Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-08-2024, 11:17:36

Witam wszystkich forumowiczów.

Proszę o polecenie najlepszego neurochirurga w Warszawie 🙂.

Z góry dziękuję.
Lu
gość
15-08-2024, 14:58:16

gość 06-02-2016, 15:45:02
kamiladrzewiecka 2016-02-05 20:19:38
Dla tych którzy mają problem z piersiowym. Kiedy mnie rehabilitowano na ten odcinek to zalecono mi między innymi ćwiczenia oddechowe. Brzmi dziwnie ale prawidłowo wykonywane napinają kręgosłup piersiowy . Ja robiłam je na leżąco - uczył mnie fizjoterapeuta , żeby efekt był. Myślę, że warto spróbować bo są bezpieczne nawet świeżo po operacji szyjki. Warto spróbować.

Pozdrawiam, Kamila

Witam, też miałam problem z piersiowym, oczywiście było to następstwem szyjnego. Były duszności, bóle w okolicach mostka, i takie nieprzyjemne bóle opasujące, jakby ktoś zaciskał w koło mnie jakąś obręcz. Zaczęłam z tym walczyć oddychaniem i ćwiczeniami. Masz rację, odpowiednie oddychanie działa cuda. Dodam, że nic innego nie ma na ten odcinek, jego się nie operuje !!! Dla przypomnienia, walczę już cztery lata z dwiema przepuklinami w szyjnym, ćwiczę, zabiegi profilaktycznie, i jest dobrze! A nawet bardzo ! A był ucisk na rdzeń i propozycja operacji :D
Piersiowy ustąpił, ucisk się zmniejszył, nie grozi już paraliżem.
Tylko higieniczny tryb życia, samodyscyplina, gimnastyka i jest ok. Tak mało, a dało mi tak dużo.
Pozdrawiam :)

Cześć.
Minęło już kilka lat i jestem ciekawa co teraz u Ciebie słychać?
Napisz koniecznie.
Pozdrawiam. Forumowiczka przed operacją.
Początkujący
20-08-2024, 17:06:40

Trochę spóźnione podziękowania za informacje dla Haliny1967, Aliny74 ( spóźnione, bo przez jakiś czas nie mogłam się tu zalogować, pokazywała się wręcz informacja, że strona nie istnieje !, ale w końcu się udało) . Pozdrawiam. K.
Początkująca
21-08-2024, 18:16:46

Alina74 16-05-2024, 18:52:19
Ja nie miałam problemu żeby przeciągać przez głowę , miałam normalne koszulki i chodziłam w getrach . Na noc normalna piżama . Ja jeszcze przez głowę miałam staniki . Wolałam takie niż zapinane z tyłu . Ja szybko wstałam i poszłam odświeżyć się pod prysznic i umyć głowę . Zobaczysz nie ma tragicznie po operacji a poprawa duża . Będzie dobrze 😊

Cześć Alina, a gdzie miałaś wykonywaną operację - nie w Krakowie czasem? 😉
Początkująca
21-08-2024, 18:18:03

Halina1967 15-05-2024, 20:17:54
gość 14-05-2024, 02:10:42
Dziękuję za cenne rady. To forum to naprawdę skarbnica wiedzy... już zapisałam kubek ze słomką oraz słuchawki :)
Cześć i jak poszło? ☺️ Pytam bo ja idę we wtorek 😉

Mam jeszcze pytanko jak długo byliscie jeszcze w szpitalu po operacji... wiadomo ,że każdy przypadek inny...

A druga rzecz .... po jakim czasie czuliście że wróciliście do w miarę OK funkcjonowania?

Mam operację zaplanowaną na 23 maja ... a 15 czerwca Mam wstawę (taki ala bazarek) swoich ilustacji... wszystko już przygotowane I tylko się zastanawiam czy po 3 tygodniach po operacji dam radę sie pojawić... może to takie śmieszne pytanie ale z mojej perspektywy ważne.

Dziękuje!
. Pizamke zapinaną sobie wes bo zakładana przez głowę to kołnierz przeszkadza, ja pisałam w poniedziałek w środę do domu, będzie dobrze nic się nie martw
Początkująca
22-08-2024, 04:47:41

Magdalenka jak tam po operacji ?
Ktoś pytał się czy operacje miałam w Krakowie . Nie w Jastrzębiu Zdroju.
Początkująca
22-08-2024, 21:09:32

Alina74 22-08-2024, 06:47:41
Magdalenka jak tam po operacji ?
Ktoś pytał się czy operacje miałam w Krakowie . Nie w Jastrzębiu Zdroju.

Hej ☺️. To ja pytałam gdzie robiłaś, ale potem się doczytałam na wcześniejszych stronach, że w Jastrzębiu Zdroju 😉. Ja robię w Krakowie we wtorek.
Forumowiczka
23-08-2024, 06:00:31

dziewczyny, które są krótko po operacji a pisałyśmy wcześniej dajcie znać jak się czujecie :)
gość
24-08-2024, 05:48:16

Witam jestem 1.5 roku po operacji szyjnego dwa poziomy
Przez pierwsze pół roku było ok
Teraz niestety jest bardzo kiepsko
Bóle wróciły i są nie do wytrzymania, problemy z chodzeniem na dłuższy odcinek ,zawroty głowy ,mdłości ,drętwienia rąk byłam na RM i taki mam wynik
Może ktoś się zna bo wizytę mam dopiero za miesiąc

Opis badania Badaniem objęto odcinek kręgostupa od C1 do Th3, Sptycona lordoza szyjna. Wysokość i morfologia sygnatu trzonów kręgów zachowana. Nierówności blaszek granicznych na poziomach C6/C7 z cechami zwyrodnieniowego obrzęku (typu Modic 1) przyległych części trzonów. Nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze na krawędziach trzonów kręgów C3-C7. Artroza w stawach m- kręgowych. Częściowa dehydratacja z obniżeniem wysokości krążków m-kregowych C3/C4 i C6/C7. Poziomy C4/C5 i C5/C6- stan po discectomi. C3/C4: Paracentralna prawoboczna protruzja krążka m-kręgowego oraz otaczające ją osteofity powodują asymetryczny ucisk na worek oponowy i jego P zachytek z cechami impresji P korzenia nerwowego. Widoczne również, gtównie kostne, ograniczenie wejścia do L otworu m-kręgowego oraz światła obustronnych otworów m-kręgowych z cechami ucisku L korzenia i obustronnych nerwów rdzeniowych,. C4/C5: Poziom operowany. Przyotworowe osteofity, wyraźnie większe po stronie P otaczające uwypuklony krążek m-kręgowy asymetrycznie uciskają na worek oponowy i P korzeń nerwowy. Kostne ograniczenie otworów m-kręgowych: po stronie P stenoza z uciskiem P nerwu rdzeniowego, C5/C6: Dokanałowe uwypuklenie krążka m-kręgowego z modelowaniem worka oponowego i przewężeniem kanału kręgowego do 10mm w wymiarze strzatkowym. Kostne (gtównie osteofitarne) ograniczenia otworów m-kręgowych z możliwością ucisku nerwów rdzeniowych.
C6/C7: Paracentralna prawoboczna protruzja krążka m-kręgowego oraz dokanatowe osteofity dość znacznie modelują worek oponowy z jego przewężeniem do ok. 9mm. Kostne ograniczenie otworów m-kregowych z cechami ucisku korzeni nerwowych.
Pozostate krążki m-kręgowe bez uchwytnych dokanatowych uwypukleń. Otwory mkr wolne. Rdzeń kregowy bez uchwytnych
Początkujący
24-08-2024, 14:38:07

Pytanie do gościa powyżej (1,5 roku po operacji). Pół roku po operacji było ok, a jak było przed operacją czy podobne dolegliwości jak teraz ? Mniejsze? Większe? Sama jestem przed operacją stąd to pytanie. O wynikach się nie wypowiem, nie jestem lekarzem. Pozdrawiam. K.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: