Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
09-01-2009, 08:42:00

Droga Creepek!
Ja również miewałam (i czasami jeszcze miewam) takie napadowe zawroty głowy z oczopląsem. To jest naprawdę okropne. I szczerze Ci wspólczuję, bo kilka razy mi sie zdarzyło, że byłam poza miejscem zamieszkania a mnie to coś dopadło gdy jednoczesnie musiałam pilnie dojechać do pracy...
Ale nigdy lekarz nie kojarzył tych napadów z kręgosłupem. Byłam jako tako (czyt. byle jak) zdiagnozowana i ustalono ze to najprawdopodobniej napady Menierowskie. Choroba związana z błędnikiem i uchem wewnętrzynym. Faktycznie mam ubytki słuchu i ustalona częściową głuchotę. Ale nie mialam stwoerdzonego żadnego wodniaka. Przynajmniej na tamtym etapie badań. Brałam leki p-w zawrotom głowy (zwykła cinarizina) i nic wiecej. I mimo to czasem mnie dopada to paskudztwo, nie wiadamo dlaczego, na jak długo...? A teraz jakos rzadziej niż "parę" lat temu . Pierwsze takie napady miałam w 1989 r. Teraz dwa-trzy razy w roku trafia mi sie taka dolegliwość.
Tu sobie poczytaj skrótowo na temat "tego zjawiska":

http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_M%C3%A9ni%C3%A8re%27a

"Gościu"- musisz skonsultować ćwiczenia z lekarzem - najlepiej ortopedą ze specjalnością rehabilitanta, lub neurologiem (bądź neuroichir.). Sam(a) nie podejmuj rutynowych/gazetowych ćwiczeń polecanych przez nie wiadomo kogo...
I najfajniej, by ktoś dokładniej zdiagnozował Twoje przepukliny.

Zdrówka, zdrówka i zdróweczka!

Pozdrawiam - Dakarda
Początkująca
09-01-2009, 09:21:00

Dakardo ale mnie z tym okiem dzieje sie prawie cały czas coś. Moze 2-3 dni przerwy i z niewiadomej przyczyny pogarsza sie i polepsza. Ja biorę betaserc od listopada i jest nieźle, tzn. nawet jak mi coś dokucza to w nie takim stopniu żeby miec wymioty tylko bardziej mnie drażni to oko bo jakby nie miało zdolności ruszać sie normalnie, jakby coś mnie cisło w tym oku od srodka. Czasem jest ok jak naprzykład dzis. Tylko nie wiem jak długo mam brać ten betaserc bo ja go biore codziennie a słyszałam że trzeba długo żeby był efekt(on przytłumia troszkę błednik i tak nie wariuję). Ja chciałabym mieć jeszcze 1 dziecko a w czasie ciąży nie mozna go brać.Tym sie martwie no i oczywiscie żołądkiem. Nie jest najgorzej dziś. Zobaczymy co powiedzą wPolsce.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
gość
09-01-2009, 12:43:00

Dakardo, może to głupio zabrzmi, ale zazdroszczę ci tak bliskiego terminu operacji. Ja w trybie przyspieszonym( normalny to ponoć rok czekania) mam termin na marca. Operację będę miała w Elblągu , na konsultacje chodzę do dr. Siwieckiego, to bardzo konkretny i zdecydowany lekarz, co ułatwiło mi decyzję! No, ale to czekanie nie jest moją "przyjaciółką" a obawiam się, że z czasem stanie się moim wrogiem z powodu narastającego strachu i jedynie przed "ucieczką" broni mnie pogarszający się z tygodnia na tydzień stan zdrowia. A więc byle do wiosny czyli marca Za ciebie to już trzymam kciuki i daj znać co dalej się z tobą dzieje.Kokobis
gość
10-01-2009, 15:19:00

Witam wszystkich. W lipcu ubiegłego roku mialam operację kregosłupa szyjnego, mam zrobiona stabilizację oraz dwa kręgi usuniete i wstawione implabty. Na poczatku bylo troche cierpienia ale ogolnie nie jest zle. Po dwóch i poł miesięcznym zwolnieniu pracuje, gdy ptracuje zbyt intensywnie to idczuwam bole kregosłupa i głowy ale jelsi sie oszczędzam to nie jest źle.
Operację miałam w Szczecinie na ul. Arkońskiej, operowął mnie młody neurochorurg dr. Kheder. Polecam. Halina
gość
10-01-2009, 21:33:00

Halinko, dobre wieści . Pamiętaj jednak,że pojawiajacy się ból daje Ci ostrzeżenie. Nie lekceważ tego i wprowadź w życie kilka niezbędnych zdrowych zasad dla kręgosłupa po operacji ,żebyś nie podzieliła mojego losu.
Gwoli ścislości-podczas operacji dyskopatii usuwane są krążki międzykręgowe (dyski ) nie kręgi a implanty są wstawiane w miejsce dysków.
Dakarda , po operacji będzie już tylko lepiej. Trzymam kciuki na nadchodzący dla Ciebie trudny czas . Dasz radę .
Pozdrawiam Wszystkich Z.
gość
11-01-2009, 14:16:00

Czy ktoś z Panstwa słyszał o tej metodzie bądź ją stosował?

http://www.ravopt.phg.pl/mckenzie.htm
gość
11-01-2009, 18:55:00

Emilko napisałam Ci maila. Pozdrawiam Wszystkich, Bożena
Bożena
gość
12-01-2009, 18:50:00

28-11-2008 o 20:03, gość :
BOŻENKO, wróciłam do Twoich poprzednich postów z marca i wtedy nie było jeszcze mowy o poziomie c 2-3 . Ależ galopuja te zmiany . A co z uciskiem na rdzeń operowanych poziomach?
Bożenko , przetrwasz dzielnie operację i rekonwalescencję wedle zasady co nas nie zabije to nas wzmocni . Nie pora teraz na trucie -oszczędzaj się , czego jak pamiętam nie czyniłaś poprzednio.
Za jakiś czas staraj się o dobre wyjazdowe ośrodki rehabiliatcyjne tak ,żebyś mogła odrwać się od wszelkiego obciążenia.
Pozdrawiam Cię serdecznie w tym trudnym czasie.
Do następnęgo kontaktu po ,,remoncie''

KAMA
Większość z nas początkowo również sama przecierała szlaki diagnostyczne.
Zwężenie c5-6 świadczy o dyskopatii ale szczegółowy obraz ewentualnych ucisków można uzyskać jedynie na podstawie MRI.
Jesli do tego czujesz niepokój z powodu objawów to warto wykonac to badanie.
Zosia

Zosiu czy mozesz mi podać swojego email , abym mogła napisać do Ciebie?
gość
12-01-2009, 21:49:00

Bardzo proszę
zocha_59@o2.pl
Pozdrawiam Z.
gość
13-01-2009, 09:29:00

BOŻENKO,

mail nie dotarł. Podaje jeszcze raz swój adres:

emila1967@wp.pl

Spróbuj jeszcze raz go wysłać.

Pozdrawiam
Emila

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: