Witam wszystkie Szyjki i Peryskopki
Piszę na tym forum pierwszy raz, ale czytam was od dawna- całe forum "przerobiłam"
.
Jak wszyscy z was, mam problem z szyjką. Generalnie problem polega na tym że mam bóle prawej ręki- silne, głównie łokieć i przedramię. Problem zaczął się 5 lat temu. Wówczas rozpoznano łokieć tenisisty i golfisty, leczono mnie na bóle przez 2 lata (wszelkiego typu fizykoterapia, masaże, krioterapia, zabiegi fali uderzeniowej, tzw. blokady czyli sterydy x 15 zastrzyków). Po wykorzystaniu tych metod zapadła decyzja o operacji łokcia.
Zabiegi przeprowadzono w lipcu i sierpniu 2011r. Po operacjach ulga w bólu trwała ok. 1,5 roku. Później bóle łokcia i przedramienia stopniowo wracały.
W 2012r., w kwietniu, miałam też epizod bólu
kręgosłupa szyjnego- nie mogłam ruszyć głową w żadną stronę. Przez miesiąc przyjmowałam zastrzyki i nosiłam kołnierz- na szyjkę pomogło.
Kolejny etap bólu to sierpień 2012r.- tym razem ból barku, pourazowy. Ortopedzie rok czasu zajęło szukanie przyczyny, bo nie wiązał tego bólu z urazem- szukał w kręgosłupie szyjnym. Miałam różne zabiegi, masaże, 5 zabiegów terapii manualnej na szyjkę- na rękę nie pomogły. Dopiero po roku czasu zrobił mi USG i okazało się, że został rozerwany mięsień. Szybka artroskopia barku i krótka
rehabilitacja- bark prawie jak nowy. Ale bóle łokcia zostały.
W okresie od października 2013r. do czerwca 2014r. miałam na łokieć także zabiegi polegające na ostrzykiwaniu łokcia tzw. czynnikami wzrostu- bez efektu.
Lipiec 2014r.- MRI szyjki.
Oto wynik:
Spłycenie fizjologicznej
lordozy szyjnej. Tarcze międzykręgowe prawidłowej wysokości. Na poziomie C5/C6 widoczna jest tylna
przepuklina tarczy międzykręgowej modelująca worek oponowy od przodu, znacznie redukująca przednią rezerwę płynową rdzenia kręgowego. Na poziomie C4/C5 i C6/C7 widoczne są niewielkie, tylne wypukliny tarcz międzykręgowych modelujące nieznacznie worek oponowy od przodu z niewielką redukcją przedniej rezerwy płynowej. Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych i bez cech ucisku. Odcinkowo widoczny kanał centralny- jego szerokość w granicach normy. Otwory międzykręgowe prawidłowej szerokości.
W MRI sprzed 2 lat przepukliny nie było- były wypukliny.
Wizytę u neurochirurga mam dopiero 28 stycznia.
Proszę was o pomoc.
Paulina