Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
22-05-2015, 10:01:36

gogle też poproszę ten link do ergonomicznego stanowiska przystosowanego dla nas:)
Początkujący
22-05-2015, 11:00:29

mex, ty rzeczywiscie przeczytalas cale forum! :)
joge przetestuje, dzieki
nie ma czegos takiego jak specjalne stanowisko dla polamancow szyjnych, ja to nazywam ergonomia w domu i zagrodzie, czyli standardowe stanowisko do pracy przy kompie:
http://www.pip.gov.pl/ergonomia/ergonomiczne_st.html
pilnowanie tych wytycznych powinno zapewnic w miare zdrowa prace
stanowisko stojace:
http://gadzetomania.pl/9310,ergonomia-stanowiska-pracy-dopasuj-je-do-siebie
trzeba sobie zdawac sprawe ze pozycja stojaca rowniez ma szereg przeciwskazan i niekorzystnych czynnikow, np.: duze obciazenie dolnej czesci ciala, stawow, miesni grzbietu, spowolniony metabolizm, ryzyko zylakow i chorob zwiazanych z wieksza iloscia krwi w dolnych czesciach ciala itd.
najwazniejsze i najtrudniejsze jednoczesnie jest pilnowanie wlasciwej postawy ciala podczas pracy, niestety, poza przypadkami urazow wynikajacych np.: z wypadkow komunikacyjnych, sami sobie na ta nasza przypadlosc zapracowalismy wlasnie m.in. zla pozycja i mamy utrwalone zle nawyki.
Ja ciagle lapie sie na tym, ze wyciagam glowe w kierunku monitora(jestem krotkowidzem) i na garbieniu sie. Trzeba byc czujnym. Reh poradzil mi timer ustawiony na interwal 15 minutowy, przypominajacy o tym ze trzeba sie prostowac i musze przyznac ze to dziala. Po miesiacu wyrabia sie nawyk.
I koniecznie robcie przerwy co godzine.
pozdrawiam
Grzegorz
Początkujący
22-05-2015, 11:22:54

a tu jeszcze artykul odnosnie stanowisk stojacych:
http://www.bhp.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/praca-w-pozycji-stojacej
wynika z niego jasno ze pozycja stojaca jest mniej korzystna
http://www.zdrowebiuro.pl/krzeslo_dla_dyskopaty.php
itd
oczywiscie nie zapedzalbym sie, jasne jest ze wlasciwe krzeslo i pozycja i aktywnosc pomoga, nie warto wydawac 3000 na fotel, sam niewiele zmieni, no chyba ze jest ładny :D
To optymalne minimum zalezy w glownej mierze od tego jak sobie nasza przestrzen zorganizujemy i czy cwiczymy.
http://www.zdrowebiuro.pl/siedzenie_dynamiczne.php
zamiennik to dysk rehabilitacyjny i rzeczywiscie max da sie wysiedziec na tym 1-2 h
http://www.zdrowebiuro.pl/wysokie_biurko,_a_szyja.php
no i z tym nie sposob sie nie zgodzic
a tutaj ogolnie omowione stanowisko pracy
http://komputerowy.gryzak.net/inne/bhp/
pozdrawiam
Grzegorz
Początkująca
22-05-2015, 17:22:24

witajcie
i cóż zrobiłam rezonans kontrolny po 6 miesiącach i sama nie wiem czy mam śmiać się czy płakać
przed -masywna przepuklina jądra miażdzystego c4-c5 z uciskiem na rdzeń i prawy korzeń c5 teraz 4mm przepuklina bez ucisku ba, nawet bez minimalnej kompresji worka oponowego ale żeby nie popadać w euforię pojawiła się niewielka wypuklina pierścienia c5-c6 bez ucisku ,krótko mówiąc siada mi kolejny poziom
Początkująca
22-05-2015, 18:06:07

gogole, dzięki za tajniki ergo..pokaże je temu od bhp??::)) tutef-ja bym otworzyła szampana i imprezowała do niedzieli.... super!!! znaczy się co cud???? a objawy zerowe????
Początkująca
22-05-2015, 18:42:21

hmmmm trudno nazwać cudem szerokopodstawną 4mm -ową przepuklinę i kolejny zepsuty poziom
ja chyba jestem dowodem na słowa fizjo że nieważny jest obraz a objawy- mój obraz jest rzec by można fatalny a objawów na chwilę obecną prawie żadnych owszem coś tam mnie czasem zapiecze w plecach coś zadziobie w szyji ale bywa ,że mogę o niej zapomnieć
wróciłam do pracy i nie narzekam ,pracuję przy kompie 7 godzin bo mam orzeczenie , nie siedzę dłużej niż pół godziny wszędzie drałuję na piechotę i ćwiczę nie ma zmiłuj
tak sobie myślę ,że zanim dojdzie do mojej operacji będę posiadaczką 6 pięknych przepuklin w samej szyji
Początkująca
22-05-2015, 18:54:14

tutef ja takie wypukliny jak ty to miałam 4 lata temu z nimi urodziłam córę a potem 3 lata codziennie z małymi przerwami ćwiczyłam, joga, tbc, pure pamp - moja miłośc...oprócz rwania , czasami uciążliwego barku też mi nic niedolega i mój dotychczasowy fizjo stwierdził, że jestem bezobjawowa ...a i na rezonansie sprzed czterech lat miałam wypukline na c3-c4. i c4-c5..teraz jej nie mam w ogóle za to mam na c5 -c6i c6-c7...zamieniły się miejscami wtf????zaskakujące????
Początkujący
24-05-2015, 11:04:30

mex
moze pomylili rezonanse;)
moim zdaniem wiekszosc ma cos i sobie nie zdaje z tego sprawy.
wypukliny zapewne wedruja stosownie do obciazanych miejsc, podleczylas dol, obciazylas gore i jest efekt
wniosek jest prosty-cwiczyc, dbac i nie bedzie problemu(niezle uproszczenie:D
pozdrawiam
Grzegorz
Początkujący
26-05-2015, 03:42:48

witam wszystkich cierpiących ,jestem po zabiegu c6-c7 ,zabieg miałem w piątek i zaraz po operacji poczułem że nie boli już mnie prawa ręka i cała prawa strona, strach był ogromny ale wszystko wraca do normy dziś jestem już po pierwszej nocy w domu i muszę przyznać że trzeba sobie dobrze przyszykować miejsce do spania bo spać w tym kołnierzu to jest katorga ,na szczęście mam jeszcze miękki kołnierz on jest trochę milszy ,a do rzeczy bałem się tej operacji bo nie daj Bóg ręka operatorowi zadrży i po (zawodach )ale się wszystko dobrze udało i zaczynam wracać powoli do zdrowia tylko jeszcze boli przełyk ,może macie jakieś sprawdzone sposoby jak go szybciej wyleczyć by móc normalnie jeść ???????
Forumowicz
26-05-2015, 08:22:26

Witamy w gronie PO-tak to mile uczucie gdy przestaje boleć-znamy....znamy....,a tak na marginesie to poco Ci ten kolnierz??? .U mnie przy 2 poziomach mialem tylko do transportu i spacerów.Jak za dlugo bsz nosil to oslabisz mieśnie.Pozdrawiam no i zdrowia życzę.......
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: