Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
06-09-2019, 09:16:33

kawk czy Ty bierzesz teraz jakies leki?Aga
gość
06-09-2019, 15:50:27

Dzien Dobry Wszystkim!
Mam peoblem otoz chyba mam dyskopatia szyjna. Aczkolwiek niewiem co oznacza moj wynik z tomografi komputerowej szyji.
Mialam zlenoce to badanie ze wzgledu że boli i mam sztywmosc karku. Plus dretwuenie palcow u prawej reki.
" pęknięcie pierscieni włóknistych krążków miedzykregowych na poziomie C5 do C7 do szerokoaci 1,7mm " ?
Co to znaczy ??? Bo nie rozumiem
Ortopede mam dopiero za 2tygodnie :(
Z gory Dziekuje za jako kolwiek odpowiedz.
Julka19
gość
07-09-2019, 11:30:42

Wiesz co czujesz
Forumowicz
07-09-2019, 16:37:36

Gość 2019-09-06 11:16:33
kawk czy Ty bierzesz teraz jakies leki?Aga
Z tym braniem to bywa różnie. Jak jest znośnie to nie wezmę. Tak już mam , że nie przepadam za nimi. Jednak mam przepisane na rozluźnienie mięśni , przeciwbólowy i antydepresant.
gość
08-09-2019, 19:58:42

Mi wydaje się , że z tego tak całkowicie nie można wyjść . Zawsze trzeba będzie już na siebie uważać w sensie profilaktyki. Mimo, że jestem bezoperacyjny i główne uciążliwości w postaci sztywności całej prawej strony ciała i drętwienia palców prawej ręki minęły , to nadal sztywność miedzy samą szyją a prawym ramieniem czasem sie utrzymuje . Zwłaszcza pod koniec dnia lub po kąpieli jak za długo siedzę . Wkurzają mnie też trochę jakby strzały-trzaski w karku po dłuższej nieruchomości przy zmianie pozycji . Ogólnie jednak trzeba zaznaczyć , ze poprawa była samoistna pod wpływem czasu i zmiany nawyków spania( poduszka rehabilitacyjna) , a nie dzięki lekarzom czy rehabilitacji, która tak naprawdę niewiele u mnie dała . Bardziej psychologicznie pomagała, że coś się dzieje . Dopóki człowiek nie spotka sie w praktyce z działaniem służby zdrowia , terminy miesięczne na krótką wizytę u lekarza...następne miesięczne terminy na rehabilitację , to ma trochę bardziej idealistyczne podejście .
No , ale żeby tak nie marudzić , to powiem, iż wypije teraz piwko za wasze zdrowie, bo jak czytam to forum , to inni mają jednak gorzej .
. Jak pokazal mi rehabilitant jak powinnam miec glowe to bylam w szoku bo dla mnje to mega nienaturalna pozycja ( mam wysunieta do przodu) No i jak cofam glowe tak jak powinno byc automatycznie mi sie rozluznia caly kark wiec nie boli! . AgaWłasnie tego mi zabrakło, żeby ktoś powiedział ...Panie zrób Pan to i to w ramach profilaktyki prawidłowej postawy.
Gość 2019-09-06 17:50:27
Mialam zlenoce to badanie ze wzgledu że boli i mam sztywmosc karku. Plus dretwuenie palcow u prawej reki.
Julka19
Objawy masz trochę podobne do moich, ale ja nie miałem zleconego badania tomografi , jedynie zdjęcie rtg. Najlepiej za jakiś czas sama napisz, co lekarz Ci powiedział .
Antoni
Forumowicz
09-09-2019, 06:58:13

Gość 2019-09-08 21:58:42
Mi wydaje się , że z tego tak całkowicie nie można wyjść . Zawsze trzeba będzie już na siebie uważać w sensie profilaktyki.
.......
.......
.... Bardziej psychologicznie pomagała, .......
Antoni
Czy można o tym zapomnieć, nie przejmować się, ...... Nie wiem, wiem natomiast, że to zostaje w pamięci ( bo musi, tacy jesteśmy). Z całą pewnością , jak sobie tylko przypomnimy chwile złe .... odruchowo zaczniemy uważać, choćby przez jedną sekundę.
U mnie dużą rolę odgrywała psychika ( i nadal chyba odgrywa). Jak sobie tylko przypomnę zdarzenia kiedy ja chodziłem jak naćpany, w bólu i trzeba było porozmawiać z inną osobą na konkretny temat, doradzić - miałem wrażenie, że cały świat na mnie patrzy i widzi moją dolegliwość -to od razu mam lepsze samopoczucie, że problem już zoperowany.
Czasem coś pobolewa ale nawet u zdrowego czasem coś boli.
gość
09-09-2019, 10:45:47

Mam pytanie. Chodzi mi o to czy można wykonywać jakieś ćwiczenia np.na wzmocnienie kręgosłupa.jestem 4 miesiące po operacji byłam już na wizycie kontrolnej.lekarz zlecił mi rehabilitację ale nie wspomniał o ćwiczeniach A ja zapomniałam zapytać.
Forumowicz
09-09-2019, 18:01:19

Gość 2019-09-09 12:45:47
Mam pytanie. Chodzi mi o to czy można wykonywać jakieś ćwiczenia np.na wzmocnienie kręgosłupa.jestem 4 miesiące po operacji byłam już na wizycie kontrolnej.lekarz zlecił mi rehabilitację ale nie wspomniał o ćwiczeniach A ja zapomniałam zapytać.
Rehabilitacja po operacji kręgosłupa szyjnego ( i nie tylko) to przede wszystkim właśnie ćwiczenia. Wszelkie prądy, lasery, tabletki .... to półśrodki.
gość
09-09-2019, 21:11:58

Dzisiaj bylam u neurochirurga. No i te 1,5mm rozluźnienie pierscieni włóknistych dyskow nie kfalifikuje mnie do operacji. Ok rozumiem.
Jak dostane wynik z rezonansu szyji to mam przyjsc do niego spowrotem i porówna dyskietke i opis i jezeli mi dyk sie wysunął to wtedy bedzie myślał co robic. A jezeli bedzie dalej te 1,5mm to ino tabletki i rehabilitacja ... i z czasem zobaczymy co dalej z tym robic.
W dodatku zaczyna mnie bolec pod prawa łopatka i bark jak podnosze rękę...
Oco w tym wszystkim chodzi .... to skad takie objawy dziwne i silne na ktore leki nie pomagają ani rehabilitacja ?? Buuu 😩😩😫😫
To juz trwa 2msc!
W dodatku zaczyna mnie boleć dolna część kręgosłupa lędźwiowo/krzyżowe ...
Zaczyna promieniować do prawej nogi ...
Justyna.B
gość
10-09-2019, 01:10:36

Justyna B Twoje zachowanie sprawia jakbys prosila i wymuszala i domagala zabiegu Ciesz sie kobieto ze nie musisz byc operowana!!!!! I NIE WYPISUJ TYCH BZDUR 32

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
Reklama: