Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
17-04-2012, 13:38:30

Watek zostal przeniesiony do grupy, ktora wymaga posiadanie konta w serwisie.
Niestety pomimo wielu prosb o trzymanie sie meritum i pisanie na temat, GOSCIE czesto pisali nie na temat, oraz obrazali innych uzytkownikow.
Mamy nadzieje, ze to nie spowoduje "smierci" dyskusji.
Kontakt Medforum
Forumowicz
17-04-2012, 13:56:48

Witam w końcu udało się aby można całkiem spokojnie i merytorycznie rozmawiać na tematy nas trapiące.Dziekujemy
ks Janusz
Wtajemniczona
17-04-2012, 15:00:39

Dziękujemy!!!!!......
Zaczynam wierzyć w Ludzi,którzy "opiekują" się tym Forum!!!...
Warto było pisać do Ciebie - Moderatorze!!!!....
Pozdrawiam Wszystkie Szyjki,Szyjeczki !!..
Jesteśmy WOLNI!....:))
Halina z mielopatią....
gość
17-04-2012, 15:20:28

Witaj Halinko, witaj Januszu, witajcie Szyjki! -niemożliwe stało się możliwe!!!! huraaa!
Dziękujemy Medforum za pozytywne załatwienie naszej prośby
a gdzie się podziały nasze stare strony, jakoś tu teraz inaczej i mniej stron? to nic, przyzwyczaimy się
Pozdrawiam ciepło i słonecznie, bo już nie leje
anTosia O wartości życia rozstrzygają nie czyny, choćby wielkie, ale miłość, choćby mała.
Forumowicz
17-04-2012, 15:48:33

Mam do was ogromną prośbę skoro zginęło tyle stron czasami ciężkiej pracy aby opracować co wolno a co nie przy dyskopatii szyjnej była taka lista przykazań czy ktoś ja posiada jeśli tak to proszę o wklejenie .
pewno zaginęła i nasza lista @ wiec pozwolę sobie rozpocząć swoim adresem
janusz-kur2@wp.pl nr gg7435779 skype skromniak2
jeśli posiadacie jakieś wskazówki dla rejestrujących nowych uczestników też wklejcie ja nic nie mam gdyż musiałem zmienić laptopa gdyż poprzedni mi padł i wszystkie dane jakie posiadałem prysły w dal
Pozdrawiam
ks Janusz
Początkująca
17-04-2012, 15:58:54

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien , wieszanie prania , firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym podparciem szyi
4. Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (należy kucnąć i podnosić z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu
16.Nie zbieramy grzybów
17.Jesli chodzi o rehabilitację czynnościowa zdawaj się na osoby profesjonalne mające do czynienia z pacjentami po operacjach dyskopatii szyjnej . Nie bój się pytać wprost . Dla takich przypadków nie może być stosowana np. gimnastyka zbiorowa ,zakazany masaż dotyczący samej szyi ,przy implantach zabiegi z zakresu fizykoterapii dające przegrzanie tkanek. Zabiegi na bazie prądu są zabronione
Praca w ogrodzie może być zbyt dużym wezwaniem-pielenie i tym podobne czynności w pozycji pochylonej odpadają. To samo z cięciem żywopłotu z uniesionymi rękami. Może uda Ci się do cięższych prac ogrodniczych zachęcić kogoś z dobrą kondycją a sobie pozostaw ,,kosmetykę ogrodu'' Na początek palec wskazujący
Niestety, u nas wszystko się zmienia i musimy sobie przewartościować życie. Im prędzej się z tym pogodzisz, tym lepiej. Na początek powinnaś sobie ładnie pomalować wskazujący paznokieć, żeby otoczenie dokładnie widziało, czego aktualnie chcesz.
Niby to prawdy oczywiste ale nie wszędzie przestrzegane wiec dbaj sama o własne bezpieczeństwo . nie narażaj szyi na ekstremalne ruchy , nie dźwigaj .Po kilku miesiącach przyjdzie upojenie , nie uśpij czujności.
Wtajemniczona
17-04-2012, 15:59:24

Coś jeszcze miałam...:))))
tam chyba co-nieco znajdziemy.....
Przyda się czy nie?.....
Halina z mielopatią
Wtajemniczona
17-04-2012, 16:07:50

UFFFFFFFFFFFFFF
Ale się nakopałem przez te strony i znalazłem
JANUSZ - Toruń - janusz-kur2@wp.pl - Skype: skromniak2 - gg: 7435779
ZOSIA - Warszawa - zocha_59@o2.pl
SPINKA - Ożarów Mazowiecki / Warszawa - myspine@gazeta.pl
BOŻENA - Wrocław - ixodida@neostrada.pl
DOROTA - Ostrołęka e.d.g@wp.pl - Skype: dorka1130 gg: 10208155
Amadobo (Ania) - Wrocław - gg: 3348670
ADA(Dorota) - Wyszkow -dorakami@op.pl - gg 3996241
IREK (krak62) - Krakow - ir62@o2.pl
Osia (Małgorzata) – Warszawa – 1431wima@gmail.com
Vika Z.Gdańsk -vika45@wp.plhacza
Wzywam do apelu coś kiepsko tu zaglądacie
Na pustyni misjonarz spotyka lwa. Przerażony żegna się i mówi:
- Boże spraw, żeby ta istota miała chrześcijańskie uczucia.
Na to lew przyklęka, żegna się i mówi:
- Boże pobłogosław ten dar, który zaraz będę spożywał.
Komentarz Naszego Wielebnego!!! z 2-12-2011
Halina z mielopatią
Wtajemniczona
17-04-2012, 16:11:54

1. PIRANIA1 - Olsztyn
2. JANUSZ - Toruń - janusz-kur2@wp.pl - Skype: skromniak2 - gg: 7435779
3. ZOSIA - Warszawa - zocha_59@o2.pl
4. GOSIEŃKA - Szczecin - gosienka44@op.pl - Skype: gosienka4444 - gg11465861
5. SPINKA - Ożarów Mazowiecki / Warszawa - myspine@gazeta.pl - Skype: sun.on.line
6. ANNA - Goleniw - aniasz14@vp.pl - gg: 9324368
7. JANO (Janeczek) - Krakw
8. RENBAZ (Renata) - Warszawa renbaz@tlen.pl - gg: 12835246
9. ELŻBIETA - Legionowo - elaka0@wp.pl
10. MARTTKA - Białystok
11. AIRWOMAN (Agnieszka) - Warszawa
12. BOŻENA - Wrocław - ixodida@neostrada.pl
13. FURION30 (Marcin) - Zabrze m_semenowicz@onet.eu Skype:grekoo30 - gg:10867934
14. DOROTA - Ostrołęka e.d.g@wp.pl - Skype: dorka1130 gg: 10208155
15. Ania - Białystok - andrzej97@autograf.pl
16. Amadobo (Ania) - Wrocław - gg: 3348670
17. Piesmaxik (Ewa) - Ostrda - eb125@wp.pl
18. Tamara - Białystok-Duchowaprzygoda@onet.eu
19. Emila -Wrocław - emila1967@wp.pl
20.ADA(Dorota) - Wyszkw -dorakami@op.pl - gg 3996241
21. krak62 (Irek) - Krakw - ir62@o2.pl
22. Staszek - Poznań - Staszekwol@poczta.onet.pl
23. Bartuzi - Konstancin-Jeziorna - mail: bartosz_olszewski@o2.pl
24. Osia (Małgorzata) – Warszawa – 1431wima@gmail.com
25.Maciej N.- Grodzisk Mazowiecki- bremnes@onet.eu gg 1492276
26.Paweł -Płock- numajanko@wp.pl - gg 7000709
27.Goja 35-Warszawa - gosiajaw74@o2.pl -skype : gosiaczek681, - gg 10417374
28. Piotr - Mielec, slapio@poczta.onet.pl, gg 488200
29.Vika Z.Gdańsk -vika45@wp.pl, gg3995160
30.Katarzyna M. -Warszawa -sinhaya@onet.eu - GG : 5826700
Wtajemniczona
17-04-2012, 16:17:15

http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,33,102,44978,1650,dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja#.T42XbrNNsg8

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
Reklama:
Reklama:
Reklama: