Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
13-08-2020, 21:13:46

Daagula 2020-08-13 22:36:10
Chodzę na rehabilitacje pomagało dobre dwa miesiące miałam spokój (teraz urlop mają i zastój). Ćwiczeń na razie mam zakaz że względu na ucisk rdzenia, żeby nie pogorszyć mojego stanu. U mnie wyniki są niezbyt zadowalające, lekarze są w szoku, że prawie nie mam objawów. Ekstruzja i protruzja na dwoch poziomach z uciskiem na rdzeń
Doszło już do rdzenia? Jaki masz przekrój / stenozę? Ja miałem 7mm i przez lekarzy opisywana jako krytyczna, chcieli mnie brać na stół dzień po pierwszej wizycie. Żyłem z tym prawie rok i tak jak mówię, dolegliwości bólowych po ustąpieniu stanu ostrego nie miałem i myślę, że to zasługa ćwiczeń, które wykonywałem po kilka razy dziennie.
gość
13-08-2020, 21:40:54

W sumie mam 4 przepukliny, kazda 5 mm. Bardzo duża dyskopatia plus osteofity, ale górnego nie będą ruszać. W moim przypadku kręgosłup w ruinie. Najpierw ledzwiowy teraz szyjny i w sumie 3 lata bólu, rwa kulszow i barkowa. Operacje pomagają ale pamietaj nie leczą, trzeba uważać na siebie i starać się ćwiczyć, oczywiście umiarkowanie. Dorka
gość
13-08-2020, 21:47:41

Długo chodziłeś z ta przepuklina. Ćwiczenia pewno pomogły ale czasem mogą zaszkodzić, lepiej w takich sytuacjach poddać się operacji póki nerwy nie są bardzo ucisniete i oczywiście rdzeń. Ważne że masz już to za sobą. Teraz spokój i odpoczywaj, bez żadnych szaleństw
Forumowiczka
14-08-2020, 08:00:02

Dorka u mnie to samo kregoslup w rozsypce. Sama niewiem od czego, mam 30 lat i lekarze się dziwią
C3/4 niewielka protruzją wpuklajaca się na 1,5mm z uciskiem na worek oponowy,
C4/5 bulging disc z niewielka ekstruzja wpuklajaca się na 2mm z uciskiem na worek oraz rdzeń,
C5/6 cechy bulging z dużą pośrednia lewostronna ekstruzja wpuklajaca się na 6 mm.
Opisywane zmiany powodują zmniejszenie wymiaru strzałkowego kanału C5/6 do 5 mm - dużego stopnia stenoza bezwzgledna, podobne zmniejszenie do 7mm na C4/5 oraz do 9mm na C3/4- stenoza bezwzgledna. Tak w skrócie to wygląda
gość
14-08-2020, 10:53:24

No to jesteśmy praktycznie rówieśnikami, ja mam 29 i też lekarzE dziwili się, że w tym wieku takie akcje, ale dali mi wysokie rokowania po zabiegu. Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie. Na razie, mam bardzo małą ruchomość w szyji, ale bólu karku praktycznie nie odczuwam. Boli mnie tylko rana pooperacyjna, zrobił mi się krwiak.
gość
14-08-2020, 10:53:58

Gość 2020-08-14 12:53:24
No to jesteśmy praktycznie rówieśnikami, ja mam 29 i też lekarzE dziwili się, że w tym wieku takie akcje, ale dali mi wysokie rokowania po zabiegu. Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie. Na razie, mam bardzo małą ruchomość w szyji, ale bólu karku praktycznie nie odczuwam. Boli mnie tylko rana pooperacyjna, zrobił mi się krwiak.
Dan1elo
gość
14-08-2020, 13:10:48

No właśnie, przepuklina plus stenoza robi takie rezultaty. U mnie też tylko 7 mm przestrzeni, stenoza bezwzględna. Tak jak pisałas, operacja wczesniej czy później i tak Cie czeka Daagula. No ja zapracowalam sobie na mój rozsypany kręgosłup, ponad 20 lat w handlu. Teraz została mi tylko renta, bo o pracy przynajmniej narazie nie ma mowy. Dorka
Forumowiczka
14-08-2020, 20:06:15

No właśnie, pytanie brzmi czy lepiej prędzej czy czekać i zwlekać.
gość
15-08-2020, 19:39:24

O jak tu cichutko Dorka
Początkujący
16-08-2020, 08:37:35

Daagula, jeśli operacja nieunikniona to najlepiej atakować jak najszybciej.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: