Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
04-12-2012, 15:19:35

Witam:)
W Suwałkach śnieg leży, a nawet ślisko jest na chodnikach.. rano było -9 stopni.
Piotrze rtg takie zwykłe trzeba robić czy jakieś specjalne - czytałam o rtg czynnościowym. Również mam takie zalecenie aby zrobić sobie fotki przed kolejną kontrolą:) Jakoś nie pomyślałam żeby zapytać czy te rtg to ma być jakieś zwykłe czy nie. Pamiętam że po wypadku zrobili mi rtg w przychodni ale Ortopedzie one nie odpowiadały i musiałam iść robić kolejne fotki tego samego dnia.
Pozdrowienia z Polskiego Bieguna Zimna:)
Kasia
Forumowicz
04-12-2012, 16:25:38

Mój operator prosił o rtg AP i boczny.Byłem u ortopedy i wystawił mi takie skierowanie. O innych rodzajach tez słyszałem,ale w moim wypadku to powinno wystarczyć.O ile bedzie to skierowanie to jest za darmo.Jezeli bedziesz sama się starac to 50pln.Pozdrawiam piotr
Wtajemniczona
04-12-2012, 16:42:13

Dzięki za informacje, zadzwonię może jeszcze i się upewnię czy lekarz nie ma jakiś wymagań.
Na szczęście mogę liczyć na lekarza rodzinnego, bo do ortopedy żeby się u nas dostać to trzeba przyjść kolo 8 i siedzieć w kolejce do 13-14.
Kasia
Forumowicz
04-12-2012, 19:52:42

U mnie rodzinny dał mi skierowanie za które musiałbym zapłacić, natomiast ortopeda przyjoł mnie bez kolejki i dał skierowanie.Niewiem moze ma sentyment do mnie zawsze przychodze bez rejstracji i mnie przyjmuje -dobry człowiek.
Wtajemniczona
05-12-2012, 14:43:18

kasiek.84
to pikuś u nas trzeba wstąpić w szereg(do ortopedy)już o 5(na dworze),a rejestracja jest o 11.30,albo inna lżejsza opcja o 4.30 i o 8 rejestracja ale czasami ta druga wersja nie wypali.
W poniedziałek chciałam się zapisać na rezonans,ale przychodząc o 8.20 popełniłam błąd bo trzeba było przyjśc przeddzień,bo niestety przychodzac o 8.20 miałam przed sobą nawet ok 1000 osób którzy grzecznie czekali ściśnięci jak sardynki.Ja niestety odpuściłam bo ledwo stałam z swoją świeżynkową szyjką,a jak ktoś szarpnąłby mnie albo potrącił to już nie powiem jaki byłby finał.Tylko skąd tyle ludzi ma nagle skierowania na rezonanse.Do okulisty kolejka już do 2014 i wiecej zapisów nie ma,a pani w rejestracji mówiła,że zapisy od grudnia.Dzwonię 3.12 a tu już nic nie ma do tego 2014.I to jest sciema bo znowu zle informuje.Wkurzyć sie można.
U mnie znowu wystąpiła reakcja na pogodę.
Muszę znowu iść po zapas do lekarza.Może mi tym razem zapisze mega pakę abym nie przychodziła przed gwiazdką.
...i czekam do wiosny...bo wiosną to chyba już będe śmigała

Kasia
Wtajemniczona
05-12-2012, 14:54:21

Pati-
ja brałam tantum verde w pastylkach i na drugi dzień głos już się przegryzał.Poza tym weź butelkę z dziubkiem.po operacji bedzie chciało się pić i łebka nie podniesiesz to chociaż łyczek wody weźmiesz w usta.
Ja nie żałuję,bo być może "uciekłam" z wózka inw.
Piotrze gdybyśmy przewidzieli to każdy z nas na pewno oszczedzałby się i nie dopuścił do takiego stanu...kręgosłupa.
Kasia
Forumowicz
05-12-2012, 15:34:12

Witam Wszystkie bolesne PERYSKOPKI.Kazulu po operacji brałem to samo co ty ale w areozoly.Ciężko było przełykac ale u mnie to 5 dni.Tez butelka jak dla dziecka,a pić sie chce jak na pustyni.W zachodniopomorskim to rezonan jest z terminem na koniec marca.Kazulu to musisz miec coś powaznego-piszesz że rezonans u mnie rtg.Co do stanu kregosłupa masz racje gdybyśmy wiedzieli to byśmy sie oszczedzali.Pisałem ,że 2003 juz miałem problem zszyja dostałem mega mocne tabsy 10 dni leżenia,lekarka powiedziala że wszystko jest ok.Na opisie były watpliwosci-ona je zbagatelizowała.-gdybym wiedzial.pozdrawiam piotr-W mojej galerii mam zdjecie szyi po operacji.
Wtajemniczona
05-12-2012, 15:58:00

Piotrze ale mega zespawane,prawie nie widać,ja też zrobiłam fotkę po operacji i teraz,ale raczej to mam takie wielkie COŚ i raczej to tak ładnie nie wygląda jak u Ciebie.
Chyba bierzesz jakieś specjały bo moja nawet po korekcie fotki tak nie będzie wyglądała.
Chyba,że te 4 dni to robią róznice bo jednak Twoja jest starsza o te 4 dni,bo moja była 16.11
poczekam,może i moja bedzie tak wyglądać.Kurcze a może ktoś Tobie masuje.Dobra nie będę wnikać :)
A Ciebie faktyka nic nie boli czy zaciskasz zęby.
Kasia
Wtajemniczona
05-12-2012, 17:00:50

Piotrze - ładnie wygląda, u mnie trochę gorzej.. tak pięknie wyglądało 2 tyg temu a teraz zaczyna mi sie wybrzuszać. W ogóle to na kontroli sie dowiedziałam ze jestem co 3cią osobą której szwy wchłanialne nie chcą sie wchłaniać tak jak należy.. Pewnie przez to teraz po 6 tyg od operacji robi sie taka brzydka-oby nie było bliznowca.
Co do rtg to również muszę zrobić AP + boczny. Jutro ide po skierowanie i na sesje jak sie uda :D
W ogóle to mam problem bo dr kazał kołnierz "odstawiać" a ja zauważyłam ze ręka mi mrowieje jak jestem bez kołnierza, wiec póki co jednak więcej chodzę w kołnierzu niż bez- nie wiem czy to moje paranoje czy coś jest na rzeczy. Rozmawiałam dzisiaj z asystentką dr i powiedziała żebym robiła te rtg a ona pogada z lekarzem i jutro się rano odezwie do mnie. Zobaczymy co mi powie.. A tak sie cieszyłam ze nic nie doskwiera i nawet tabsów nie muszę brać..
Pozdrawiam
Kasia
Początkująca
05-12-2012, 17:40:33

Hej szyjki,bardzo dziękuje za rady i otuchę.Ale i tak trudno panowac nad emocjami, do bólu dołączył stres , ale jeszcze parę dni i będzie PO. W Poznaniu też pogoda ,która u meteopatów powoduje ból...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
Reklama: