Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
25-10-2014, 21:26:49

Witam
Kto z was miał doczynienia z takim wnioskiem i jak go wypełnic zeby nie poprawiac .
Prosze o porade pomoc
http://stdom.pl/uploads/pliki/WNIOSEK%20O%20WYDANIE%20ORZECZENIA.pdf
Pozdrawiam
Wtajemniczona
25-10-2014, 21:56:55

Donvitotomku
Obejrzałam sobie Twoje zdjęcia i wydaje mi się, że masz niestabilność na operowanym poziomie - kręgozmyk przedni I stopnia. Prawy korzeń nerwowy na tym poziomie też masz pewnie uciśnięty. Tylko, że ja lekarzem nie jestem i są to moje przypuszczenia.....na podstawie własnych zdjęć.
Pozdrawiam
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
26-10-2014, 16:03:23

Witam,
Czy ktoś może orientuje się jak interpretować obraz MRI? Na moim MRI mam np 4 rzuty od takiego na którym wypukliny wyglądają na bardzo małe do takich gdzie wyglądają jakby stykały się z rdzeniem. Jest ktoś w stanie mi wtyłumaczyć który rzut MRI jest najbardziej wiarygodny?

Forumowiczka
26-10-2014, 20:04:41

harii wyluzuj.
Zobacz co ja miałam przed operacją (poniżej) i nie myśl o swoich małych wypuklinach.
Wtajemniczona
26-10-2014, 22:42:00

Harii
Wszystkie obrazy sa wiarygodne. MRI wykonuje się w różnych płaszczyznach w skanach co kilka milimetrów, by móc umiejscowić przepuklinę. Na jednym zdjęciu przepuklina może wydawać się mniejsza na innym większa, w zależności od lokalizacji. Pozostaw ocenę lekarzom opisującym i neurochirurgowi, to naprawdę nie jest łatwa sztuka.
Pozdrawiam.
Bety
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Początkujący
27-10-2014, 05:28:14

Nie mam zamiaru iść do żadnego neurochirurga ;) widział ja jeden fizjo i dr. Ten obraz tak ma prawdę to dodatek do mri piersiowego stąd i słaba jakość obrazu, jak i opis: modelowanie opony twardej. Nic więcej nie mówili. Do neuro mógłbym iść skierowany tylko przez mojego fizjo któremu na szczęście ufam.
Początkujący
27-10-2014, 21:08:45

czesc szyjki te po i te przed.
w skrocie: mielopatia części szyjnej, rdzen scisniety do 3 mm, ech, dzisiaj wyszedłem ze szpitala po stabilizacji dwóch poziomow, zabieg wykonany w szczecinie na unii
pytania sa nastepujace
1. potwornie rwa mnie miesnie plecow, czy ktores z Was Doswiadczonych miało podobnie?
2. jak sobie poradziliście z efektem ubocznym zabiegu - spuchnietym przełykiem, trudnoscimi w przełykaniu no i z kaszlem?
pozdrawiam
trzymajcie się prosto
Forumowiczka
27-10-2014, 21:15:58

pleców czyli między łopatkami?
tak - miałam to i jest to ponoć normalne. Potrwa około 2-3 dni i przejdzie. Część piersiowa musi sie trochę przestroić, bo masz zmienione teraz ułożenie części szyjnej, a tam każdy milimetr inaczej wpływa na napięcia na pozostałych poziomach. Lekarz mówił mi, ze ponoć można tez mieć bóle podobne do bóli w zawale ale nie wiem jakie to są bo na szczęście nie miałam (i obym nie miała nigdy) zawału.
A z przełykiem to chyba trzeba przeczekać. Jedzenie papkowate, mokre, nic twardego. Na początku każde przełknięcie jest jak połykania stada żyletek ale potem jest coraz lepiej.
A który dzień jesteś juz po operacji?
Asia
Początkujący
28-10-2014, 06:59:40

czesc
plecow, na szczęście przeszlo, musialem sobie naciagnac w nocy, przez te wydzieliny z przełyku nie spie normalnie tylko w jakiś niestworzonych pozycjach bo inaczej się nie da.
Dziabneli mnie w szyje w srode, czyli to już 6 dzień po operacji. Jest lekka poprawa, przestalo bolec przy przełykaniu, niestety pokarmy nadal polplynne, inne nie wchodzą w gre na razie. Nic to, cierpliwie to przeczekam. Najbardziej mi doskwiera niewyspanie prawde mowiac.
Czy ktoś moglby mi polecić rehabilitanta ze Szczecina? macie jakies doświadczenia?
Na marginesie fajnie jest czuc po czym się chodzi, pierwsze wrazenie po zabiegu :) Nie mogę się nacieszyć tym, wybaczcie :D
trzymajcie się prosto
Grzegorz
Forumowiczka
28-10-2014, 07:25:53

Grzesiu miło się czyta co piszesz :)
Razem ze mną operowana była dziewczyna z mielopatią, też z problemami z chodzeniem. Do szpitala przyszła o kulach, a wyszła podpierając się o rękę męża, więc też szybko było widać poprawę, przynajmniej w sprawie nóg, bo nerwy rąk jej sie mega długo regenerowały.
Trzymam kciuki za twój powrót do lepszego życia :)
Rehabilitantów ze Szczecina nie znam, musisz poczekać aż ktoś z twoich okolic wejdzie na stronę i poczyta - ostatnio forum było mniej aktywne.
Powodzenia, ja już jestem 3 lata PO, jakby nie czytanie forum to przestałabym myśleć o kręgosłupie, a na forum zaglądam, bo kiedyś sobie obiecałam, ze będę to robić żeby podnieść na duchu innych z tą przypadłoscią.... aczkolwiek teraz inne problemy mnie angażują i dyskopatia nie wydaje się już taka straszna.
no cóż życie ....... :)
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: