Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
05-01-2012, 11:49:59

Ania nie uciekaj implant ruchomy tak jak i sztywne muszą miec czas na zrośnięcie owszem informacje o dozwolonych ruchach głowa powinien dac Tobie lekarz podczas wypisu z szpitala .
zerknij na ten link znajdź swój implant trochę jest tam informacji chociaż nie wiele ale zawsze coś
http://www.implantykregoslupa.pl/bagueral.html
Myślę że przez jakiś czas musisz się oszczędza i ruchy głowa musisz wykonywa powoli by nie narażac sie na ból
Pozdrawiam
ks Janusz
gość
05-01-2012, 11:52:30

rzecz w tym, ze musiałabym się w ogóle nie ruszać, żeby nic nie bolało..dlatego pytałam o jakieś czynniki potęgujące ryzyko akurat przemieszczenia implantu...czy są one komuś znane..
Co do rodzaju implantu, to sama od razu zastrzegłam, że to raczej w tym kontekście bez znaczenia..więc nie trzeba mnie o tym zapewniać...chyba, że znaczenie ma technika "instalowania" implantów..być może są one różne w przypadku ruchomych i nieruchomych implantów..tego nie wiem..
A jeśli Tobie, drogi Rafie, przesunął się, jak mówisz - klocek - chociaż nie wiem czy masz na myśli implant własnie...to mógłbyś napisać, czy to był proces dłuższy czy wynik jakieś np. gwałtownego ruchu itp..
i za taka odp. byłabym wdzięczna..
A.
gość
05-01-2012, 11:56:50

Zanzibarze..teraz przeczytałam wielkie dzięki :))
Ania
Forumowicz
05-01-2012, 12:07:38

Ja miałem wysunięcie implantu na poziomie c-6 c-7 co było powodem wysunięcia do końca nie wiem krótko po operacji przewróciłem się nie pojawił się w tym czasie jakiś ból wróciłem do pracy i po paru miesiącach zacząłem się czuc gorzej zalecono mi zrobienie RTG czynnościowe kręgosłupa i na zdjęciu ujawniło się wysunięcie implanty. Aniu myślę aby w twoim wypadku zrobic diagnozę i iśc do lekarza operującego
ks Janusz
Forumowicz
05-01-2012, 12:28:37

Gość 2012-01-05 12:52:30
Co do rodzaju implantu, to sama od razu zastrzegłam, że to raczej w tym kontekście bez znaczenia..więc nie trzeba mnie o tym zapewniać...chyba, że znaczenie ma technika "instalowania" implantów..
zastrzegasz że bez znaczenia a chwilę wczesniej że nie wiesz:
Gość 2012-01-05 11:53:57 Mój akurat jest ruchomy, chociaż nie wiem czy w tym kontekscie robi to jakąs różnice.
Pozdrawiam bardzo ..
Ania
A ja ci napisałem że w ekstremalnej sytuacji gdzie implant miałby się przesunąć to raczej byłoby bez znaczenia jaki on jest.

A jeśli Tobie, drogi Rafie, przesunął się, jak mówisz - klocek - chociaż nie wiem czy masz na myśli implant własnie...to mógłbyś napisać, czy to był proces dłuższy czy wynik jakieś np. gwałtownego ruchu itp..
i za taka odp. byłabym wdzięczna..
A.
Tak klocek czyli mój implant nie wiem kiedy sie przesuną , nie miałem żadnego starcia np: z futryną.
W porównaniu ze zdjęciem RTG podczas operacji wysunął się na zewnątrz o jeden ząbek czyli na moje oko jakis 1-1,5 mm.
Parę str wcześniej Pani Buraczkowa się tym interesowała i jej opisywałem i nawet avatar był z nim.
Natomiast co najważniejsze chyba to nie boli mnie,nie przeszkadza i RTG po 6 tygodniach wykazało juz znaczne zrośnięcie się implantu z dolnym kręgiem ?.
Nie widać różnicy miedzy spodem implantu a kością poniżej.
Czyli mogę wydedukować że przesunięcie nastapiło szybko po operacji i implant chyba po prostu usiadł w prawidłowym dla siebie miejscu.
Początkująca
05-01-2012, 13:34:08

Witajcie :)
Tak sobie dzisiaj pomyślałam że czas ejchac chyba znowu do sanatorium. Zapisałam sie na porgram z UE jako osoba niepełnostrawna ciekawe czy mnie zakwalifikują do niego, nazywa sie jakoś "intrergracja społeczna niepełnosprawnych" czy coś w tym styulu a rozpoczyna sie wyjazdem integracyjnym prawdpoodobnie 7 lub 10 dniowym z zabiegami różnymi i warsztatami wiec czuje ze moze być ciekawie, a potem raz na jakis czas są jakies warsztaty, zajecia i spotkania :)
Zadzowniłam do NFZ Lubuskiego i powiedzili mi że na sanatorium oczekuję sie około 18 miesięcy, doznałam szoku... ile u was sie na to czeka???
gość
05-01-2012, 15:15:49

Zanzibarze..raz jeszcze dziękuje..własnie o takie przykłady mi chodziło, aby mieć jakiekolwiek wyobrażenie o tym :)
Drogi Rafie..i Tobie dziękuję za bardzo pomocne konkrety...
a łapać za słówka już Cie nie będę, bo jestem na to za dorosła..całe 30 lat mi stuknęło właśnie :))
więc sam rozumiesz...nie uchodzi..bo tak można bez końca :) Ale za konkrety jestem szczerze wdzięczna i pozdrawiam :)
Ania
Forumowicz
05-01-2012, 15:57:48

Gość 2012-01-05 16:15:49 bo jestem na to za dorosła..całe 30 lat mi stuknęło właśnie :))
Ania
no fest jesteś dorosła ja przy Tobie to nawet szczawikiem nie jestem :)
gość
05-01-2012, 16:21:10

zuzia2712 2012-01-05 14:34
Zadzowniłam do NFZ Lubuskiego i powiedzili mi że na sanatorium oczekuję sie około 18 miesięcy, doznałam szoku... ile u was sie na to czeka???
Zuziu, w naszym NFZ podobne są okresy oczekiwania od 15 - 18 m-cy na sanatorium, (chyba tak w większości NFZ w kraju) ale z ZUS dla osób pracujących lub na zwolnieniach lek./zasiłkach rehabilitacyjnych ten okres oczekiwania to tylko do 3m-cy.
Mówcie co chcecie, ale i tak nasze forum było fajne, jest fajne i będzie zajefajne.... gdyby nie ono...
Czasami dziecinniejemy... ale to przecież zaleta
A rozstaw wieku jest różnisty... od przedszkola do Opola..

Pozdrawiam Wszystkich -
anTosia
Forumowiczka
05-01-2012, 16:43:20

Aniu bóle mogą pochodzić z zupełnie innej przyczyny. Jak byłam na konsultacji w Opolu, to lekarz mi mówił, że jeżeli chodzi o bolesność po operacji, przy implantach ruchomych zdarza się to częściej niż przy sztywnych z tego powodu, że w czasie jak przepuklina pustoszyła organizm, twoje ciało dążyło do unieruchomienia tej części kręgosłupa. Nie wiem co wtedy się dzieje, może stawy w kręgosłupie i wiązadła się troszkę zmieniają. W każdym razie włożenie w to miejsce implantu ruchomego powoduje, że jak się zaczyna na nowo ruch w tych częściach które były sztywniejsze, to ten ruch wywołuje ból.
A implant ruchomy przesuwa się z reguły do przodu - w stronę przełyku. Myślę że to poczujesz, jeżeli tfu tfu coś by się takiego stało.
Namawiam cie też żebyś poczytała troszkę nasze wypowiedzi z ostatnich tygodni, wtedy poznasz nasze temperamenty i nie poczujesz się dotknięta żartami. Mamy charaktery różne ale za wyjątkiem napadu na osoby które publicznie ubliżają polskiej medycynie lub publicznie piszą złe rzeczy o lekarzach uznanych za dobrych specjalistów - w pozostałych przypadkach nigdy nie piszemy celowo niczego złego osobie która się zwraca z pytaniem.
papa Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: