Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
01-12-2016, 19:48:15

Katarzyno faktycznie u każdego przed operacją są obawy co do zasadności , jak i do rezygnacji no i konsekwencji kazdej decyzji.Mój kolega ma problemy na calym odcinku szyjnym i po 4 konsultacji zrezygnował z operacji.3 były na tak .Tak więc decyzja jest trodna bo masz jeszcze 2-je dzieci,a po operacji to trzeba przez 3-6 miecięcy mocno uważac no i co do dzwigania ,a z dziecmi będzie to powazny kłopot.Niema takiej opcji by ktoś podjol decyzję za Ciebie.Przeczytaj -Dlaczego się ni ebać operacji-ktorej współ autorem jest dr.Łątka....Napewno pomoże.Poza tym przesuwanie terminu może skutkować choćby paraliżem lub tym,że operacja pomoże w mniejszym stopniu.....piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Początkująca
01-12-2016, 21:14:19

rehabilitowałaś się ? jeśli nie ,to najpierw rehabilitacja a potem operacja
operacja to ostateczność -po niej już nic nie ma , a od końca się nie zaczyna
gość
05-12-2016, 19:35:26

Witam.
Jestem Grzegorz mam 44 lata. Nigdy nie miałem problemów z kręgosłupem, zawsze uprawiałem sport, dużo biegałem. 3 tygodnie tamu dosłownie zwaliło mnie z nóg wstając z łózki straciłem przytomność. Wcześniej plecy pobolewały ale, myslałem ze to sprawy mięsniowe.
Po kilku dniach zrobiłęm RM i....
"Badanie MR kręgosłupa szyjnego z kontrastem uwidoczniło na poziomie C6/7 po stronie lewej
wewnątrzkanałowo , podwięzadłowo , u podstawy lewego otworu międzykręgowego owalny
obszar tkankowy o wym. ok. 6,6x5,5x6,5mm,który po kontraście nie ulega istotnemu
wzmocnieniu kontrastowego,powoduje od strony lewej ucisk worka oponowego i odcinkowo
rdzenia kręgowego,wokół obszaru widoczne są szersze naczynia w przestrzeni
nadtwardówkowej na dł. ok. 2cm. Obszar ten rzutuje się w okolicy odcinka proksymalnego
korzenia nerwowego po stronie lewej na wysokości C6/7 , w części bardziej obwodowej
struktura ten jest o nieco wyższym sygnale w obrazach T2 zależnych , podejrzenie zmian
obrzękowych w jego obrębie.
Zmiana wyżej opisana w pierwszej kolejności może odpowiadać sekwestrowi, mniej
prawdopodobne jest ogniskowe pogrubienie korzenia nerwowego,wskazana
konsultacja neurochirurgiczna.
C6/7 przepuklina tylna centralno-boczna i śródotworowa prawostronna do ok. 4,5mm, która
wraz z osteofitami zwęża prawy otwór międzykręgowy , modeluje worek oponowy,szerokość
kanału kręgowego wynosi do ok. 9mm,w odcinku C2-C6 wypukliny tylne centralno-boczne prawostronne do ok. 3,5mm, niecomodelują worek oponowy,szerokość kanału kręgowego wynosi do ok. 10-12mm." ...
okazało się się odcinek szyjny mojego kręgosłupa ma się kiepsko. Jestem po konsultacjach z lekarzami bezdyskusyjnie zabieg. Powoli dochodzi do mnie ze dotychczasowa aktywność fizyczna zostanie ograniczona. Co do konieczności samego zabiegu z tego co do tej pory przeczytałem nie ma chyba podstaw kwestionować decyzji lekarza, choć jak każdy samego zabiegu się troche obawaim
gość
05-12-2016, 19:48:52

Grzegorz - jeśli masz facebooka - zapraszamy na https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
gość
22-12-2016, 09:01:35

Witam wszystkich !
jestem na etapie czytania forum, ale i tak chyba nie przebrnę przez tyle stron ...
Operację c5 c6 mam mieć w lutym.
Zdecydowałam się po wizytach u kilku neurochirurgów.
Mam 40 lat, boli mnie kark, drętwienia prawej ręki, takie jakby rwanie w kościach czasami itp.
Mam tez patologiczną kyfoze tzn. ze zamiast wygięciaa to jakby ustawiony prosto ten kręgosłup w odcinku szyjnym i moze dlatego też czasami zawroty głowy
Mam pytanie do tych co już po operacji jesli tu zaglądają :
kiedy można wrócić do jakiejś aktywnosći fizycznej ?
Moja praca zawodowa jest non stop siedząca, moze tez dlatego ta głowa tak pochylona -no ale przeciez jak tu siedzieć w kołnierzu na recepcji głupio jakoś...
Byłam kiedyś otyła bardzo i teraz bardzo a siebie uważam, ćwiczę żeby mieć jakiś ruch i utrzymywać formę.
Jak myslicie, kiedy mozna wrócić do biegania ?
po 3 miesiącach ?
pozdrawiam
Ewa
piotr19 2016-12-01 20:48:15
Katarzyno faktycznie u każdego przed operacją są obawy co do zasadności , jak i do rezygnacji no i konsekwencji kazdej decyzji.Mój kolega ma problemy na calym odcinku szyjnym i po 4 konsultacji zrezygnował z operacji.3 były na tak .Tak więc decyzja jest trodna bo masz jeszcze 2-je dzieci,a po operacji to trzeba przez 3-6 miecięcy mocno uważac no i co do dzwigania ,a z dziecmi będzie to powazny kłopot.Niema takiej opcji by ktoś podjol decyzję za Ciebie.Przeczytaj -Dlaczego się ni ebać operacji-ktorej współ autorem jest dr.Łątka....Napewno pomoże.Poza tym przesuwanie terminu może skutkować choćby paraliżem lub tym,że operacja pomoże w mniejszym stopniu.....piotr
gość
23-12-2016, 20:43:51

Witam.
Opis mojego MR.
"Wielopoziomowe zmiany degeneracyjno-dehydratacyjne tarcz miedzykregowych oraz obnizenie wysokości tarcz C3-C4, C4-C5; C5-C6,C6-C7.
Nasilone zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze kregów w odcinku C3-C7 w postaci koncentrycznej osteofitozy krawędzi trzonów, w tym krawędzi tylnych i tylno-bocznych z wypukleniem sie osteofitów dokanałowo max na głębokość do 4 mm ( ucisnieta przednia ściana worka oponowego i modelowana przednia powierzchnia rdzenia) oraz do otworów międzykręgowych z ich zwężeniem głównie po stronie prawej (kolizja z nerwami rdzeniowymi.
Wymiar strzałkowy kanału w odcinku C3-C7 zwężony najbardziej na poziomie C4-C5 i C5-C6 - do 8-9 mm, rezerwa płynowa okołordzeniowa jest tu zniesiona.
Zmianom zwyrodnieniowo-wytwórczym towarzyszą rozlane tylne pośrodkowe wypukliny pierścieni włóknistych tarcz międzykręgowych C3-C4, C4-C5, C5-C6, C6-C7., uciskające przednią ścianę worka oponowego i modelujące przednia powierzchnię rdzenia.
Pasmowate zmiany zwyrodnienia tłuszczowego szpiku elementów trzonów przyległych do tarcz C3-C4, C4-C5, C5-C6 i C6-C7 oraz nierówność ich blaszek granicznych na tle zwyrodnieniowego uszkodzenia płytek granicznych.
Rezerwa płynowa okołordzeniowa w odcinku C3-C7 znacznie zredukowana. "
Nie ukrywam, że opis za bardzo mi się nie podoba. Moje samopoczucie jest póki co, .... zmienne. Raz lepiej i jest ok, ... raz jak mnie dopadnie to orkiestra w uszach, zawroty, ból serca ( jako mięśnia ), miękkie nogi, lęk, wrażenie, że zaraz chyba zemdleję ( ale nie mdleję).
Taka huśtawka.
Miał ktoś tak lub podobnie ? jakie rokowania, jak się z tym uporać. ? Jeżeli operować to gdzie ( jestem z Rzeszowa).
Pozdrawiam.
gość
23-12-2016, 20:50:18

Treść zablokowana przez moderatora

gość
23-12-2016, 21:09:20

Marku - zapraszamy na fejsa: https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
gość
24-12-2016, 08:10:51

Gość 2016-12-23 22:09:20
Marku - zapraszamy na fejsa: https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
Nie jestem na tym wynalazku. To nie dla mnie.
Pozdrawiam
gość
25-12-2016, 11:01:07

graziaaa66 2014-09-10 11:03:52
Witam.
Jestem tu nowa,szukam pomocy ,wiedzy ,porad .
Od ponad trzech lat ,nie licząc pobolewania karku sporadycznie ,borykam się z okropnym bólem szyi jej sztywnością, bólem głowy ramion,drętwienia rąk .Na początku tego roku trafiłam do lekarza rodzinnego który dał skierowanie na prześwietlenie,na rehabilitacje i do ortopedy.Oczywiście leki Melobax 15,Mydokalm****** 150mg.Trochę pomogło bo ostrego bólu nie miałam ponad dwa miesiące.O ortopedzie nie wspomnę ,to po prostu farsa:(patrząc na zdjęcie nie zalecił dalszego leczenia,(chcę zaznaczyć że w ciągu dwudziestu minut przyjął dwadzieścia dwie osoby ) RTG ODCINKA KRĘGOSŁUPA C (AP+BOK)
Wyrównanie lordozy szyjnej.Zmiany zwyrodnieniowe C4_C6.Teraz jestem w takim stanie że boli mnie cały kręgosłup,nigdy nie miałam prześwietlenia odcinka lędźwiowego,ale myślę że tam też nie jest za wesoło ,choć z tym bólem nauczyłam się żyć ,ale w żaden sposób nie daję sobie rady z szyją .Boli głowa to i boli żołądek i bierze na wymioty .Jestem z okolic Mławy ,Płocka ,Ciechanowa.Może znacie jakiegoś dobrego ortopedę,neurologa, który potraktuje pacjenta z należytym szacunkiem i pomoże w cierpieniu.Z góry bardzo dziękuje za pomoc.
Nie potrzebujesz przeswietlenia, a MRI-magnetic resonans imagining- rezonans magnetyczny.
Nie potrzebujesz ortopedy, a neurochirurga.
Jesli lekarz 1go kontaktu pozostanie gluchy na Twoje argumenty pozostaje Ci droga prywatna.
1) rezonans koszt 500+
2) wizyta u specjalisty 150+
Droga przez NFZ pelna bulu i czekania, droga prywatna, szybka ale kosztowna.
3) Operacja, lub terapia rehabilitacyjna.
Zwazajac na symptomy masz mocny ucisk na rdzen co powoduje uscisk, jesli bol dochodzi do palcow, i jesli jest tak zle ze boli caly czas, i masz ograniczenie ruchowe to raczej bedzie to rozwiacanie inwazyjne, w zaleznosci od tego w jakim wieku jestes moze to byc fuzja, lub implant, fuzji nie polecam ze wzgledu na obciazenie ABCF- kolejnych sasiadujacych kregow, i wieksze zuzycie, jesli jest to wiecej niz jeden krazek do wyleczenia to nie polecam wcale. NFZ moze, i zawsze bedzie proponowal tansze rozwiazanie ( jak najtansze), operacja prywatna kosztuje, implanty kosztuja, wybor nalezy do Ciebie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: