Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
01-09-2014, 11:22:10

Witam wszystkich po długiej przerwie :)
Od czasu do czasu podglądałam co słychać, jednak na pisanie nie miałam za bardzo czasu. A to dobry znak bo im bardziej sie jest zajętym tym mniej *** się co i gdzie boli. Nadal uciekam przed operacją i musze przyznać że z dobrym efektem :) Boli tak, ze nie muszę brać środków przeciwbólowych a czasami nawet pozwalam sobie zapomnieć o bólu. Pozwoliłam sobie nawet na wyjazd, zrobiłam 1500 km( jako pasażer) i przetańczyłam całą noc na weselu !!!!
Czyli jest "dobrze" ;) tylko lata żal...
Pozdrawiam, i nie traćcie wiary w lepsze jutro :)
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
gość
01-09-2014, 11:26:53

Gwiazdki w treści to wykropkowany wyraz związany ze słuchem, w którym ukryte jest słowo ogólnie przyjete za obrażliwe, chyba taka cenzura ;)
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Początkująca
01-09-2014, 20:10:01

witam wszystkie Szyjki pierwszego dnia roku szkolnego :)
dziś byłam w Gdyni i na ulicach spotykało się młodzież w mundurkach nawet!...a ja myślałam,że odeszły już dawno do lamusa ;)
Paulinko, mój bark to właściwie dla mnie zagadka... bo zdawałoby się nie miałam jakiegoś poważniejszego urazu(poza kolizją drogową),a mam częściowe uszkodzenia ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego i zwiększoną ilość płynu w kaletce naramiennej i pochewce ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego(wg USG) oraz pogrubiały końcowy odcinek ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego, o nieprawidłowym podwyższonym sygnale SPAIR otoczony przez płyn, oderwanie obrąbka stawowego w części przednio-górnej(wg MRI).
Mój ortopeda w Poznaniu powiedział, że to trzeba zakotwiczyć artroskopowo, byłam na konsultacji w Trzebnicy i tam lekarz powiedział, że trzeba zajrzeć do środka.
Sama mam jeszcze mieszane uczucia jeśli chodzi o zabieg, ale termin już jest.
Ania ----------------------------------------------------------------------- operacja: 30.09.13; discektomia C6/C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Początkująca
02-09-2014, 05:01:43

Aniu,
miałam ten sam uraz co Ty (uszkodzenie ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego) i też zszyte z użyciem tytanowej kotwicy. Jestem bardzo zadowolona z wyniku operacji, a dziś właśnie mija rok od zabiegu. Po operacji miałam ćwiczenia i zabiegi typu laser (razem ok. 30 zabiegów). W lutym leczenie barku zakończone . Owszem, czasami coś zaboli, ale minimalnie i szybko mija. Zakres ruchomości barku oceniam na 90%.
Jeśli miałabyś ochotę odwiedzić Mazury, to mogę podać namiary na mojego ortopedę.
Na operację czekałam dosłownie kilka dni od ostatecznej diagnozy.
Paulina
Początkujący
03-09-2014, 18:25:57

Witam,
jestem nowy na tym forum.
Chciałbym zapytać o jedną rzecz, o problemach z kręgosłupem dowiedziałem się od tego że czułem przez jakiś czas napięcie
w szyi, to że kręgosłup miałem garbaty wiedziałem od dawna, jednak walka z tym stanem rzeczy trwała najwyżej kila dni i stara pozycja wracała.
udałem się do znanego lekarza dr. W. Niesłuchowskiego który wykrył że mój kręgosłup jest po przebytej chorobie scheuermanna zalecił MRI który wykazał taki opis

jeśli chodzi o kręgosłup piersiowy to jakoś strasznie się nie martwię pomimo że jest dość mocno zużyty, bardziej
przejmuję się kr, szyjnym który ma 3 wypukliny wg opisu uciskają oponę twardą i to mnie martwi czy ten ucisk na oponę twardą
jest poważnym stanem? Dr. Niesłuchowski powiedział że jak zadbam o kręgosłup to dotrwa do 100 lat
od tego czasu moje życie się zmieniło, dbam o postawę, ćwiczę joge, pompki, ćwiczenia na podstawie mckenzie, basen
w sumie czuje się niezle, większość mrowień ustąpiło, pieczenia też. mam pracę siedzącą 8h przy komputerze i staram się z tym
coś zrobić. Dziś poszedłem na basem i poplywałem żabką krytą i czuję napięcie w szyi oraz lekki ból przy skręcie.
Wiem że żabką już nie popływam tylko plecy i strzałka, pytanie czy mogę coś jeszcze więcej zrobić? rehabilitację nfz mam w pazdzierniku
czy stan mojego kr szyjnego jest poważny czy jeszcze do odratowania poprzez ćwiczenia?
z góry dziękuję za porady.
zdjęcia z mri

Forumowiczka
03-09-2014, 19:22:57

Harii mój neurochirurg powiedział mi kiedyś, że gdyby robić MR ludziom z ulicy, po 30-tce, to okazałoby sie, że większość z nich ma zmiany dyskopatyczne. Nie u wszystkich powodują one dolegliwości. To co pokazałeś nie wygląda jakoś szczegolnie źle, a jak do tego masz jeszcze świadomość, że musisz dbać o kręgosłup, to myślę, ze spokojnie masz szanse na te kilkadziesiąt lat martwienia sie o inne choroby niż dyskopatia. Profilaktyka to podstawa - i dla operowanych i nieoperowanych szyjek. Pilnuj swojej postawy, pływaj na plecach, uważaj przy wysiłku.... nic więcej nie da się zrobić.
powodzenia
Asia
Początkujący
03-09-2014, 19:47:07

Asia bardzo Ci dziękuję za info, takie porady są dla mnie bardzo cenne, tak jak wspomniałaś mam świadomość i robię wszystko co mogę, kiedyś ta świadomość trwała góra dwa dni jak ktoś powiedział nie garb się. Dziś żyję dbając o kręgosłup
Początkująca
03-09-2014, 20:06:17

I o to chodzi Harii! Pilnuj higieny kręgosłupa, rób przerwy w pracy przy komputerze a nie ciurkiem 8 h! Pamiętaj, że szyja nie odpoczywa siedząc, więc do pracy nie dokładaj całego wieczora przed telewizorem. Mnie basen niesamowicie pomaga - kraul i plecy. Jak Ci objawy bólowe , mrowienia i pieczenia ustąpią i wzmocnisz mięśnie stabilizujące szyji to i żabką popływasz -taką porządną krytą. Dr Niesłuchowski rację ma, więc się słuchaj a będziesz najzdrowszy z nas tutaj wszystkich.
Początkujący
03-09-2014, 20:39:09

Dr. Niesłuchowski super gosc :) jak to on opiedziel mi dał. ale wie ze to przez chorobe mam po częśc wiec mnie oszczędził :)
przed tv ostatnio siedziałem kilka meisiecy temu, nie spędzam tak czasu :) raczej z córką spacery, rower, joga + rozciaganie, praktycznie non stop mam do roboty :)
Dostałem taką radę od dr. że jak mogę to żeby się kłaść na płasko na ziemi raz na 1h, na szczęście kierownik się zgodził więc mam ten komfort że mogę to robić
często wstaję też z krzesła, wykonuje ćwiczenia na rozciąganie górnych partii
Co do żabki to ona mi wyraźnie nie służy :), ja ogólnie nie mam objawów bólowych w szyi, ostatnio to wogole objawów, dopiero dziś od tej żabki, ale jutro pewnie przejdzie. Bol czuje w kr, piersiowym, raczej taki meczacy niż intensywny ale zaleczam go jogą.
Początkująca
03-09-2014, 20:51:51

Żabka widocznie nie dla Ciebie ale i tak dwa style zostają
Ochrzan od czasu do czasu motywuje
No to tylko wytrwałości życzę! A to chyba najtrudniejsze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: