Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
28-02-2014, 09:40:44

Witam serdecznie wszystkie szyjki
Anetko 232323 ,też miałam problem z uczuleniem na plastry ,u mnie się sprawdził COSMOPOR E firmy Hartmann z opatrunkiem ,są różne rozmiary ,polecam .
Pozdrawiam
Wtajemniczona
28-02-2014, 09:49:52

Informuję że we Wrocławiu piękna wiosenna pogoda.
Lidiabe jest parę sposobów na uzyskanie rehabilitacji
1.poproś lekarza o wypisanie wniosku do sanatorium. Jak jest się po operacji to w ciągu 6 miesięcy otrzymujemy skierowanie na turnus rehabilitacyjny. Ja dostałam po miesiącu
2.Można samemu wybrać szpital rehabilitacyjny i do niego bezpośrednio wysłać skierowanie. Skierowanie takie musi być podpisane przez specjalistę.
3.Jak jesteś pracownikiem to pisz do ZUS o turnus rehabilitacyjny.
4.W przypadku posiadania grupy inwalidzkiej to pisać do MOPS-u o dofinansowanie do turnusów rehabilitacyjnych.
5.Skierowanie do szpitala na oddział rehabilitacji dziennej , wypisuje specjalista
Moja neurolog stwierdziła że teraz to może mnie leczyć tylko rehabilitacją, dostaję od niej skierowania.
Pozdrawiam wszystkich
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
gość
28-02-2014, 10:28:50

Witajcie lezę 3 dzień,objawy z szyi się praktycznie wycofały,ale rąbie miedzy łopatkami czyli wracam do punktu wyjścia,ręce tez już w porządku.L4 mam do piątku nie wiem co dalej z firmy dzwonili ze mam ciężarówkę przekazać innemu kierowcyCzuje się jak by mi odcięto skrzydła.
Początkująca
28-02-2014, 11:33:52

Dino, nie panikuj i nie denerwuj się na zapas. Spokojnie. Wszyscy czujemy się jakby nam podcięto skrzydła, ale to my teraz dostosujmy życie do naszych skrzydeł i możliwości.
Widzisz… trochę odpoczynku, leżenia, brak jazdy i dźwigania i objawy powoli się wycofują.
Pisałeś o poleconym fizjo, idź do niego niech Cię zdiagnozuje po objawach skoro nie masz jeszcze MR. Dobry terapeuta potrafi pomóc na podstawie objawów, na początek zrobi ci delikatną terapię manualną i zobaczysz jaką poczujesz ulgę. Te bóle między łopatkami dadzą się wyciszyć, wróci sprawność rąk i ustąpią bóle i drętwienia.
Ciężarówka poczeka, tylko żebyś tym dźwiganiem nie zaszkodził sobie. Pooszczędzaj się trochę i zadbaj o siebie.
Firma tego nie zrobi, nie doceni i zdrowia nie wróci.
Pozdrawiam anTosia
Wtajemniczona
28-02-2014, 12:10:27

Dino,
uwierz, każdy z nas doszedł w swoim życiu do ściany i ograniczeń spowodowanych choroba kręgosłupa. im szybciej zaakceptujemy ograniczenia i dostosujemy swoje życie do kręgosłupa, a nie, jak dotychczas, kręgosłup d siebie, ty lepiej dla nas. to trudne i bolesne.
możesz wpaść w dół i utopić się w rozpaczy, ale mozesz wziąć swoje życie w swoje ręce i zacząć działać.
pierwszy pewnik: jak się nie przeciążasz to objawy ustępują. czyli nie jest zle. idz w tym kierunku. dużo odpoczywaj. wielu z nas ograniczyło do minimum konieczne czynności, zmieniło pracę, bo tego wymaga kręgosłup. to niestety wymagający przyjaciel :( wiem, że mi się łatwo mówi, ale na ciężarówce świat się nie kończy ;)
druga sprawa, to diagnostyka - działaj. no i manualna, póki się da. ćwiczenia izometryczne i te, które Ci pokazała p. A. bez tego się nie da.na zawsze.
dobrze jest skupić się na pozytywach i żyć mimo wszystko.wykorzystaj ten tydzień i poobserwuj, co Ci przynosi ulgę. może to będzie spacer bez poszukiwania skarbów ;)
Jola, 9 dni to bardzo krótki czas. duzo wypoczywaj. siedzenie nie jest dobre. u mnie daje najgorsze dolegliwości. spacer tak, siedzenie nie. przy czytaniu pochylasz głowę do przodu, stąd drętwienie. unikaj czynności, które wywołują objawy, bo popsujesz prace neurochirurgów. daj czas czasowi :)
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
28-02-2014, 12:10:49

Do pana Andrzeja jestem zapisany 21 marzec ,do ciągania palet na pewno nie wrócę,po zwrocie podatku idę na kurs kategorii E czyli przyczepy naczepy,teraz mam B,C. .Z kategorią C+E Jest setki ofert pracy. Mój dobry kolega kierownik logistyki w niemieckiej firmie gwarantuje mi prace po uzyskaniu kategorii E,naczepy są ładowane i rozładowywane przez firmę ja mam przewieść z PL do D.
Dawno miałem zrobić ten kurs ale obecna praca nie pozwalała był czas nieraz tylko na parę g snu.
Początkująca
28-02-2014, 13:47:39

witam wszystkich:) jestem po operacji mam ruchomą proteze i czuje sie super . moje miesnie sa troche napiete ale mam fango i masaze po ktorych czuje sie super . Nie dostalam zadnego kołnieza .
Wtajemniczona
28-02-2014, 14:01:24

Łał, anulka, super! Uważaj jednak na siebie, na forum jest wiele dobrych rad.
Czy ktoś wie czy po operacji może utrzymywać się podwyższona temperatura? Ciągle mam 37,5. Spada mi tylko rano.
Kiedy zaczynaliście rahabilitację po operacji źeby była jak najskuteczniejsza?
Wtajemniczona
28-02-2014, 19:00:59

Sorki Dino miała być łapka w górę
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkująca
28-02-2014, 19:34:28

A propos pory dnia polecam propozycje poduszek z tej strony: http://pudelekx.pl/zwierzak-zwierzakowi-poduszka-21527-g20#galeria

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Reklama:
Reklama:
Reklama: