Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
03-06-2018, 14:52:04

Przepraszam za literówki:Szyjek,a nie Szymek,choć może jakiś pooperacyjny Szymek jest na tym forum.
gość
03-06-2018, 15:34:15

Nie wiem jak wy , ale ja jak tylko szłam na rehabilitację to kazali mi się kłaść na brzuchu. Moja lekarka mi zabroniła i za zwyczaj dziękowałam za rehabilitację. Czy tak będzie już zawsze? ???
Wtajemniczona
03-06-2018, 18:22:59

Gość na brzuchu można położyć się do rehabilitacji ale podkłada się walki lub poduszki pod brzuch i nogi tak by kręgosłup dobrze był ułożony .Dobry Fizioterapełta wie lepiej niż lekarz jak nas układać w takich przypadkach .
gość
03-06-2018, 18:35:54

Dzięki Volvova za odpowiedź. Ja przeżywam koszmary, bo lekarz co innego, a fizykoterapeuta też coś innego.Zwariować można.
Wtajemniczona
04-06-2018, 20:42:03

Ważne by znaleźć odpowiedniego Fizioterapeutę i samemu czuć czy dane ćwiczenie nam nie szkodzi ja nie robię ćwiczeń jak czuję że jest coś nie tak .
gość
05-06-2018, 08:42:36

Słuchajcie, czy też mieliście po operacji mocne spinanie mięśni szyi i dziwne uczucie osłabnięcia, nudności etc? :(
gość
05-06-2018, 10:10:34

Jestem 5 mies po operacji, czy boli was gardlo i czujecie scisk? Czy macie jakies problemy z gardlem jakis dyskomfort czy cos? A jak u was z dlugim siedzeniem w jednej pozycji, bo u mnie ciezko. Gdzies czytalam zeby unikac siedzenia..
Początkująca
07-06-2018, 17:32:59

Witam, jestem tu nowa
Mam do Was prośbę o jakieś informacje czy wynik mojego badanie MRI kręgosłupa szyjnego i piersiowego jest mocno nieprawidłowe. Wizytę u neurologa mam dopiero 30 lipca To jeszcze długo a chciałabym coś już wiedzieć:
1) Badanie MRI kręgosłupa szyjnego wykazuje spłycenie lordozy szyjnej.
Na poziomach C4-C5, C5-C6, C6-C7 nieduże zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze przedniobocznych i tylnych krawędzi trzonów kręgowych, które powodują dyskretne modelowanie worka oponowego. Ponadto na tych wysokościach stwierdza się niewielkie uwypuklenie krążków międzykręgowych o charakterze małych wypuklin, które również modelują worek oponowy. W obrębie trzonu kręgu C5 obecne jest krągłe ognisko o średnicy 7mm, hiperintensywne w obrazach T1 i T2 zależnych ulegające częściowemu wytłumieniu w sekwencji z saturacją tłuszczu - obraz naczyniaka. Poza tym prawidłowy sygnał i wysokość trzonów kręgowych międzykręgowych. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego.
2) Badanie MRI kręgosłupa piersiowego wykazuje blok kostny kręgów Th3-Th4 - zrośnięte są łuki i trzony z zachowanym resztkowym krążkiem m-k - anomalia rozwojowa. W obrębie trzonu kręgu Th7 obecne jest krągłe ognisko o średnicy 8mm, hiperintensywne w obszarach T1 i T2 zależnych ulegające częściowemu wytłumieniu w sekwencji tłuszczu - obraz naczyniaka. Poza tym prawidłowy sygnał i wysokość trzonów oraz pozostałych krążków międzykręgowych. Nie wykazano objawów uciskowych na struktury wewnątrzkanałowe w piersiowym odcinku kręgosłupa. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w obrębie rdzenia kręgowego.
Co o tym sądzicie?
Iza
gość
07-06-2018, 18:12:41

Nie nakręcaj się . Nie jest źle
Wtajemniczona
07-06-2018, 19:23:15

Rezonans to nie wszystko ważne co ci dolega i jakie masz objawy i ubytki neurologiczne .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: