Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
28-12-2011, 12:03:50

Hej Imienniczko, czytasz nas może? Joan-na, znalazłam gdzieś w sieci wyjaśnienie, że drętwienia i mrówki to efekt uszkodzenia nerwu. Z tego by wynikało, że będziemy miały to tak długo, aż nerw się w końcu zregeneruje (o innej możliwości nie myślę). A że regeneracja może trwać bardzo długo więc może się nam to jeszcze trochę ciągnąć.
W sumie nie jest to coś wielce pocieszającego ale mnie ucieszyło. Bardziej bałam się, że te drętwienia są od nadal trwającego gdzieś ucisku, jak są od uszkodzenia i trzeba czekać to mnie to nawet uspakaja. A wyszukałam to gdzieś w dyskusjach lędźwiowców - oni po operacji mieli nadal biegające stada mrówek, uczucia oparzenia i różne podobne rzeczy.
Asia
Początkująca
28-12-2011, 13:31:19

Czytam, oczywiście.
Mój lekarz powiedział, że mrowienie powinno przejść do 3 m-cy, więc odliczam dni. Na razie się nie zanosi, żeby zniknęło, czasem jest tak jak przed operacją. Też doszłam do wniosku, że może to nie C5-C6, które mi operowali, ale C6-C7, o którym też coś pisali w opisie do rezonansu.
W sieci na różnych forach są pytania zniecierpliwionych, typu "ile czasu regeneruje się uszkodzony nerw" i odpowiedzi, że czasem nawet kilka lat. Niektórzy zalecają na to jakieś lekarstwa, witaminy, rehabilitację ręki, ja mam tylko ćwiczyć dłoń, z lekarstw dostałam dicloberl retard, ale to chyba tylko przeciwbólowe.
Że też takim ludziom, którzy chcieliby wszystko natychmiast-już, trafi choroba dla cierpliwych... "Cierpliwości" - to chyba słowo, które najczęściej słyszymy od swoich lekarzy
Dziękuję Asiu, spróbuję też znaleźć forum lędźwiowców, tym bardziej, że kilku mam w swoim otoczeniu
Forumowiczka
28-12-2011, 22:20:21

prognoza pogody na najbliższe 24 godziny: spadek ciśnienia o prawie 30 hPa. Szyjki trzymajcie się (jakoś...), bo niektórych może zaboleć...
pozdrowienia Asia
P.S. a mnie jeszcze nie boli, czyżbym jednak wracała powoli do zdrowia?
Początkująca
29-12-2011, 15:25:00

Witajcie :)
A ja dziś pozytywnie nastawiona, bo:
- mijają dziś 4 tygodnie od operacji
- w zasadzie zauważalnie moja kondycja (stan bólu) zależy ode mnie - im bardziej szaleję tym bardziej boli - jest sie czym cieszyć, jak ma się na to wpływ
- miałam RTG: implant siedzi grzecznie na miejscu
- kończy sie rok: następny będzie lepszy
- mam przyzwolenie lekarza na spanie bez kołnierza!!
- za rok pojadę na narty ;) (co prawda, pewnie odważę się jedynie na jakąś oślą górkę z małą ilością osób, ale zawsze coś)
.... a no i chodzę wyprostowana jak struna, hehhe, planowany sylwester ustalony pod hasłem "Bal sztywniaków" ;)
gość
29-12-2011, 18:16:21

Implancie- same dobre wiadomości, nie dziwię się że masz górę optymizmu i oby tak dalej.
Mnie wczoraj i dzisiaj również nic nie dokucza i nie boli, a dzisiejsza pogoda wpłynęła jedynie na większą senność i brak energii. Opadła ta przedświąteczna adrenalina.
Obudził mnie właśnie avatar Irka jak cofnęłam stronę...
i coś się bardzo zestarzałeś nam...- tak szybko?
A, i palec nie ten wystawiłeś
Irku - tak dobrze Ci było w tej czapeczce i paseczkach - wróć do nas w kolorach i nie strasz nas- a za co?
anTosia
anTosia
gość
29-12-2011, 19:03:38

anTosia spoko. Przez dwa dni walczyłem z chamstwem pleniącym się na innym wątku. Są ludzie którzy za 5zł zrobią wszystko. Bez szacunku dla innych, piszący totalne bzdury. Z tego co wywnioskowałem jest to towarzystwo wzajemnej adoracji, popierane zresztą przez niektórych "moderatorów", byle zdobyć kilka eskulapek, potrafią spieprzyć każdy temat. Czują się bardzo mocni, ale na wszystko jest paragraf, nawet forum można zamknąć.
Odpowiedni palec wystawię w odpowiednim momencie.
Powoli szykuję się na wyjazd do szpitala rehabilitacyjnego w Zakopanem, mam nadzieję, że od 02-01-2012 będzie fajna zima.
Przychodzi Icek do swojego teścia i mówi:
Zabieraj swoją córkę, ja już jej nie chcę.Gdy brałem ją za żonę miała ci..ę jak 50 groszy ,teraz po pół roku ma jak 5 złotych, nie chcę jej!
Teść mu na to:
- Synu, kupiłem ci samochód?
- Kupiłeś
- Kupiłem ci dom?
- Kupiłeś
- Kupiłem ci fabrykę?
- Kupiłeś
- I ty robisz problem o jakieś głupie 4,50 !!!!
================================
Dobranoc
Irek
krak62
gość
29-12-2011, 19:24:18

Dziękuję gościu. Wszystko jest do zrobienia, tylko trzeba normalnych ludzi, którzy chcą pewne tematy traktować poważnie. A tu niestety jest jak jest.
==================================
Jak nazywa się brunetka pofarbowana na blond?
Odp.: Sztuczna głupota
==================================
Irek
krak62
Forumowicz
29-12-2011, 19:28:36

krak62 2011-12-29 20:03:38 ....popierane zresztą przez niektórych "moderatorów", byle zdobyć kilka eskulapek, potrafią spieprzyć każdy temat.
Dobranoc
Irek
O co chodzi z tymi eskulapkami ??
gość
29-12-2011, 19:47:30

raf 2011-12-29 20:28
O co chodzi z tymi eskulapkami ??
Oj tam, oj tam! Irkowi chodziło chyba o eskalopki
oto przepis na nie:
Do przygotowania eskalopków powinno się używać polędwicy cielęcej, ale równie smaczne będą oczyszczone z błon mięśnie zadniego udźca. O smaku kotlecików decyduje krótki czas ich smażenia, wystarczający do ścięcia cienkiej warstwy mięsa, ale pozwalający na zachowanie soczystości. Należy pamiętać, że im cieńsze eskalopki, tym lepsze. Żeby jednak nie porozrywać delikatnego mięsa w czasie rozbijania tłuczkiem, należy je przykryć folią spożywczą i rozwałkować wałkiem, lub lekko rozpłaszczyć pięścią.
anTosia
Forumowiczka
29-12-2011, 20:10:32

a jak już o jedzeniu (.. ..) to czy macie jakiś fajny przepis na potrawę, której zrobienie nie szkodzi zbytnio szyi? idę na sylwestra do znajomych (ja oczywiście bez szaleństw) i przynosimy ze sobą coś do jedzenia. Co by tu zrobić? Smacznego, niekłopotliwego....ale fajnego :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Reklama: