Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
05-12-2015, 07:07:22

grajur ja jeszcze odnośnie rehabilitacji duzo nie wiem😉 wszystko przede mna 😄 Pewnie z waszym doświadczeniem duzo sie dowiem 😄 miłego dnia
Forumowicz
05-12-2015, 16:59:04

Witam i pozdrawiam WAS WSZYSTKICH.Szczególnie Cwiety witaw w gronie po-mała rada co do poruszania siedzenia słuchaj najpierw ciała czyli siebie,potem lekarza a jak chcesz to reszty z ograniczonym zaufaniem,a oczywiście ABC szyjek i bedzie git...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
05-12-2015, 17:04:12

Dino tak mi mówił mój operator ,że moze sie sypnac dalej tylko nie przypuszczalem ,że tak na dole.Grajur mozna przytyć bo po nic nie robilem 3miesiące przed i cztery po takie miałem zalecenie i się go trzymałem.Poza tym od 15 jazda bez trzymanki z dietetykiem zobaczymy czy się da ...pozdrawiam..
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkujący
05-12-2015, 23:45:59

czesc
Piotr, na pewno da rade
Ze wzgledu na szereg ograniczen i zakazow dotyczacych aktywnosci fizycznej moze warto sprubowac pocwiczyc na orbitreku-gwarantowany spadek masy;)
pozdr
Grzegorz
Forumowicz
06-12-2015, 13:22:26

Może to i racja na razie rozpatruję kijki i pas neoprenowy z basenem zobaczymy. a i zdjatko...
Początkujący
06-12-2015, 18:25:33

Cześć Wszystkim.
Proszę o poradę.
Mam 38 lat i od jakiegoś czasu zmagam się z dyskopatią lędźwiową na 3 poziomach. Ogólnie temat na razie jest opanowany i jakoś w miarę funkcjonuję.
Natomiast w momencie kiedy pojawił mi się stan ostry (wrzesień i październik) to dużo rzeczy zacząłem robić "szyją". No i pojawił mi się punktowy silny, ból centralnie z tyłu szyi. Po kliku dniach minął. Zgłosiłem sprawę neurologowi. Zrobiłem RTG i wyszło ok. Lordoza prawidłowa, przestrzenie prawidłowe, trzony zachowane.
Szyję zacząłem oszczędzać ale jak tylko siądę przy kompie i zacznę pochylać szyję i pracować w wymuszonej pozycji to ból szybko wraca. Jak poleżę to po jakimś czasie i rano jest ok.
Neurolog zobaczył zdjęcie i stwierdził, że to przeciążeniowe i pracowałem na to od wielu lat przy laptopie i w samochodzie. Powinno minąć. Dał lek rozkurczający, przeciwbólowy i kazał spadać. Powiedział, że przy dyskopatii szyjnej to bolało by cały czas.
Ale to nie mija już trzeci tydzień z małymi przerwami.
Od 13 lat pracuję przy komputerze, sporo jeżdżę samochodem.
Podpowiedzcie czy u Was też tak się zaczynało.
Z góry dzięki,
Życzę Wam wszystkim dużo zdrowia.
gość
06-12-2015, 18:37:29

Xprim .Przy dyskopatii szyjnej nie boli cały czas . Często po nocy jest ok a z biegiem dnia objawy się nasilają. W ekstremalnych przypadkach ból jest ciągły i bardzo silny. Objawy które podajesz mogą być objawem dyskopatii. Ustaw komputer na wprost a nie z boku. Zamiast prochów spróbuj fizjoterapii . Jest duża szansa że pomoże.
Pozdrawiam. Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Początkujący
06-12-2015, 18:44:44

Dzięki. No tak właśnie myślałem. Robię ćwiczenia wzmacniające mięśnie i np. dzisiaj rano po tych ćwiczeniach zaczęło mnie boleć. Pojechałem do sklepu, połaziłem i zelżało. Teraz np. muszę popracować i boli. Nie promieniuje nigdzie. Ból jest punktowy, na moje oko powinno to być coś koło c3.
Aha, Dodam, że faktycznie jak robię ćwiczenia na L/S i rozciągam kręgosłup to faktycznie ta szyja też mi mocno pracowała. Obym tylko się tym nie doprawił.
A co polecacie? Masaż? Ćwiczenia?
gość
06-12-2015, 19:20:52

Z masażami to różnie bywa. Mc Kenzi czyli odpowiednie ćwiczenia jak najbardziej. Jak ćwiczysz lędźwiowy to pamiętaj żeby szyja była w osi - nie odginaj . Czasami miękki kołnierz ortopedyczny przy pracy można spróbować bo blokuje przyginanie szyi i odciąża.
Pozdrawiam, Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
Początkujący
06-12-2015, 19:34:57

A czy faktycznie RTG może wyjść idealnie a coś jednak się dziać?
A może ktoś podesłać link do zalecanych ćwiczeń na odcinek szyjny?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: