Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-08-2023, 07:54:21

Jeśli chodzi o mnie (pisałem wcześniej jako gość) to pojawiła mi się już mielopatia. Byłem operowany na jednym odcinku - wstawiono mi implant stały i na to jeszcze płytkę. Jeśli chodzi o sam zabieg to na dobrą sprawę po podaniu narkozy właściwie nic się nie pamięta. Nic mnie nie bolało, nic nie pamiętałem. Mój kolega z pokoju, towarzysz w niedoli miał zabieg tuż po mnie i opowiadał mi, że czekając na swoją kolej widział mnie na korytarzu w drodze na oddział. Ponoć utrzymywałem kontakt, wykonywałem rozkazy personelu, ale nic z tego nie pamiętam . Do czego zmierzam - nic nie boli, praktycznie nic się nie pamięta. Pierwsza doba po operacji jest jedynie trudna, bo ma się pewne ograniczenia, ale dostaje się takie ilości leków i ciągle jest się pod opieką, że jest to do przeżycia. Jeśli ktoś z Was zastanawia się czy warto to ujmę to tak : Sam byłem na waszym miejscu i rozumiem jak to jest. Natomiast jeśli Wasze dolegliwości są uciążliwe czy też bolesne to w cenie dość mocnego bólu trwającego około tydzień, z każdym kolejnym tygodniem pozbywanie się wszystkiego co Wam przeszkadzało. W moim przypadku było warto. Wiele dolegliwości mi zniknęło, ale w wyniku mielopatii i tak będę mieć pamiątkę do końca życia. Co nie zmienia faktu, że dałbym się zoperować jeszcze raz gdyby była taka potrzeba

Co do rzeczy po operacji : mnie zaczęło mocniej boleć po jakiś 3, 4 dniach od zabiegu, ale leki przeciwbólowe pomagały to przetrwać. Przez ból karku miałem lekkie problemy ze snem. Jedna noc, bodajże 4 po operacji była dla mnie trudna, ale do przeżycia. Blizna wygląda coraz lepiej, u mnie ma około 6,5 cm długości. Będzie widać, ale to mała cena za korzyści związane ze wstawieniem implantu. Codziennie trzeba zmieniać opatrunek (ja już chodzę bez po zdjęciu szwów), bierze się zastrzyki przeciwzakrzepowe - mnie robiła je dziewczyna (prosta procedura, to są takie zastrzyki, że samemu je sobie człowiek może zrobić). Nie noszę kołnierza. Na początku ruch głowy był utrudniony, teraz jest lepiej. Z dnia na dzień wracam coraz bardziej do siebie.

Innymi słowy jak dla mnie to warto. Warto dać sobie szansę na poprawę, nawet jeśli wiąże się to z chwilowym większym dyskom***m.
gość
13-08-2023, 09:11:33

Dzięki za ten wpis. Ja mam na razie tzn od 2 lat tylko ból szyi i coraz bardziej mnie on wykańcza nawet bardziej psychicznie niż fizycznie. Muszę coś z tym zrobić bo się wykończę. Zero radości tylko smutek...
gość
14-08-2023, 13:08:23

KM, chciałam tylko napisać, że lekarz neurolog bardzo dokładnie mnie przebadał,wszystkie odruchy ok, ruchomość głowy dobra siła rąk, nóg też dał zaświadczenie do orzecznika , że nie ma przeciwwskazań,mam PKK i mogę zaczynać kurs nie wiem co dalej będzie ale mam szansę spróbować.Pozdrawiam
gość
15-08-2023, 11:52:39

Dane kliniczne

M50.1 - Choroba krążka międzykręgowego szyjnego z uszkodzeniem korzeni nerwów rdzeniowych;

Opis badania
Znacznie zmniejszona lordoza szyjna.

Na poziomie C3/C4 obniżona wysokość tarczy m-k z dwuboczna i w mniejszym stopni centralna przepuklina tarczy m-k uciskającą worek oponowy i z towarzyszącymi osteofitami tylno-bocznych krawędzi trzonów zwężającą otwory m-k z konfliktem korzeniowym w otworach – bardziej zwężony otwór lewy.

Stan po zabiegu discektomii i stabilizacji międzytrzonowej na poziomach C4/C5 i C5/C6- widoczny niewielki odczyn obrzękowy szpiku trzonów C3, C4, C5 - większy C5.

Na poziomie C4/C5 wydatne osteofity tylno-prawobocznych krawędzi trzonów otaczające wypadającą tarcze m-k uciskają worek oponowy -bardziej prawostronnie z istotnym zwężeniem prawego otworu m-k C4/C5 z uciskiem korzenia w tym otworze. Umiarkowanie zwężony lewy otwór m-k C4/C5.

Na poziomie C5/C6 centralno-dwuboczne wypadanie tarczy i towarzyszące osteofity tylno-bocznych krawędzi trzonów uciskają worek oponowy i zwężają otwory m-k z konfliktem korzeniowym śródotworowo.

Na poziomie C6/C7- znacznie obniżona wysokość tarczy m-k.

Centralno-dwuboczna, bardziej prawostronna przepuklina tarczy m-k C6/C7 uciska worek oponowy z modelowaniem przedniej powierzchni rdzenia kręgowego po stronie prawej i wspólnie z osteofitami tylno-bocznych krawędzi trzonów i zmianami zwyrodnieniowymi stawów m-k istotnie zwęża otwory m-k z uciskiem korzenia w bardziej zwężonym lewym otworze C6/C7 i konfliktem korzeniowym w otworze prawym. Wymiar strzałkowy worka oponowego mierzony pośrodkowo na poziomie C6/C7 ok. 8,9mm.

Na poziomach C7-Th5 nie stwierdza się wypadania tarcz m-k

Sygnał z rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym prawidłowy.

Wnioski – Zmiany zwyrodnieniowe z kilkupoziomowa dyskopatią i istotna stenozą otworów miedzykręgowych. Największa stenoza kanału kręgowego na poziomie C6/C7.
Czy mógłby się ktoś odnieść do tego wyniku jestem 10 miesięcy po operacji i rozkładam ręce czuję się fatalnie jedyne objawy po operacji które ustąpiły to szumy uszne ból głowy.
Ból w odcinku szyjnym jest codzienny i ciągły oprócz tego Miewam zaburzenia równowagi z wrażeniem że za chwilę zemdleję
Początkująca
15-08-2023, 16:04:29

Chyba na nowo trafisz do neurochirurga . Jak to powiedział mój lekarz po operacji kręgosłupa, dalsze kręgi polecą jak domino . Ja operację miałam pod koniec marca . Mam implanty w szyi . Od września chciała bym wrócić do pracy , ogólnie po operacji dużo lepiej się czuję . Nie wiem ile popracuje , bo już zdjęcie pokazało zmiany w dalszym odcinku . Czekam na tomograf.
gość
15-08-2023, 20:07:41

Jestem załamana
Miałam taką nadzieję że po operacji zacznę żyć normalnie a teraz ..... wszystko wraca jak bumerang
Dzięki za odpowiedz i życzę szybkiego powrotu do formy 😊
gość
15-08-2023, 22:06:51

Alina74 15-08-2023, 18:04:29
Chyba na nowo trafisz do neurochirurga . Jak to powiedział mój lekarz po operacji kręgosłupa, dalsze kręgi polecą jak domino . Ja operację miałam pod koniec marca . Mam implanty w szyi . Od września chciała bym wrócić do pracy , ogólnie po operacji dużo lepiej się czuję . Nie wiem ile popracuje , bo już zdjęcie pokazało zmiany w dalszym odcinku . Czekam na tomograf.
dlaczego tak jest że zamiast polepszyć stan pozostałych kręgów przez implant wszystko się rozpada?
Początkująca
16-08-2023, 05:39:00

Nie wiem . Tak powiedział mi lekarz . Ja po implancie dobrze się czuję i jest duża poprawa. Myślę że noszenie kołnierza i szybka rehabilitacja dużo pomogły . Teraz leci mi kolejny odcinek . Ale czy to ma związek z poprzednią operacja . Myślę że nie . Wcześniej też bolało . Tylko że biorąc środki przeciwbólowe działało na inne ośrodki bólu też .
gość
16-08-2023, 06:43:38

U mnie Sprawa wygląda tak że przed operacją praktycznie wszystkie poziomy miały do życzenia jednak po operacji Liczyłam na to że tamte nie będą dawały w kość bo po rozmowie z lekarzem przed operacją mówił że robimy to co wyglądała najgorzej.
I może po prostu łudziłam się że jak się zrobi to co najgorsze to będę śmigać jak malowana ale niestety rzeczywistość wygląda inaczej ,nie wiem tylko co oznacza obrzęk szpiku na tym operowanym poziomie?
Jeśli ktoś z was się orientuje to powiedzcie mi bo to mnie martwi a wizytę mam dopiero na koniec miesiąca.

Stan po zabiegu discektomii i stabilizacji międzytrzonowej na poziomach C4/C5 i C5/C6- widoczny niewielki odczyn obrzękowy szpiku trzonów C3, C4, C5 - większy C5.
gość
16-08-2023, 10:47:46

Witam czy ktoś z Państwa jest po stabilizacji odcinka szyjnego i jak się po tym czujecie .Czy bardzo ograniczony ruchy szyki.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: