Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
17-12-2018, 04:13:29

Gość 2018-12-15 19:53:24
Ala .... Proszę o adres do tego szpitala. Kto Cię operował.
Pozdrawiam
Kazimierz
Kraków ul. Botaniczna 3. Operował mnie dr Polak, polecam.
Oszczędzam się maksymalnie, z dnia na dzień jest coraz lepiej, przez ostatni tydzień zażyłam może 3 paracetamole. Co będzie dalej czas pokaże, jestem dobrej myśli. Za 3 tyg. kontrola, jutro mogę sobie stripy odkleić.
Pozdrawiam. Ala.
gość
18-12-2018, 19:36:04

Do Ali Prosze napisz jak dlugo przebiegala twoja operacja ? Jak sie czulas po zabiegu ? Napisz prosze podziel sie tym doswiadczeniem ktory mnie rowniez czeka ...
gość
19-12-2018, 07:11:21

Szyjeczki przypominam
Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien, wieszanie prania, firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania, jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu
0 0
Ja się stosuję i dziś świetnie się czuję wszystkiego dobrego i bez bólu na Święta
gość
19-12-2018, 07:14:16

Wyżej wpis VOLVOVA
gość
19-12-2018, 11:04:19

Gość 2018-12-18 20:36:04
Do Ali Prosze napisz jak dlugo przebiegala twoja operacja ? Jak sie czulas po zabiegu ? Napisz prosze podziel sie tym doswiadczeniem ktory mnie rowniez czeka ...
Do szpitala przyjęto mnie w środę, pobrano mi krew do badań, wykonano rtg płuc, w czwartek rozmowa z anestezjologiem. W piątek o 14:15 zabrano mnie na blok operacyjny, operacja trwała ok 3h, później przewieziono mnie na salę wybudzeń, gdzie też spędziłam ok 3h. Przed 21 znalazłam się w sali pooperacyjnej, przeleżałam tam do rana. Rano odłączono mnie od aparatury, usunięto cewnik i mały rozruch, wróciłam na normalną salę. Najgorsze było napicie się czegokolwiek. Intubacja i dojście do kręgosłupa od przodu sprawiają, że łatwo się można zadławić. Trzeba bardzo uważać przy jedzeniu i piciu. Ból był znośny, 2x dziennie kroplówka z paracetamolem. Do domu wypisano mnie w poniedziałek.
Pozdrawiam. Ala.
gość
19-12-2018, 11:56:39

Pani Renato jak po komisji???
gość
19-12-2018, 18:25:49

Witam wszystkie Szyjki serdecznie.
Dziś miałam komisję w ZUS
Pani rzecznik sympatyczna osoba ,zdawałam pytania odnośnie co Panią boli, czy odczuwam ból przy poruszaniu szyją ,jak jest zakres skręcenia szyją w prawo i w lewo. Spytała gdzie pracuję i jaką pracę wykonuję i tyle.Poklikała w komputerze i powiedziała że dostaję 4 miesiące zasiłku,i że musi mnie skierować na rehabilitację,sprawdziła jakąś datę 21.02 2019.Wydrukowała postanowienie i kazała czekać na dokumenty i że wszystko będzie w dokumentach i to koniec wizyty u Pani orzecznik .Mało rozmowna kobitka .
Więc będę cierpliwie czekać .
A co tam u Was kochani słychać jak tam zdrówko i samopoczucie .Mało się oczywiście.Ściskam wszystkich cieplutko
Początkująca
19-12-2018, 22:37:38

Witajcie kochani :)
Widzę, że radzicie sobie ;)
Ja na komisję ZUS nie wstawiłam się, zadzwoniłam i powiedziałam, że jestem po operacji kolana i kazano mi przesłać scan wypisu ze szpitala i tyle. Czekam teraz więc na wyrok ;)
Na komisję o orzeczenie niepełnosprawności nawet mnie jeszcze nie wezwali...
Kregosłup w miarę, nosi mnie ta moja biedna szyjka na tych kulach...co zrobić...
Kolano całkiem dobrze, tyle że okazuje się że noce są straszne. Niekontrolowanie napisam mięśnie i chore kolano budzi mnie ostrym bólem...to bruksizm. Nie życzę nikomu. Wczoraj rozmawiałam z kobietą po podobnych przejściach, powiedziała, jak wcześniej lekarze, że to bolesna kontuzja i co najmniej pół roku wyłączy mnie z obiegu...
Nadal na przeciwbólowych choć o wiele mniej ;)
Renata, 4 miesiące? Śmiech na sali ;) Ciekawe ile mnie się sięgnie.
Pozdrawiam serdecznie :)
Operacja 24.10.2018 Discektomia C5 C6 z implantacją krążka m-kręgowego C-DISC (PEEK LfC) nr 4/6
gość
20-12-2018, 08:00:20

Witam Szyjki 😉
Joanna00000 no cóż zrobić że dali 4 miesiące z ZUS .Zobaczę co będzie po tych wszystkich zabiegach,zawsze można złożyć jeszcze raz dokumenty.W sumie to najlepiej by było już wrócić do pracy,siedzenie w domu to nie dla mnie.Joasiu Ty to na pewno dostaniesz dużo więcej niż ja ,naprawa szyjki ,teraz noga pewnie sanatorium Cię czeka.Jak dostaniesz już odpowiedź z ZUS to napisz .Ściskam mocno i życzę dużo zdrówka .Wam kochane Szyjki też zdrówka ,zdrówka i zdrówka
Początkująca
20-12-2018, 23:10:04

Witam na forum jutro mam zadzwonic do szpitala umowic termin operacji kregow C5C6 Tak bardzo sie boje Stres mnie tak zabija ze schudlam juz 5 kg Prosze dziewczyny napiszcie mi chociasz najgorsza prawde czy ta operacja jest bardzo skomolikowana wiem kazdy znas jest inny ale prosze o troche wsparcia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: