Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
20-03-2014, 16:13:46

Witam wszystkich przed po i w trakcie.Chemik jeżdzę seatem mam regulowaną kierownice natomiast fotele tradycyjne z tym ,że u niemca kupiłem dodatkowy zagłówek zapinany na ten z fotela i tak jeżdze cały czas z tym jak przedmówca zauwazył fotel mam do przodu no i ustawiony do góry.Przed operacja głęboko do tyłu i na dół.
A i z tym da sie jeżdzic pozdrawiam WSZYSTKICH...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
20-03-2014, 16:27:17

:) lidiabe jja na szczęście mam automat. Sam jeździ, ja tylko kieruję :)
Wtajemniczona
20-03-2014, 16:55:28

Aga40 i Kobialka - mam dużo większy ucisk na kilku poziomach niż wykazały Wasze MRI i nie wybieram się nigdzie na operację, choć miałam w styczniu telefon z zaproszeniem ;). Z bolącym barkiem chodziłam przez ponad rok, napięcia w karku mam od wielu lat, a ostatnie miesiące przed porządną rehabilitacja były bardzo bolesne. Znalazłam dobrego fizjo dopiero w grudniu - nauczyła mnie jak mam ćwiczyć, na co zwracać uwagę na co dzień. Teraz widujemy się tylko sporadycznie dla sprawdzenia mojego stanu i czy prawidłowo wykonuje ćwiczenia, ewentualnie odstaje nowe.
Aga40 - u Ciebie w opisie nie ma ucisku korzeni nerwów po żadnej ze stron, wiec ta ręka to pewnie nie bezpośrednio od szyi, ale raczej ogólnie z napięć karku, potylicy. Z ręką to muzę fizjoterapeuta niech sprawdzi czy prawidłowo prowadzisz łopatkę, bo może stamtąd są przeciążenia. Co do bólu głowy, to oprócz relaksacji i rozluźnienia mięśni na plecach, karku, potylicy, sprawdź czy nie masz napięć w okolicach stawów skroniowo-żuchwowcyh. Nie jestem lekarzem, wiec to nie jest diagnoza, ale widzę podobieństwa do moich dolegliwości. Może Tobie to pomoże znaleźć przyczynę swoich. :)
Kobiałko - u Ciebie z kolei jest modelowanie korzenia po stronie lewej, a bóle i zimno masz po prawej - jakby nie patrzeć to raczej też nie od szyjki.
Wygląda na to, że obie się nakręcacie, ja też tak miałam jak dostałam mój opis MRI - od razu bóle się pogłębiły. To samo po spotkaniach z 2 neurochirurgami, którzy stwierdzili tylko operacja, a po wizycie u neurochirurga, który powiedział, ze mogę się jednak rehabilitować od razu poczułam się jakby lepiej. ;)
Najlepiej teraz pójść do neurochirurga, neurologa i dobrego fizjoterapeuty - w dowolnej kolejności. Życzę Wam, abyście tylko z tym ostatnim widziały się częściej niż jeden raz ;)
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Basia
Wtajemniczona
20-03-2014, 16:59:09

basiax 2014-03-20 17:55:28 Aga40 i Kobialka - mam dużo większy ucisk na kilku poziomach niż wykazały Wasze MRI i nie wybieram się nigdzie na operację, choć miałam w styczniu telefon z zaproszeniem ;). Z bolącym barkiem chodziłam przez ponad rok, napięcia w karku mam od wielu lat, a ostatnie miesiące przed porządną rehabilitacja były bardzo bolesne. Znalazłam dobrego fizjo dopiero w grudniu - nauczył mnie jak mam ćwiczyć, na co zwracać uwagę na co dzień. Teraz widujemy się tylko sporadycznie dla sprawdzenia mojego stanu i czy prawidłowo wykonuje ćwiczenia, ewentualnie dostaję nowe.
Aga40 - u Ciebie w opisie nie ma ucisku korzeni nerwów po żadnej ze stron, wiec ta ręka to pewnie nie bezpośrednio od szyi, ale raczej ogólnie z napięć karku, potylicy. Z ręką to najlepiej jak fizjoterapeuta sprawdzi czy prawidłowo prowadzisz łopatkę, bo może stamtąd są przeciążenia. Co do bólu głowy, to oprócz relaksacji i rozluźnienia mięśni na plecach, karku, potylicy, sprawdź czy nie masz napięć w okolicach stawów skroniowo-żuchwowcyh. Nie jestem lekarzem, wiec to nie jest diagnoza, ale widzę podobieństwa do moich dolegliwości. Może Tobie to pomoże znaleźć przyczynę swoich. :)
Kobiałko - u Ciebie z kolei jest modelowanie korzenia po stronie lewej, a bóle i zimno masz po prawej - jakby nie patrzeć to raczej też nie od szyjki.
Wygląda na to, że może obie się nakręcacie, ja też tak miałam jak dostałam mój opis MRI - od razu bóle się pogłębiły. To samo po spotkaniach z 2 neurochirurgami, którzy stwierdzili tylko operacja - załamanie, a po wizycie u neurochirurga, który powiedział, ze mogę się jednak rehabilitować od razu poczułam się jakby lepiej. ;)
Najlepiej teraz pójść do neurochirurga, neurologa i dobrego fizjoterapeuty - w dowolnej kolejności. Życzę Wam, abyście tylko z tym ostatnim widziały się częściej niż jeden raz ;)
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Basia
Wtajemniczona
20-03-2014, 17:08:49

Jeśli chodzi o poduszki do auta, można kupić taką wąska pod lędźwie - są w sklepach z artykułami rehabilitacyjnymi sprzedawane jako poduszki do krzesła. Szukałam czegoś do pracy przy komputerze i wzięłam 2 do spróbowania - jedna pasowała mi do krzesła, a druga okazała się być dobra rozmiarowo do auta. Ja mam fotele kubełkowe i mi akurat pasują, ale mąż bardzo chętnie korzysta z poduszki w dłuższych trasach. Fotel mam ustawiony prawie pionowo, aby cały czas opierać tył głowy na zagłówku i mieć swobodnie zgięte ręce w łokciach. do tego kierownica na maksa wysunięta w moja stroną.
Pozdrawiam
Basia
Początkująca
20-03-2014, 17:10:04

U mnie z jazdą autkiem jest prosta sprawa: nie prowadzę. Jestem w stanie wysiedzieć pół godziny. Potem pozycja półleżąca a najlepiej na boku.Jeśli muszę prowadzić na krótkiej trasie to muszę mieć kogoś do patrzenia na boki, zwłaszcza w prawą stronę! Moja łepetyna się po prostu nie skręca muszę się cała obrócić
zakupiłam sobie taką małą podusię- klocek, ładnie wyprofilowaną zakładaną na gumę na zagłówku. Szyja się ładnie opiera, głowa nie dynda. Nawet zderzenie z dzikiem było bezbolesne
Vika
Wtajemniczona
20-03-2014, 17:31:45

Aga, Kobiałka niżej fragmenty mojego pierwszego postu na forum ;)
basiax 2013-10-03 21:28:35 Wczoraj znalazłam to forum i widzę, że jest nieocenionym źródłem informacji.
Byłam już u 2 lekarzy (rezydent z Neurochirurgii w Instytucie Neurologii i dr Górski - czy ktoś z Was był prze niego operowany?) z bad.NMR i obaj zalecają operację C5-C7, muszę czekać ok.3 msc.
Oto opis: zmniejszenie lordozy szyjnej. Obniżenie intensywności sygnału krążków międzykręgowych od C2 do C6 w czasie T2 jako wyraz ich dehydratacji. Obniżenie wysokości k.m. C5-6. Drobna przepuklina lewoboczna k.m. C4-5 zwężająca lewy otwór międzykregowy z modelowaniem w nim korzenia nerwowego. Przepuklina centralno-lewoboczna k.m. C5-6 z nawarstwieniami kostnymi na krawędziach przylegających trzonów zwężająca lewy otwór międzykręgowy i zachyłek boczny z uciskiem w nich korzeni nerwowych. Kanał kręgowy zwężony do 9mm z redukcją rezerwy płynowej wokół rdzenia kręgowego na tym poziomie. Przepuklina centralna k.m. C6-7 z nawarstwieniami kostnymi na krawędziach przylegających trzonów modelująca worek oponowy. Wypuklina km. C7-Th1. Niewielka przepuklina centralna k.m. Th1-2 modelująca worek oponowy. Torbiele Tarlova w otworach międzykręgowych: po stronie lewej śr.4mm Th1-2; po stronie prawej: śr.6mm Th1-2, śr. kilku mm Th2-3. Złącze czaszkowo-szyjne w granicach normy.
Trochę jestem podłamana, bo zalecana operacja ma objąć tylko dwa obszary, a tam już dzieje się dużo więcej. Co będzie później, kolejne operacje? I jeszcze te podobno mało znane lekarzom torbiele Tarlova.
Może u Was dolegliwości są większe, ale i tak musicie ćwiczyć i dbać o prawidłową postawę już do końca życia - czy bez, czy przed, czy po operacji... Ja raczej jestem przed, choć czasem liczę na to, co powiedział profesor, że moja dyskopatia przejdzie w stan przewlekły i operacja nie będzie konieczna, czego i Wam życzę
Basia.
Początkująca
20-03-2014, 18:58:50

Basiu, to jedziemy na podobnym wózku. Jak pamiętam słowa mojego neurochirurga (przed prawie 6 laty) – „wynik MR zakopać, kołnierz ortopedyczny też zakopać i rehabilitować się”. Wprawdzie nic nie zakopałam szczególnie kołnierza, bo czasami używam go przy bólach przeciążeniowych… dla odpoczynku szyi lub przy niektórych czynnościach- sprawdza się znakomicie.
A wyniki mamy podobne.
Oto moje MR: (odkopane )
W obrazie MR cechy nasilonej spondylozy szyjnej z zaostrzeniami kostnymi przednich i tylnych powierzchni trzonów kręgów. Zniesienie krzywizn..itp. Przestrzenie m/kręgowe C4-C5, C5-C6 oraz C6-C7 obniżone... dokanałowe uwypuklenia o charakterze:
C4-C5-lewobocznej przepukliny z asymetrycznym uciskiem na płynową przestrzeń buforową
C5-C6- centralno-lewobocznej przepukliny z asymetr. uciskiem na worek oponowy i lewy korzeń nerwowy.
Morfologia sygnału pozostałych tarcz m/k, trzonów kręgów, rdzenia kręgowego oraz tkanek miękkich przykręgosłupowych w granicach prawidłowych.
W czerwcu czeka mnie nowe badanie MR, zobaczymy co się zmieniło przez te lata.
Zmierzam do tego, co Basiu napisałaś do Agi i Kobiałki, że również mają podobne wyniki MR i podobne objawy. Kobiałka bez przepuklin. Nie wiem jak jest z ubytkami neurologicznymi i osłabieniem siły mięśniowej u Dziewczyn, to musi zbadać neurochirurg/neurolog, bo każdy z nas inaczej odbiera bodźce bólowe i różnego rodzaju parestezje.
Prawda jest również i taka jaką powiedział Ci neurochirurg, że dyskopatia może przejść w stan przewlekły i tak pozostać bez konieczności operacji, jeżeli nie czyni szkody w układzie neurologicznym. Tak mi też powiedział terapeuta i tego chciałabym się trzymać jak najdłużej.
Dobra rehabilitacja, dobre nawyki postawy i dbałość o kondycję kręgosłupa + kodeks szyjek (różnie z tym bywa… ale bywa) i można funkcjonować całkiem nieźle. Jakichś tam dolegliwości wyeliminować się nie da, bo są i będą przy dyskopatii, czy to operowanej czy nie.
Aga i Kobiałka -dobrze jest się zrelaksować: basen, jacuzzi (jak Piotr) lub zwykła wanna/prysznic , leżakowanie przy spokojnej muzyce… i w miarę spokojnie bez paniki i nakręcania się podejść do leczenia dyskopatii, a przede wszystkim wizyta u neurochirurga, powinna Was nieco uspokoić i wyciszyć.
I też trzymam mocno kciuki i życzę długich chwil bez bólu
anTosia
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,715579,0,abc-kodeks-szyjek-przydatne-info-przed-i-po-operacji
Wtajemniczona
20-03-2014, 21:03:06

Dziewczyny(Hinduska, Basiax) dobrze, że dotarłyście do dobrych rehabilitantów to 90 % sukcesu, reszta to odpowiednio dobrana i systematyczna gimnastyka. Prawie 6 lat udawało mi się uciec spod noża. Bywało różnie, raz lepiej, raz gorzej, ale o operacji nie myślałam.Wtedy była dla mnie czymś nie do przyjęcia.
Niestety uraz spowodował, że odwrotu już nie było, rehabilitanci bali się mnie dotykać.
W waszych opisach nie ma jeszcze ucisku rdzenia, więc macie czas na ratowanie kręgosłupa.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
20-03-2014, 21:33:22

Dobry wieczór,
@tomwro:
jestem przed operacją, dzięki za link o nakładce.
Jak widzę ten producent oferuje również inne ergonomiczne elementy (krzesła, taborety, pasy itd).
Porozmawiam na ten temat z moim rehabilitantem.
@lidiabe & buraczek:
Auto nie jest tuningowane, jest w leasingu wiec nie ma żadnych przeróbek. Wyposażenie fabryczne aczkolwiek o podwyższonym standardzie (m.in. te nieszczęsne siedzenia)
Zwracam uwagę na to aby szyja nie była zbyt do przodu wysunięta ale i tak w moim Seacie to problem.
Odnoszę wracanie ze te siedzenia kubełkowe są dla osób o mniejszej posturze, ja mierze 182cm przy 89kg i "wystaję" poza obrys kubełkowego siedzenia.
Faktycznie zmiana biegów była w niektóre dni trochę utrudniona.
Jeżeli znowu będę miał z tym problemy to może następny samochód będzie automatem i...
...jeśli budżet wytrzyma to może jeszcze dodatkowo kamerę cofania trzeba będzie domówić - tak na wszelki wypadek żeby sztywniejąca szyja nie była przeszkoda podczas cofania czy parkowania tyłem. Siedzenia będą musiały być wygodne. Ale zmiana auta możliwa dopiero w drugiej połowie roku.
W Ameryce Północnej całkiem sporo samochodów ma te kamery (oczywiście wszystkie maja automatyczna skrzynie)
@anaku:
w moim przypadku bol wynika z ucisku uszkodzonego dysku na nerw odpowiedzialny za prawe przedramię.
@piotr19: tez jeżdżę Seat'em i już ustawiałem siedzenie do góry, u mnie wiążę się z tym jednak taka niedogodność ze nie widzę - czekając na skrzyżowaniach – momentu kiedy się zapala zielone światło. Musze obserwować sygnalizacje mając pochyloną głowę a to powoduje ból :(
pozdrawiam
Chemik

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: