Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
04-01-2010, 19:57:51

Spinko, dzisiaj jestem nieco zdezorientowana, ale jutro będę więcej czasu siedziała na necie /Janusz wie dlaczego/ to Ci napiszę instrukcję.
Dzisiaj powiem tylko tyle ze przyjechałam z wizyty i nastawiam sie na długie tygodnie strachu przedoperacyjnego
gość
05-01-2010, 07:03:00

Zosiu mozesz mi podac jak sie nazywa te dobre sanatorium w Busko??chyba trzeba cos wiecej podac we wniosku dlatego mialabym ogromna prosbe o pelna nazwe, bo chyba jest ich kilka i chcialabym trafic do wlasciwego .pozdrawiam Ania
gość
05-01-2010, 07:15:46

Witaj Ania Zosia chwilowo nie obecna prawdopodobnie nie poda Tobie tego adresu Ale można go znaleźć w internecie więc go podaję. 21 wojskowy szpital rehabilitacyjny Busko Zdrój ulica gen Rzewuskiego 8 >Pozdrawiam Janusz
gość
05-01-2010, 09:55:55

Bardzo dziekuje za odpowiedz.Mam wielopoziomowa dyskopatie i mam zamiar sie wybrac do Buska.Czytalam ze planujecie jakies spotkanie w Wawie??czy aktualne i otwarte??jezeli tak to moze bym dołączyla do Was.Pozdrawiam Ania
Forumowiczka
05-01-2010, 11:46:50

Aniu (amadobo) czy dobrze rozumiem, ze masz długo czekać na operację? Czy zlecono Ci nowe badania?
Jak znajdzisz chwilkę to skrobnij do mnie e-mail.
Jola1974 2010-01-04 14:36:42 Spineczko
Mam umówioną wizytę u neurochirurga na 20.01.2010.
Chcę tez pójść do ortopedy dr. Niedźwiedzkiego. Podobno w Olsztynie jeśli chodzi o operacje kręgosłupa jest najlepszy.
Martwi mnie tylko, że to się tak przeciąga w czasie i jeśli czeka mnie rehabilitacja to czemu nie już?

Zawsze powtarzam, że trzeba iść z wynikiem do co najmniej trzech neurochirurgów z doświadczeniem w diagnostyce kręgosłupa szyjnego. Podobno ortopedzi mniej się znają na kręgosłupie a zwłaszcza na połączeniu przyczyna-skutek-objaw neurologiczny. Tłumaczono mi, że ortopeda to lepszy specjalista od kończyn, złamań, schorzeń stawów. Doktora Niedźwiedzkiego z Olsztyna nie znam, nie potrafie powiedzieć czy warto do niego iść...
Pisałaś Jolu, że znacznie cierpisz, nie możesz ewentualnie iść wcześniej do lekarza? Kojarzy się z tym niestety magiczne słowo "prywatnie"...

----

Spotkanie w Warszawie planujemy 29 stycznia (to są moje 40ste urodziny oraz urodziny ADY - ale nie wiem, które ).
Oprócz nas swoją obecność zapowiedziały:
Renata,
Dorota z Ostrołęki,
Zosia

Aniu, Ciebie również serdecznie zapraszamy .
Jesteś z Warszawy?
Początkująca
05-01-2010, 13:16:28

Spinko! Troszkę się nauczyłam co robić a właściwie czego nie robić żeby mniej bolało. Moja rodzina uczy się tego ze mną a że mieli niestety okazje widzieć jak cierpię to nauka przychodzi łatwiej.
czy wiesz może ile kosztuje taka wizyta w Warszawie, gdańsku, Bydgoszczy?
W Olsztynie uważam że nie warto płacić. Tyle złego czytałam, że aż strach.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Jola.
gość
05-01-2010, 14:20:37

W Gdańsku wizyta prywatna kosztuje 150 zł/ SwiissMeeed- tu przyjmuje dwóch neurochirurgów/a u profesora 300zł.

Ja korzystam z tej pierwszej opcji i jestem zadowolona. Do tej pory chodziłam tylko do nfz poradni ale brak możliwości dostania się tam musiałam zmienić opcję- lekarz ciągle ten sam od 2004 roku.

Więcej szczegółów podam mailem, bo nie rzucam nazwiskami na forach
Pozdrawiam Vika
Początkująca
05-01-2010, 14:52:12

Dzięki Vika
Proszę o więcej szczegółów na
grzybosia@poczta.onet.pl
Pozdrawiam.
gość
05-01-2010, 17:01:03

Vika- napisałam maila.
Bożenko- dziękuje za przybliżenie dni przed i po operacji.

Ja wczoraj - po 8 miesiącach oczekiwania -zaczęłam kolejną rehabilitację- ale niestety z moimi zmianami w całym kręgosłupie (m.in.stenoza kanału kręgowego L4/L5,naczyniak na Th8,przepukliny jądra m. wchodzące do kanału w C4/C5 i C5/C6) mogę tylko lasery, TENS, pole magnetyczne - to takie działanie p/bólowe.
I tak mam przeczekać na operacje.

Pozdrawiam wszystkich ! Hania
gość
05-01-2010, 17:33:03

Witajcie
Od dnia dzisiejszego walczę w Centrum Rehabilitacyjnym w Krakowie z prewencji rentowej ZUS-u.
Wypisali mi receptę :
1. MRT - szyjka
2. kąpiel wirowa - prawa rączka
3. laser - lędźwiowy
4. basen - 1h
5. sala ćwiczeń - 1h

Ogólnie fajnie punkt 1,2,3 zdobyty. Doszedłem do ćwiczeń w basenie ruszyłem jak burza i po półgodzinie zatrzymałem się jak piorun na drzewie. W pierwszej kolejności moja prawica odmówiła mi posłuszeństwa a następnie opuściłem basen z bólem lędźwiowego. Do punktu nr5 nie dotarłem, na razie basen z głowy jutro mam na sali ćwiczyć jakieś lekkie ***. W związku z powyższym w czwartek wizyta u neurologa można też odwiedzić psychologa( są na miejscu)Jestem wykończony ten turnus to chyba dla zdrowych jak ja wytrzymam takie tempo do27-01-2010

Pozdrawiam
Irek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
Reklama: