Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-01-2016, 15:24:21

Witam wszystkich po długim czasie :)
Pozwoliłam sobie przywitać Nowy Rok wśród znajomych na zabawie ...no i mam za swoje .Obudził mnie przeszywający ból łopatki ręki ...i o dziwo całej lewej nogi... Prowdzę bardzo oszczędny tryb życia ...ale widzę że każdy niewielki wysiłek sprawia że ból powraca... Szczerze mówiąc mam już tych "oszczędności " dosyć...gdy patrzę jak moi znajomi jeżdżą na rowerach , biegają, zdobywają górskie szczyty...bawią się na tańcach na całego .... Jeśli chodzi o lekarzy to usłyszałam od jednego z nich ...że tak już w moim wieku musi być....Mam dopiero 43 lata...a czuję się jak staruszka... Pierwsze badanie RM wykazało zwyrodnienia oraz przepuklinę c5-c6, oraz niestabilność... Minęło już 3 lata od tego badania , uspokoiły się zawroty głowy ale doszło drętwienie całej lewej połowy ciała... I co ja mam począć....
Początkująca
02-01-2016, 16:24:58

Witam słonecznie choć mróz szczypie ;)
Marlenko, jeśli lekarz mówi takie rzeczy, to go zmień na innego. Ja, gdybym słuchała się poprzedniego lekarza rodzinnego, pewnie dalej umierałabym z bólu. Też twierdził, że trzeba z tym żyć i nie ruszać, bo przecież szyja jest taka delikatna.
Znajdź dobrego neurochirurga, niech on oceni. Poza tym, często się zdarza, że objawy ustępują samoistnie, by powrócić z większą siłą i w innym miejscu. Ja też tak miałam. Bywały dni, że czułam się cudownie uzdrowiona i zastanawiałam się czy nie zrezygnować z operacji. Ale jak dowaliło, to dałabym się pokroić natychmiast, byle ktoś ze mnie to zdjął.
Pozdrawiam cieplutko;)
Dora
Początkująca
02-01-2016, 17:22:26

Dora.... Jest dokładnie tak jak mówisz ... Mój problem zaczął się już 7 lat temu...a wtedy po szeregu badań (bez cienia podejrzeń o kręgosłup) skończyłam u psychiatry... niestety leki zapisane przez owego lekarza bardziej szkodziły a nie pomagały a objawy wracały po czasie ...tak jak mówisz ze zdwojoną siłą . Dwa lata temu trafiłam do neurochirurga dr Narolski - (Szpital Wojskowy Bydgoszcz),który skierował mnie na operację...niestety nadal czekam na swój termin ,którego tak naprawdę jeszcze nie wyznaczył konkretnie...
Początkująca
02-01-2016, 18:53:05

Marlenko, z tego co czytałam tu na forum, szpital w Bydgoszczy cieszy się dobrą sławą. Dziwi mnie zachowanie lekarza, bo jeżeli skierował Cię na operację, to szpitalny sekretariat powinien wyznaczyć termin. Wiadomo, że są one odległe (ja czekałam rok), ale są wyznaczane. Może trzeba się przypomnieć lekarzowi, albo też skonsultować się z innym. Nie można dopuścić by zmiany neurologiczne posunęły się za daleko. Pamiętaj, że to Twój ból, lekarz go nie czuje (może trochę szkoda).
Pozdrawiam;)
Dora
Początkująca
02-01-2016, 20:02:48

Trochę w tym mojej winy bo gdy czuję się lepiej ..myślę że zabieg nie jest potrzebny... Wizytę u lekarza miałam w październiku...tak ,by przypomnieć o sobie.... Niestety do tej pory ...nie odezwał się... Chyba czas na zmianę lekarza ...boję się że dojdzie do zmian ...które będą nieodwracalne...
Początkująca
02-01-2016, 20:22:03

Czytając wasze posty jakbym widziała siebie przed operacja . Jak nie bolało to myslalam po ci mi operacja ? A jak przyszedł ból .... A tak juz 8 tygodni po operacji i nie ma bólu 😄😄 pozdrawiam w Nowym Roku wszystkie szyjki
Początkująca
02-01-2016, 21:20:01

Tak, człowiek próbuje odsuwać od siebie rzeczy, których się boi. Pamiętam, jak jeden lekarz chciał dać mi skierowanie do psychiatry, gdy kolejny raz odmawiałam przyjęcia L4...praca była ważniejsza. Dzisiaj wiem, że dodatkowy stres, który sobie zafundowałam znacznie przyczynił się do postępu choroby.
Marlenko, oszczędź sobie tego. Życie w niepewności i z bólem niczego dobrego nie przyniesie.
Twoje zdrowie to priorytet. Nie czekaj ;)))
Izuniu, chyba podobnie postępujemy wszyscy, taka ludzka natura ;))))
Pozdrawiam jak zwykle cieplutko ;)
Dora
Początkująca
03-01-2016, 11:43:08

Hej,
ja operowana byłam na odcinku c567,dwa implanty stałe+stabilizacjaz powodu przepukliny jedna uciskała rdzen ,druga jeszcze nie,bolała mnie ręka i mrowiły palce,teraz to też się dzieje,ale najgorsze te nogi cały czas mrowieją stopy i skaczące mięśnie,byłam u neurologa sprawdził odruchy,nic złego nie zauważył...kazał zrobić badanie EMG nogi i tak zrobiłam,które nie wykazało żadnych uszkodzeń nerwów,obawiam się o mielopatie....po operacji nic się takiego nie działo to jest od 3 tygodni,jeszcze raz dziękuję,jestem podłamana,myślalam,że operacja polepszy samopoczucie,a tu takie rzeczy,nie znacie może kogoś kto miał tak podobnie,pisała na forum jakiś czas temu renbaz-u niej po 3 miesiącach też pojawiły się mrowienia i drętwienia. ,jestem podłaman
Początkująca
03-01-2016, 11:45:40

dodam,że robiłąm RTG implanty na swoim miejscu,rezonans po 5 tygodniach,ale bez kontrastu tez wszystko ok,nie wiem co to,co tu robić?może rezonans powtórzyć,ale z kontrastem,może to jakieś powikłania po operacji,pomóżcie?????
gość
03-01-2016, 12:47:28

Essenza Te mrowienia nóg to jak leżysz też są czy odpuszczają?
Jak mnie nogi odmawiały posłuszeństwa to jak poleżałam było chwilę lepiej. Rezonans nic nie pokazał złego chociaż w trakcie podano kontrast .
Z tego co tu na forum przeczytałam to najczęściej nie wiadomo skąd te nasze dziwne objawy 😐 lub mamy efekt domina na innych poziomach - dotyczy to też innych odcinków piersiowy i lędźwiowy.
Mnie pomogła zmiana materaca na twardy - przypadek bo w domku letniskowym mamy twarde materace😊 i tam po kilku nocach nogi odpuściły. W domu też wymieniłam.😊 A potem spacerki wolne bo jak przyśpieszyłam to na trzeci dzień ciągnęłam nogę.
Mam nadzieję, że twoje dolegliwości ustąpią. Wiem jaki to stres - spróbuj zająć głowę czymś innym - spotkaj się z kimś przy lampce wina lub dwóch 😉. Napięcie mięśniowe trochę spada i być może objawy zmniejszą się.
Trzymam kciuki 😊,
Kamila
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: