Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-02-2013, 15:41:11

No włąśnie... u mnie też objawy nietypowe ale i sporo ich jest... i właściwie podobne
Też najbardziej uciążliwe są nieustanne zawroty głowy i problemy wzrokowe, do tego osłabienie i ból lewej ręki, drętwienie lewej strony twarzy, drętwienie języka i ucisk na krtań. Do tego brak odruchów brzusznych i drżenie mięśni na całym ciele, zwłaszcza obie nogi. Stopy też zdrętwiałe...
Nie dostałam skierowania do neurochirurga ani na terapię. hmmm a masz ucisk na rdzeń czy na worek oponowy, bo ja mam na worek i wg lekarza niemożliwe są takie objawy.
dostałam skierowanie do reumatologa ale wizyta dopiero za miesiąc a ja już trzy miesiące się meczę i końca nie widać Wydaje mi się, że jednak możliwe są wszystkie objawy od dyskopatii, szczególnie czytając wasze posty...
dziękuję za rady i pozdrawiam
Początkujący
25-02-2013, 15:47:28

Hej, mam napisane, że przepuklina delikatnie modeluje przednią część rdzenia kręgowego i to widać na rezonansie, ale podobno takie objawy daje ucisk na worek oponowy i zwiększone ciśnienie wewnątrzoponowe, a;e co tam się naprawdę dzieje to chyba nikt dokładnie nie wie, rozmawqiałem już z ortopedą, trzema neurologami, dwoma neurochirurgami i fizjoterapeutami - wszyscy są zgodni tylko do jednego - że to objawy od przepukliny :)
Początkująca
25-02-2013, 15:54:14

ufff, to dokładnie tak jak u mnie - też delikatne modelowanie worka i względna stenoza, czyli zmieniam lekarza... powiedz do którego neurologa się udać żeby mnie dalej pokierował gdzieś bo się wykończę.. podejrzewam też że mogę mieć początki ogona końskiego stąd te nogi - tylko nie mam skierowania na dalsze badania
Początkujący
25-02-2013, 15:59:38

U mnie modeluje rdzeń a nie worek, a moja rada to idź do neurochirurga jakiegoś , bo neurolodzy się nie znają za bardzo, jak masz ucisk tylko na worek oponowy, to jest duża szansa, że przy odpowiedniej postawie ciała, przestrzeganiu kilku zasad i prostych ćwiczeniach objawy się cofną, ale też w sumie gwarancji nie ma. Najlepiej działaj szybko i nie czekaj na NFZ
Początkująca
25-02-2013, 16:07:14

no włąśnie tak zamierzam zrobić i szukam dobrego lekarza bo operacja wcale mi się nie uśmiecha a jak tak dalej pójdzie to pewnie będzie konieczna... dzięki za radę i życzę powodzenia z tym ruchomym ;)
Wtajemniczona
25-02-2013, 16:47:30

Witam wszystkich, nie było mnie tylko tydzień a tu tyle nowych szyjek. Nadrabiam zaległości w czytaniu, a tu Kasiafo wywołuje do tablicy. Kasiu jak wcześniej pisałam do Agi, przed wypisem ze szpitala należy podpisać wniosek na rehabilitację poszpitalną wtedy okres oczekiwania jest o wiele krótszy. Z doświadczenia mogę stwierdzić, że nawet informacje od osób wydawałoby się kompetentnych tj. ze szpitala są mało precyzyjne informacja od 2 do 6 m-cy, a rzeczywistość sobie. Informacje z NFZ są takie same. Ja pisałam o sanatorium bo czas oczekiwania to 2 lata, a tu lekarz przekwalifikował je na rehabilitację poszpitalną i jadę już 28 lutego, wracam 29 marca. Leczenie poszpitalne lub rehabilitacja poszpitalna jest za darmo tak samo jak rehabilitacja z ZUS. Sanatorium jest płatne i odbywa się w ramach urlopu wypoczynkowego. I tak jak pisała Kasiek84, poszpitalne może być zaraz po operacji (pierwsza rehabilitacja) lub czeka się w kolejce jak do sanatorium. Leczenie szpitalne trwa 21 dni, a rehabilitacja szpitalna 28 dni, rehabilitacja z ZUS to 24 dni.
Kasiafo masz rację operacja to parę godzin i już , człowiek czuje się lepiej fizycznie i psychicznie a cyrk ZUS to całkiem inna bajka, ale i to można przetrawić.
Zbyszku czy dostaniesz implant ruchomy czy nie to tak naprawdę okaże się na stole operacyjnym.
Kasiu i Ago życzę Wam szybkich terminów, może te implanty w Opolu się pojawią.
Innym szyjką również wytrwałości w czekaniu i bez takich przesunięć jak w Opolu.
Z ciekawostek, byłam dzisiaj u neurologa i powiem wam że to tylko strata czasu jak panienka nie ogląda płytek, tylko same opisy. Nic ciekawego nie powiedziała , właściwie żadnego leczenia na te nasze dławienia i załamania głosu. Stwierdziła że prawą stronę mam słabszą ale to i ja wiem. Czas poszukać kogoś innego, ale już po rehabilitacji. Może w szpitalu coś konkretnego się dowiem.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
gość
25-02-2013, 16:59:32

Z tymi ruchomymi to nie jest tak, że na stole tylko neuro może zdecydować, na MR widać stan kręgów (w większości idealnie), a jak nie to na RTG, u mnie nikt nie miał wątpliwości, że kwalifikuje się do ruchomego i tak miałam na skierowaniu do szpitala i nikt nie siał wątpliwości że nie wiadomo co mi wstawią....
Krówko poszukaj fizjoterapeuty/terapeuty manualnego oni są najlepszymi diagnostami a jednocześnie pomagają pozbyć się bólu...jednocześnie możesz czekać na wizytę u neurologa...neurolog Cię postuka i na tym się skończy, terapeuta zacznie działać...Mieszkasz w dużym mieście masz duże wątpliwości, jedyne dobrze wydane przeze mnie pieniądze to właśnie na terapię. Z tego co wiem na NFZ typowego terapeuty manualnego chyba się nie uświadczy. Koszt wizyty to około 80 zł za około godz. pracę z pacjentem.
gość
25-02-2013, 17:38:39

witam ponownie ;)
ja dalej wałkuję temat sanatorium :D ... poszperałam w necie... oki zeby było mokro znaczy z basenem i szerokim zakresem innych zabiegów.... któraś szyjka polecała janowice wielkie ja jeszcze na ustroń patrzyłam bo bliziutko (choć nie wiem w sumie dalej to mi familia na karku siedzieć nie będzie ;) ale znów podróż.... ) gdzieś na forum rzuciło mi się jeszcze w oczy stwierdzenie o indywidualnym podejściu np przy gimnastyce tylko jak się tego dowiedzieć że nie jest to zestaw przeznaczony dla grupy? jednym słowem ratunku...jak wybrać dobre ?? dana a ty nie dostałaś z ZUS ? kasiek pisze ze dostała automatycznie z ZUS.... sami z siebie skierowali...
gość
25-02-2013, 18:14:46

kasiek sanatorium owszem płatne jest tylko że my tu chyba skrótowo piszemy sanatorium w sensie szpitala uzdrowiskowego a to jest bezpłatnie tak jak z ZUS
Wtajemniczona
25-02-2013, 18:30:53

Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
A czy ktoś słyszał o innych sposobach odbarczenie tak aby nie wstawiać implantów. ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
gość
Podejrzewam u siebie początki Parkinsona
Skończyłem 87 lat, Pewne objawy utraty sprawności są zrozumiałe. Znalazłem w sieci opis objawów wczesnego Parkinsona. Utraciłem powonienie, mój charakter pisma odpowiada opisowi symptomu Parkinsona. Nie odczuwam żadnych ubytków w sferze psychiki. Nie odczuwam problemów z pamięcią i sprawnością w prowadzeniu samochodu. Zwracam się do autorów postów na forum, .czy opisane objawy widzieli u znanych sobie osób ze stwierdzoną chorobą.
Reklama: