Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
26-04-2016, 09:29:53

Witam WSZYSTKICH.Malo wpisow no bo i praca-nie przenioslem się na feisa bo i go nie ogarniam.Newyork na basenie robię od 1 km do 1,5 km na plecach tak by dzialały przedewszystkim nogi z pominięciem obreczy barkowych i biodrowych.Wczesniej cwiczylem z deską .W basenie generalnie chodzi o odciążenie kregosłupa-powodzenia.piotr m
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
26-04-2016, 09:36:55

Zofia 62 to dziwne bo w moim przypadku po rechabilitacji bylem u neurochirurga na kontroli prywatnie i On przepisal mi te same zabiegi jak poprzednio 5 zabiegów dziennie.Co do dretwienia to jest norma mam to tez ale niezawsze.Trzy palce prawej ręki-szczegolnie zima marzna szybciej.Wzmocnienie nóg przez basen ,a gdy zalożysz male pletwy i popływasz na plecach to nogi bedą mocniejsze-no i marsze przynajmniej 1 godzine nie mniej pozdrawiam piotr m.
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
26-04-2016, 12:15:27

Mi neurochirurg nie zalecił żadnych zabiegów ani po operacji ani na kontroli. Piotr jakie zabiegi miałeś zlecone. Jeżeli chodzi o marsze to ja nawet za dużo chodzę, ostatnio z kijkami. Na basen się nie wybieram bo nie lubię pływać na plecach. Jak dla mnie to to forum jest lepsze niż to na FB. pozdrawiam :))
Forumowiczka
01-05-2016, 17:02:35

piotr19 2016-04-26 11:29:53
nie przenioslem się na feisa bo i go nie ogarniam.
Witajcie.
Czy nasz temat z forum jest na FB? Powstała grupa?
Chętnie dołączę, wrzućcie link proszę, pozdrawiam!
SPINKA
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Początkujący
01-05-2016, 17:45:47

Treść zablokowana przez moderatora

Forumowiczka
01-05-2016, 18:38:38

Dziękuję!
Dołączyłam :)
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Forumowicz
02-05-2016, 07:14:53

Witam PERYSKOPKI.Na wyspie bez zmian- piekne słonce no i samopoczucie.Zofia 62 miałem takie zabiegi i takie same za miesiac :krioterapia miejscowa ciekłym azotem,laseroterapia-skaner,masaż klasyczny kregoslupa,mobilizacja duzych stawów/gimnastyka/,fizykoterapia/pionowa/impulsowa razem 50 zabiegów.Pozdrawiam.......piotr m.....
Początkująca
03-05-2016, 17:44:26

Witam
Jestem początkująca
Od 12 lat mam problem z odcinkiem lęźwiowym kręgosłupa, ale da się przeżyć. Raz lepiej raz gorzej
MR tego odcinka pokazuje wypukliny a na poziomie L5/S1 wypuklina krązka z szerokim uszkodzeniem pierścienia włoknistego modeluje tłuszcz nadtwardówkowy.
Od czerwca 2015 mam codzienny ból w odcinku szyjnym
Mój opis MR odcinka szyjnego:
Na poziomie C5/C6 duża centralno-obuboczna wypuklina krązka międzykręgowego uciska na worek oponowy, przednią powierzchnię rdzenia kręgowego i korzenie nerwów rdzeniowych. Materiał wypukliny przemieszcza się podwięzadłowo w dół o ok. 4 mm. Kanał kegowy na tym poziomie zwężony, jego wymiar strzałkowy wynosi 7 mm. Guzek Schmorla w zakresie górnej blaszki granicznej trzonu C6.
22.04.2016 miałam pierwszą wizytę u neurochirurga na NFZ, który (zacytuję) "zaproponował" protezę ruchoma kregosłupa szyjnego. Nie na juz ale w ciągu roku. Powiedział,ze za 5 lat przestane chodzic.
Rzucił hasło "mielopatia szyjna". im wiecej o niej czytam w necie tym bardziej jestem przestraszona co będzie
Jutro mam drugą wizytę u neurochirurga, tym razem prywatną....
Początkująca
04-05-2016, 07:04:30

witaj Sylwia. Ja miałam na tym samym poziomie tylko tylną. Też miałam ucisk na rdzeń. Na początku mrowiły mi palce , potem całe dłonie a na koniec doszły nogi. Obecnie jestem 3 miesiące po operacji i wszystko jest ok. Pozostło mi tylko lekkie mrowienie palców ale podobno trzeba czasu żeby się cofnęło. Ja miałam szybko bo 4 stycznia miałam rezonans a 4 lutego była operacja. W moim przypadku rehabilitacja nie była zalecana, zbyt ryzykowna. Bałam się niedowładu i zmian które mogą być nieodwracalne pomimo operacji więc zdecydowałam się od razu. pozdrawiam
Początkująca
04-05-2016, 17:43:44

hej Zofio
Byłam dzis u drugiego neurochirurga prywatnie. Wg niego kwalifikuje się do stabilizacji dynamicznej DIAM w odcinku lęźwiowym. Z kolei w odcinku szyjnym kwalifikuje do operacyjnego usunięcia wypukliny implantem, ale zasugerował mi ,ze to wg niego bardzo niebezpieczna operacja i on nie decydowałby sie na nią na moim miejscu, poniewaz na chwilę obecną nie mam niedowładu rąk i innych objawow neurologicznych. Zaproponował metodę małoinwazyjną -implantację żelu aktywnego (DiscoGel).
Przede mna kolejna wizyta u 3 neurochirurga 21 maja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: