Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
09-05-2012, 13:45:19

a co? Tylko tu można spotkać kolegę rafa to niech nie traci okazji
Spinka
Forumowicz
09-05-2012, 13:49:24

ho ho wiesz nie rozmawiamy teraz o mnie na mnie przyjdzie czas po podwieczorku
Forumowiczka
09-05-2012, 13:54:25

tylko nie strasz koleżanki jak buraczka
Spinka
Wtajemniczony
09-05-2012, 14:06:07

ulidka 2012-05-09 14:52:04 witam! Jestem tu nowa i jak większość mam problemy z szyjką.6 lat temu miałam wypadek samochodowy i od tej pory wszystko się zaczęło sypać z moim kręgosłupem .Czekam na zabieg ,mam mieć pod koniec czerwca w Lublinie.Strasznie się boję .Dwóch neurochirurgów mówi ,że powinnam się poddać opercji.Z tym ,że jeden mówi ,że już a drugi ,że można odwlekać operację. Miałabym wielką prośbę aby może Pan Marcin wypowiedział się o moim przypadku. Oto opis rezonansu;Rozlużnienie aparatu więzadłowego ze zniesieniem fizjologicznej lordozy szyjnej i kifotycznym ustawieniem na poziomach C2/C3/C4/C5/C6. Trzony kręgowe o prawidłowej wysokości oraz morfologii sygnału . Osteofity na krawędziach trzonów kregów . Tarcze międzykręgowe o prawidłowej wysokości, na poziomach c$/C5 oraz C5/C6 o obniżonej IS w obrazach niezależnych. Na poziomie C3/C4 niewielka szerokopodstawna protuzja tarczy międzykręgowej z zaznaczoną redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego . Na poziomie C4/C5 niewielka centralna protuzja tarczy międzykręgowej z zaznaczoną redukcją przestrzeni buforowej worka oponowego . Na poziomie C5/C6 centralna przepuklina tarczy międzykręgowej z uciskiem na struktury worka oponowego oraz obustronnym ograniczeniem otworów międzykregowych . Morfologia sygnału rdzenia kręgowego prawidłowa . Bardzo prosiłabym czy mozna odwlekać termin zabiegu i czy rehabilitacja może pomóc czy tylko zatrzymać ten stan .Dodam,że chodzę co 3 miesiące na rehabilitację ,są to laser,pole magnetyczne,solux,prądy .Ale poprawy nie ma.Mam też osłabione czucie w rękach ,wypadają mi przedmioty,bóle w rękach ,bóle głowy ,zawroty głowy,cierpnięcia rak,a nawet czuję mrowienia po twarzy. Proszę doradżcie !!! Widziałam ,że wielu osobom odpisujecie ,radzicie.Waham się czy przypadkiem nie powinnam poczekać z tą operacją ???Bardzo się boję!! (mam 34 lata)
Witaj, decyzja należy do Ciebię, a sugestie lekarzy może i są dobre ale po kolei:
Domyślam się że uraz był typu whiplash - uderzyłaś w inne auto albo inne auto uderzyło w Ciebie? Jeżeli tak jaka była orientacyjna prędkość, czy może było to uderzenie w bok auta? Może był to inny wypadek?
Czy rezonans jest z tatmego okresu? Od 6 lat wielemogło się zmienić.
Co 3 miesiące fizykoterapia, która niestety w Twoim przypadku raczej długotrwałych zmian nie przyniesie... Zabiegi te działają objawowo, i czasowo mogą zmniejszyć dolegliwości, ale nie załatwią przyczyny. (nie czepiam się tego, bo byćmoże jest to dla Ciebie ze względu na stan jedyna bezpieczna opcja terapii? ) Przyczyną dolegliwości bólowych główy może być problem w górnych segmentach kręgosłupa, mrowienie na twarzy podobnie.
Piszesz o bólu rąk - mówimy o całych kończynach (bark,ramię, przedramię, ręka) czy o samych rękach (potocznie zwanych dłońmi;) takie sprostowanie na przyszłość:) ).To wynik protruzji (wysunięć) dysków w strone opony rdzenia kręgowego.
C5 C6 - tam jest ograniczenie również w okolicy otworów międzykręgowych, ale tutaj mrowienie nie byłoby raczej (oczywiście może to być wyjątek) na całej dłoni tylko na kciuku i palcu wskazującym (podobnie ból z tych segmentów). Być może mrowienie wynika z czegoś innego? Poza tym mrowi tylko w nocy, po pracy w ciągu dnia czy mrowi 24h/dobę?
Czy coś się dzieje w kończynach dolnych? Np mrowienie stóp razem z mrowieniem dłoni?
Czy w Twoim odczuciu od czasu operacji Twój stan się poprawia/pogarsza/jest bez zmian?
Na czym miałaby polegać Twoja operacja?
Pozdrawiam Marcin S.
Forumowicz
09-05-2012, 14:21:40

marcinsied 2012-05-04 18:59:24
hehe, na operację absolutnie nie namawiam smile
Twoje pieczenie może wynikać z nieprawidłowej postawy (mięsień który jest obciążany, ciągle napięty ulega lekkiemu "niedorkwieniu", i może pojawiać się pieczenie). Może być to również objaw oponowy, nie wiem też co było wcześniej "robione" w kręgosłupie wink
Szanowny Marcinie S. pare stron temu napisałeś mi to wyżej.Jak dla mnie Twoje myślenie idzie w dobrym kierunku i teraz mam pytanie co mam robić, zrobić, albo co Ty możesz zrobić abym ja nie musiał robić a żeby mnie nie bolało tzn piekło.
Może wizyta by pomogła ??
Wtajemniczony
09-05-2012, 14:37:08

Raf - chętnie odpowiem, tylko musiałbyś mi podać link do Twojej jakiejś wypowiedzi odnośnie badań które miałeś, ewentualnej operacji i aktualnych objawów.
Chętnie napiszę co i jak na tyle na ile będę mógł.
Pozdrawiam:)
Marcin S.
Forumowicz
09-05-2012, 14:40:46

Rok temu mniej więcej około marca strasznie mnie bolała szyja/kark coś jakby przewianie. Mówię sobie ciepło sie zrobiło otworzyłem okno w aucie i mnie przewiało - ale bolało dość długo. Jakas wizyta u lekarza jakaś maść itp i powinno przejść ale nie przechodziło, więc jako że mam możliwość to skorzystałem i zrobiłem rezonans i wyszło frown
Sierpień 2010.
Odcinek szyjny kręgosłupa o zmienionej fizjologicznej krzywiźnie z tendencją do ustawienia kyfotycznego.
Na wysokości C4-C5 obecna jest zaawansowana prawoboczna przepuklina jądra miażdżystego krążka miedzykręgowego
uciskająca korzeń nerwowy C5 po stronie prawej.Na poziomie C5-C6 widoczna jest okrężna wypuklina krążka międzykręgowego
modelująca więzadło podłużne tylne kręgosłupa.
Rdzeń szyjny o niezmienionej strukturze.
Krążki międzykręgowe o prawidłowej wysokości i budowie.
W miedzy czasie jakieś zabiegi,sanatorium niby lepiej niby pomogło aleeee tylko niby frown
Wczoraj ponowiłem rezonans i :
Wykonano jednofazowe badanie RM odcinka szyjnego kręgosłupa w obrazach T1 i T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Na poziomie C4/C5 worek oponowy modelowany przez osteofitozę i prawoboczną pjm, prawy otwór mk zwężony przez pjm i osteofitozę, prawy korzeń C5 uciśnięty.
Poza tym zarysy kanału kręgowego w odcinku szyjnym gładkie, pozostałe otwory mk bez istotnych zwężeń.
Wysokości trzonów kręgów i przestrzeni mk prawidłowe.
Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym typowej szerokości, o gładkich zarysach i niezmienionym sygnale.
Reszta jak wrócę do domu tzn dokładny wypis ze szpitala.
To "wczoraj ponowiłem rezonans" to był wrzesień 2011
Wtajemniczony
09-05-2012, 15:02:55

raf 2012-05-09 16:40:46
To "wczoraj ponowiłem rezonans" to był wrzesień 2011
Hehe:) dobre:)
Narazie z opisów nie jest źle;)
A teraz zgadywanka z mojej strony: w tamtym okresie miałeś silne ograniczenie zgięcia głowy w prawo (ucho do barku), ograniczoną rotacje prawdopodobnie w obie strony, bardziej w prawo, ból prawego ramienia idący od barku przez boczną część ramienia, łokcia i przedramienia który max mógł sięgać do kłębu kciuka ( mięśnie zaraz pod kciukiem) - mógł się kończyć też gdzieś wcześniej, zależnie od ucisku. Odwodzenie ramienia (ruch do boku jak do pajacyka ) mógł być osłabiony (albo też bolesny, generalnie bark mógł boleć przy ruchach). Może mrowienie w okolicy dłoniowej ale wątpie:)
Zaznaczam że to zgadywanka tylko na bazie mri;) Ciekawe co się potwierdzi
Pozdrawiam
Marcin S.
gość
09-05-2012, 15:35:01

Panie Marcinie mam krotkie pytanie. Czy dzieki rehabilitacji mozliwe jest odtworzenie lordozy szyjnej ? Obeznie mam zniesiona z tendencja do Kyfozy. Spotkal sie Pan z takim przypadkiem i ew. Ile trwa taka kuracja ?
Pytam poniewaz neurochirurg twierdzi ze jest to mozliwe natomiast rehabilitant twierdzi ze w zadnym przypadku nie
Pozdrawiam
Pozdrawiam Paweł
Forumowiczka
09-05-2012, 15:42:47

Marcin - ja z ciekawości:
ponoć (o to właśnie chcę spytać) przepukliny w odcinku lędźwiowym MOGĄ się nieznacznie cofnąć, dlatego rwa w nodze ustępuje - przynajmniej na początku choroby. W odcinku szyjnym PONOĆ przepukliny takich cech nie mają.
Czy to prawda? Niby dlatego terapia McKenziego jest wysoce skuteczna w odcinku lędźwiowym i dużo mniej skuteczna w odcinku szyjnym.
Tak wyczytałam (tylko nie pytaj teraz gdzie bo już nie pamiętam).
Ile w tym prawdy?
masz może pacjentów, którzy mają co jakiś czas wykonywane MR, żeby móc to podglądać, czy faktycznie takie rzeczy mają jakieś realne potwierdzenie?
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: