Witam, jestem tu nowa
Mam do Was prośbę o jakieś informacje czy wynik mojego badanie MRI
kręgosłupa szyjnego i piersiowego jest mocno nieprawidłowe. Wizytę u neurologa mam dopiero 30 lipca
To jeszcze długo a chciałabym coś już wiedzieć:
1) Badanie MRI kręgosłupa szyjnego wykazuje spłycenie
lordozy szyjnej.
Na poziomach C4-C5, C5-C6, C6-C7 nieduże zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze przedniobocznych i tylnych krawędzi trzonów kręgowych, które powodują dyskretne modelowanie worka oponowego. Ponadto na tych wysokościach stwierdza się niewielkie uwypuklenie krążków międzykręgowych o charakterze małych wypuklin, które również modelują worek oponowy. W obrębie trzonu kręgu C5 obecne jest krągłe ognisko o średnicy 7mm, hiperintensywne w obrazach T1 i T2 zależnych ulegające częściowemu wytłumieniu w sekwencji z saturacją tłuszczu - obraz
naczyniaka. Poza tym prawidłowy sygnał i wysokość trzonów kręgowych międzykręgowych. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego.
2) Badanie MRI kręgosłupa piersiowego wykazuje blok kostny kręgów Th3-Th4 - zrośnięte są łuki i trzony z zachowanym resztkowym krążkiem m-k - anomalia rozwojowa. W obrębie trzonu kręgu Th7 obecne jest krągłe ognisko o średnicy 8mm, hiperintensywne w obszarach T1 i T2 zależnych ulegające częściowemu wytłumieniu w sekwencji tłuszczu - obraz naczyniaka. Poza tym prawidłowy sygnał i wysokość trzonów oraz pozostałych krążków międzykręgowych. Nie wykazano objawów uciskowych na struktury wewnątrzkanałowe w piersiowym odcinku kręgosłupa. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego.
Co o tym sądzicie?
Iza