Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
04-03-2014, 09:46:26

Witaj Kobialka49. Myślę że Twoje objawy mogą byc związane nie tylko ze zmianami w odcinku szyjnym ale także lędżwiowym.Dobrze by było gdybyś zrobiła RM obu odcinków.To badanie jest dużo dokładniejsze.Ja miałam podobne objawy.Pozdrawiam
Krysia
Forumowiczka
04-03-2014, 09:52:09

kobialka, to może być jeden z symptomow neuropatii.
zwykle jest to szerszy zespol objawow ale w dyskopatii nie wszystko jest czarno biale.
rtg. opisane w innym poscie jest kiepskie i warto pociagnac ten kierunek.
Początkująca
04-03-2014, 10:22:33

Może pytam jak laik, ale na czym polega ta neuropatia? Lekarz kompletnie nie zainteresował się odcinkiem lędźwiowym, czekam w tej chwili na tomograf szyjnego.Od nowa zmiana lekarza i czekanie na tomograf kręg.dolnego albo nie daj Boże rezonansu to znowu kwestia miesięcy:( Nadmienię także, ze czekam na wizytę do chirurga naczyniowca. To wszystko trwa a ja wpadam w coraz większą panikę.Biorę mydocalm, ketonal, wcieram traumon ale to nic nie daje:( Od rana zakładam na siebie nawet w ciepłe dni tony ubrań bo zimno mi jakbym była w zamrażalce, z tym że wszystko to czuję tylko po prawej stronie ciała.
Wtajemniczony
04-03-2014, 10:41:08

Na pewno to ucisk na nerw ja tak miałem po uszkodzeniu nerwu reki przez trzy lata marzła musiałem nawet latem nosić rękawiczkę.A ucisk był tylko 24 godziny.
Początkująca
04-03-2014, 10:58:00

Ja nigdy w życiu nie miałam wypadku ani żadnego ucisku, zdarzenia.Czy to mogło stać się samo????A może to jakiś krąg szyjny wysuwa się i uciska? To by tłumaczyło, że przyczyną jest nabyta dyskopatia, ale nigdy nie wchodził w rachubę żaden uraz, mam tak spokojną i nieinwazyjną pracę, że jestem jak ten puszek...
Wtajemniczony
04-03-2014, 11:22:41

Do tego zmierzam i chce ci przedstawić jakie są objawy ucisku na nerw czy to po wypadku czy w przypadku dyskopatii .Zasada jest ta sama ucisku na nerw i objawy. Nerw transportuje do mięśni tlen i substancje odżywcze a także sam choruje w przypadku ucisku.
To jest moja wiedza która da ci jakiś obraz ale tylko dobry lekarz i kompleksowe badania wyjaśnią problem,ty musisz o to zabiegać bo jak jest w naszym kraju ze służbą zdrowia to chyba wiesz.Tak że trzeba mięć dużo zdrowia do walki z chorobąJa też jestem już na pewnym etapie tej walki z różnymi epizodami po przez gniew,żal obwinianie siebie i innych o chorobę,ale właśnie to forum mi pomaga i dużo pomogło oraz wspaniali ludzie którzy tu są.
Forumowiczka
04-03-2014, 11:24:27

kobialko, neuropatia to uszkodzenie nerwu z roznych przyczyn m.inn. ucisku.
zwykle jest to zlozony zespol objawow- sinienie lub bledniecie konczyny, silny bol polaczony z przeczulica tak, ze drazni dotyk czy temperatury wody.
spokojnie, po usunieciu przyczyny ustepuje jeżeli nie jest zaniedbany.
objawy dotyczące konczyn dolnych mogą wynikac z ucisku na rdzen w odcinku szyjnym lub sa odrębnym problemem ledzwiowym.
dyskopatia to choroba o wielu obliczach, nie zawsze zgodna z tym co napisane w książkach medycznych.
jej prawdziwa twarza jesteśmy my pacjenci z swoimi nie zawsze typowymi objawami.
mri jest badaniem dokladniejszym jeżeli chodzi o ucisk na struktury nerwowe.
realia sa jakie sa, może warto zainwestować w mri dla komfortu ciala i psychiki.
przepływy naczyniowe wskazane dla weryfikacji.
kobialko to tylko sugestie w która strone isc.
dorazna ulge może przynieść cieplo w postaci okladow zelowych, cieplego prysznica na okolice karku, barku.
co do rodzaju pracy to sporo wśród na osob z praca biurowa narazajaca na długie przeciążenia, niby lekko a jednak.
czynnik fizyczny nie zawsze jest oczywisty, nieraz to ,,urok osobisty''
sorry za ort, problem zdrowtny
Forumowiczka
04-03-2014, 11:26:13

kobialka, a jak jest z neurologia-odruchy itp.
Początkujący
04-03-2014, 11:46:08

Hej Kobialka , to jest możliwe, ja mam w ręce coś takiego, jakby mi ktoś ciepłą wodą ją polewał czasami , ciekawe uczucie , a neurochirurg pytał się mnie , czy mam dodatkowo objawy w nogach, bo to już by znaczyło , że trzeba raczej szybko na operację uciekać
gość
04-03-2014, 12:22:07

mogę tylko napisać ,że jest ciężko.Czytam Wasze wpisy jestem tutaj z Wami..6 lcórki zabieraja mnie do Norwegii ,i do Hiszpanii na krótkie wakacje.Później wracam i 24 jadę do sanatorium
Operacja 12.08 ,implanty C-5 C-6 stabilizacja przednia LFC Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić, odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić, i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego. Becia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: