rehabilitacja_po_udarze;1433.html
myślę że może być pomocny
gość
26-02-2015, 10:24:26

Wiesz co, może warto gdzieś wyjechać i nauczyć się ćwiczeń, posłuchać rad osób, które się na tym doskonale znają. Ja ze swoim mężem także wykonywałam szereg ćwiczeń, ale wiadomo... nie jestem specjalistką. Byliśmy w ogóle na turnusie rehailitacyjnym i to pomogło, wiaodmo troche to kosztuje...
ZURiS w Zawierciu ma sporo takich turnusów w ofercie, może warto się zapoxnać z cennikiem.
Początkujący
14-05-2015, 17:29:58

my zbieramy na turnus w centrum Norman w Koszalinie, ktore według nas jest najlepsze w Polsce w leczeniu udarow. tu mozecie zobaczyc historie ich pacjentki ktora az chwyta za serducho https://www.youtube.com/watch?v=fPpN34WqVvM
Dopiero gdy zmierzysz się z wizją utraty bliskiej osoby, zaczynasz kochać prawdziwą miłością
gość
18-05-2015, 19:51:19

O tym centrum Norman jest ostatnio głośno w internecie. Jestem rehabilitantką i na wielu forach, które odwiedzam można znaleźć o nich choć wzmiankę nie tylko z pozytywnymi opiniami które wiadomo że można samemu napisać, ale i z dowodami w postaci filmów, których jestem pod ogromnym wrażeniem efektów zaledwie czterotygodniowej terapii! Z pacjentami potrzebującymi pomocy mam do czynienia na co dzień, i często mi też dziękują za pomoc w powrocie do zdrowia, ale z reguły się nie wzruszam i traktuję to jako mój obowiązek, lecz po zobaczeniu tego filmiku i uśmiechu tej pani łzy same ciskały mi się do oczu :) i ta radość w jej oczach! bezcenna
https://www.youtube.com/watch?v=fPpN34WqVvM
Początkujący
18-05-2015, 20:09:02

hihi chyba nie zauważyłaś mojego wpisu bo ten sam film wrzuciłem ale jak najbardziej zgadzam się z tobą, mnie tez ten film chwycil za serducho :)
Dopiero gdy zmierzysz się z wizją utraty bliskiej osoby, zaczynasz kochać prawdziwą miłością
gość
27-05-2015, 14:15:17

witam, proszę o podpowiedź- czy lekarz rehabilitacji może wystawić skierowanie na zabiegi domowe podczas wizyty ambulatoryjnej, czy musi to być wizyta domowa? Ile zabiegów może zapisać, czy jest jakieś max?
Tata jest po udarze od 4 miesięcy
gość
28-05-2015, 20:24:21

Gość 2015-05-27 16:15:17
witam, proszę o podpowiedź- czy lekarz rehabilitacji może wystawić skierowanie na zabiegi domowe podczas wizyty ambulatoryjnej, czy musi to być wizyta domowa? Ile zabiegów może zapisać, czy jest jakieś max?
Tata jest po udarze od 4 miesięcy
Zasady udzielania świadczeń rehabilitacji leczniczej
Jeżeli wymagasz rehabilitacji lub zabiegów fizjoterapeutycznych po przebyciu choroby lub urazu, możesz skorzystać ze świadczeń rehabilitacji leczniczej:
w warunkach ambulatoryjnych,
w warunkach domowych,
w ośrodku lub oddziale dziennym,
w warunkach stacjonarnych.
Skierowanie do poradni rehabilitacji lub na zabiegi fizjoterapeutyczne może Ci wystawić każdy lekarz ubezpieczenia zdrowotnego.
W przypadku stwierdzenia przez lekarza specjalistę wady postawy kwalifikującej się do rehabilitacji leczniczej lub dysfunkcji narządu ruchu, której przyczyną są wady postawy możesz skorzystać z rehabilitacji leczniczej w warunkach ambulatoryjnych. Skierowanie na zabiegi związane z leczeniem wymienionych schorzeń może wystawić lekarz specjalista (także I stopnia) rehabilitacji ogólnej, medycznej lub narządu ruchu, chirurgii ortopedycznej lub urazowo-ortopedycznej, ortopedii i traumatologii lub w trakcie specjalizacji z rehabilitacji medycznej lub ortopedii i traumatologii narządu ruchu.
NFZ sfinansuje do 5 (pięciu) zabiegów dziennie w dziesięciodniowym cyklu terapeutycznym.
Ważne! Pamiętaj, że skierowanie na zabiegi straci ważność, jeżeli nie zostanie zarejestrowane w przychodni rehabilitacyjnej w terminie 30 (trzydziestu) dni od daty wystawienia.
Jeżeli ze względu na brak możliwości samodzielnego poruszania się, nie możesz dotrzeć do placówki rehabilitacji ambulatoryjnej, możesz skorzystać z rehabilitacji leczniczej w warunkach domowych. O konieczności skorzystania z tej formy rehabilitacji leczniczej decyduje lekarz ubezpieczenia zdrowotnego, a informacja o wskazaniach do rehabilitacji domowej musi być zawarta na wystawionym skierowaniu.
Termin domowej lekarskiej porady rehabilitacyjnej, wizyty fizjoterapeutycznej lub zabiegów w domu ustalisz po otrzymaniu skierowania w gabinecie lub zakładzie rehabilitacyjnym, który ma podpisaną umowę z NFZ.
Ważne! Każda poradnia, zakład lub przychodnia rehabilitacji, która ma podpisaną umowę na świadczenia ambulatoryjne ma obowiązek udzielania świadczeń w warunkach domowych (jeżeli istnieje taka konieczność).
Pacjentowi przysługuje rehabilitacja do 80 (osiemdziesięciu) dni zabiegowych w warunkach domowych w roku kalendarzowym, w trakcie których może być wykonywanych do pięciu zabiegów dziennie.
Jeżeli Twój stan zdrowia nie pozwala na rehabilitację w warunkach ambulatoryjnych, ale nie wymagasz całodobowego nadzoru medycznego możesz skorzystać z zabiegów rehabilitacji leczniczej w ośrodku lub oddziale dziennym. Są to zabiegi obejmujące kompleksową fizjoterapię narządu ruchu, szczególnie ze wskazań ortopedycznych (po urazach, przebytych operacjach lub przewlekle chorych), a także wskazań neurologicznych, reumatologicznych, kardiologicznych, onkologicznych i pulmonologicznych.
W ramach tego rodzaju w zależności do schorzenia realizowane są m.in. zabiegi:
rehabilitacji dzieci z zaburzeniami wieku rozwojowego;
rehabilitacji słuchu i mowy;
rehabilitacji wzroku;
rehabilitacji kardiologicznej;
rehabilitacji pulmonologicznej;
Na ten rodzaj rehabilitacji kierują (w zależności od typu rehabilitacji, wieku pacjenta i jego schorzenia) lekarze POZ lub lekarze specjaliści z oddziałów szpitalnych lub poradni specjalistycznych.
Czas trwania rehabilitacji
Rehabilitacja w ośrodku lub oddziale dziennym trwa od 3 (trzech) do 6 (sześciu) tygodni, w czasie których wykonywanych jest średnio 5 (pięć) zabiegów dziennie.
Czas trwania rehabilitacji dzieci z zaburzeniami wieku rozwojowego, słuchu i mowy, jak i wzroku wynosi do 120 (sto dwadzieścia) osobodni w roku kalendarzowym
Czas trwania rehabilitacji kardiologicznej ustalany jest indywidualnie przez lekarza ośrodka dziennego i wynosi nie więcej niż 24 (dwadzieścia cztery) dni w ciągu 3 (trzech) miesięcy.
Czas trwania rehabilitacji pulmonologicznej ustala indywidualnie lekarz ośrodka dziennego. Nie może ona być krótsza niż 14 (czternaście) dni i nie dłuższa niż 24 (dwadzieścia cztery) dni.
Gdy ze względu na kontynuację leczenia wymagasz kompleksowych czynności rehabilitacyjnych oraz całodobowej opieki medycznej możesz skorzystać z rehabilitacji leczniczej w warunkach stacjonarnych.
W ramach tego rodzaju w zależności do schorzenia realizowane są m.in. zabiegi:
stacjonarnej rehabilitacji ogólnoustrojowej;
stacjonarnej rehabilitacji neurologicznej;
stacjonarnej rehabilitacji pulmonologicznej;
stacjonarnej rehabilitacji kardiologicznej;
Skierowania na leczenie stacjonarne wystawiane są przez lekarzy specjalistów z oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych.
Czas trwania rehabilitacji ogólnoustrojowej wynosi od 3 (trzech) do 6 (sześciu) tygodni.
Czas trwania rehabilitacji neurologicznej zależy od rodzaju prowadzonej rehabilitacji neurologicznej i wynosi od 6 (sześciu) do 16 (szesnastu) tygodni.
Czas trwania rehabilitacji pulmonologicznej wynosi do 3 (trzech) tygodni.
Czas trwania rehabilitacji kardiologicznej wynosi od 2 (dwóch) do 5 (pięciu) tygodni.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
29-05-2015, 16:43:16

Zachecam goraco osoby ktore zostaly dotkniete udarem na rehabilitacje do Koszalina osrodka reh.medycznego Norman. Moja mama przyjechala do osrodka po 6 tygodniach dotkniecia jej udarem. Jej ciezki psychiczny i fizyczny stan nie ulatwial jej by mogla uwierzyc ze jeszcze moze zyc podobnie jak bylo przed choroba. Mama nie mogla sama sie poruszac i nie widziala celu zycia. Miesiac rehabilitacji w osrodku Norman w Koszalinie zmienil jej zycie i spojrzenie na przyszlosc. Intensywne cwiczenia kazdego dnia daly swoj resultat; dzis porusza sie sama albo z pomoca balkonika, ktory daje jej bezpieczenstwo. Mysl ze nie jest uzalezniona od innych daje jej wiecej optymizmu na przyszlosc. Dzis usmiecha sie czesciej! Wazne jest to ze uwierzyla ze tez i ona pomimo wieku(76 lat) moze pokonac trudnosci z pomoca wspanialych rehabilitantow, ktorzy dali jej wiare od samego poczatku pobytu. Pochwaly z ich ust dawaly jeszcze wieksza chec walki w cwiczeniach ktore dawaly owoce kazdego mijajacego dnia. Dzis mama jest wdzieczna nam dzieciom ze znalezlismy rozwiazanie i ze mogla przebywac miesiac w Koszalinie. Mysle ze to miejsce zostanie jej dlugo w pamieci a zdjecia odswieza wspomnienia z pobytu. Chętnie odpowiem na pytania odnośnie terapii w tym ośrodku - mój email to elisabeth_bodytherapy@hotmail.com - Corka Elzbieta Kalinska
gość
29-05-2015, 20:39:37

Gość 2015-05-29 18:43:16
Zachecam goraco osoby ktore zostaly dotkniete udarem na rehabilitacje do Koszalina osrodka reh.medycznego Norman. Moja mama przyjechala do osrodka po 6 tygodniach dotkniecia jej udarem. Jej ciezki psychiczny i fizyczny stan nie ulatwial jej by mogla uwierzyc ze jeszcze moze zyc podobnie jak bylo przed choroba. Mama nie mogla sama sie poruszac i nie widziala celu zycia. Miesiac rehabilitacji w osrodku Norman w Koszalinie zmienil jej zycie i spojrzenie na przyszlosc. Intensywne cwiczenia kazdego dnia daly swoj resultat; dzis porusza sie sama albo z pomoca balkonika, ktory daje jej bezpieczenstwo. Mysl ze nie jest uzalezniona od innych daje jej wiecej optymizmu na przyszlosc. Dzis usmiecha sie czesciej! Wazne jest to ze uwierzyla ze tez i ona pomimo wieku(76 lat) moze pokonac trudnosci z pomoca wspanialych rehabilitantow, ktorzy dali jej wiare od samego poczatku pobytu. Pochwaly z ich ust dawaly jeszcze wieksza chec walki w cwiczeniach ktore dawaly owoce kazdego mijajacego dnia. Dzis mama jest wdzieczna nam dzieciom ze znalezlismy rozwiazanie i ze mogla przebywac miesiac w Koszalinie. Mysle ze to miejsce zostanie jej dlugo w pamieci a zdjecia odswieza wspomnienia z pobytu. Chętnie odpowiem na pytania odnośnie terapii w tym ośrodku - mój email to elisabeth_bodytherapy@hotmail.com - Corka Elzbieta Kalinska
W jakiej walucie zarabiasz?. Czy z rentą 880,45 zł mam na to szansę.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: