Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
07-05-2016, 07:09:05

Goska89 - coś się tobie pomyliło- discogelem ciężkie przypadki? raczej odwrotnie.
Początkująca
07-05-2016, 13:36:50

Goska89 2016-05-07 09:05:54
Sylwia 1974
A dlaczego piszesz poza cena?nie jest w pelni refundowany przez nfz ???
W moim rejonie tylko bardzo ciezkie przypadki ta metoda operuja takich co juz ledwo chodza....nie jest to jeszcze popularna metoda....
np. 17 tys. za zabiegi,badania...takie ceny
To były wizyty i zabiegi prywatne,nie na NFZ. Nie słyszałam aby ( w moim rejonie) stosowano tę metode na NFZ, ale nie omieszkam zapytac na wizycie u kolejnego neurochirurga, ale nie sądzę. Mnie się wydaje,że to nie jest metoda dla ciężkich przypadków, ale nie jestem ekspertem, a w temacie jestem bardzo krótko
Początkujący
07-05-2016, 14:21:01

W Gryficach podobno robią na NFZ, :
http://www.medicam.pl/index.php/pl/aktualnosci/2307-szpital-w-gryficach-pionierem-w-polsce-w-operacjach-neurochirurgicznych-na-kregoslupie-z-uzyciem-discogel-u
Prywatnie : 8,5 tys. 1 poziom, dwa poziomy 10tys :
http://www.euroklinika.com.pl/cennik/neurochirurgia/
Początkujący
07-05-2016, 23:18:37

czesc wszystkim
powiklania powiklaniami, glownym problemem jest usztywnienie czesci kregoslupa a co za tym idzie wieksze obciazenie dyskow pod miejscem zabiegu
operacja jest bezpieczna kosza nas przeciez niemal tasmowo
discogel wydaje sie byc dobra alternatywa ale nie zawze mozna go stosowac(tylko jezeli masz nieprzerwany pierscien wloknisty czy jak to sie tam nazywa:D)
jezeli masz mozliwosc to zrob ta naprawe jak najmniej inwazyjnie-ja bym wybral disco zamiast usztywnienia
pozdr
Grzegorz
Początkująca
08-05-2016, 04:31:31

Robertos123
Wg mnie osoby które w ogole nie chodzą to ciezkie przypadki.....bo o ledzwiowych mowie....o takich slyszalam i po tym jak nowo narodzeni...chodza sami
Początkujący
08-05-2016, 08:41:53

Na innym forum znalazłem wątek na 40 stron i tam raczej negatywne opinie o discogelu - że to żadna rewelacja, zagranicą ta metoda też stosowana jest już kilka lat, u nas od zeszłego roku, na zagranicznych forach tez są zdania podzielone... a na niemieckich piszą wręcz piszą że następuje obniżenie przestrzeni międzykręgowych, nie ma też badań jak to będzie się zachowywać np. po 10 latach, jakby to była taka rewelacja to by o tym trąbili na prawo i lewo i NFZ by refundował to na potęgę bo niższe koszty
Początkujący
08-05-2016, 20:46:26

czesc
robertos123 a jestes pewien ze chodzi o discogel? bo owszem opinie podzielone czy wrecz negatywne dotycza wszczepiania komorek macierzystych...
prawda jest ze nie znalazlem zadnych badan dotyczacych zachowania takiego implantu po 10 latach
miestety strony niemieckie sa poza moim zasiegiem
pozdrawiam
Grzegorz
Początkujący
08-05-2016, 23:09:45

na DrKregoslup jest o discogelu wątek na ponad 40 stron
Początkujący
10-05-2016, 19:57:14

czesc
przebrnałem przez ten watek
w zasadniczej wiekszosci to gdybania i obawy, sa chyba ze 3 osoby swiezo po operacji discogelem
zdania podzielone, publikowane badania na stronach prywatnych klinik entuzjastyczne, zoperowani nieco zawiedzieni, czyli wielka niewiadoma
bede drazyl temat
pozdr
grzegorz
Początkujący
10-05-2016, 22:44:50

Za kilka lat będzie można coś powiedzieć na temat tego discogelu, bo na razie cisza w temacie... cena też dziwnie ustalona 1 poziom 8,5tys, a jak dwa naraz 10 tys, nie mogli zrobić po 5tys, za poziom?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama:
Reklama:
Reklama: