KINGA przy takim wyniku MR jedyną wskazówką może być konsultacja u neurochirurga.
W opisie ucisk na rdzeń ale na szczęście bez zmian ogniskowych(bez cech
mielopatii)
To tylko suchy opis radiologa. Neurochirurg oceni zaawansowanie ucisku.
Wskazania do sposobu dalszego leczenia wynikają z MRI i objawów neurologicznych.
Jeżeli neurochirurg da przyzwolenie na rehabilitację to szukaj dobrego fizjoterapeuty.
PIOTR orzeczenie o stopniu niepełnosprawności poza kadrami powinno trafić rownież do lek.med.pracy.
Po długim zwolnieniu nie ominie Cię ta wizyta.
W decyzji są ,,WSKAZANIA DOTYCZĄCE" a tam punktach czemu orzeczenie niepełnosprawności ma służyć
1.odpowiedniemu zatrudnieniu-praca na stanowisku dostosowanym do niepełnosprawności
Medycyna pracy musi to wziąć pod uwagę w trosce o własny tyłek i Twoje bezpieczeństwo.
Wystawia zaświadczenie do kadr z wpisem np. ograniczenie dźwigania itp.
Zakład pracy jest zobligowany do respektowania.
Jeżeli nie dotrzyma warunków i na skutek tego stan zdrowia ulegnie pogorszeniu masz prawo do roszczeń.
Piotr tylko na zdrowy rozum nie o ewentualne roszczenia chodzi tylko o Twoje zdrowie tak jak radzi Ci Stokrotka.
Możesz orzeczenie wykorzystywać tylko w zakresie poza pracowym i wtedy nie składasz go w zakładzie pracy. Nie da się zjeść bułki i mieć bułkę.
Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności to nie tylko przywileje ale również ograniczenia służące zachowaniu zdrowia, nie można pracować w nadgodzinach.
Tak to wygląda formalnie.
Wszelkie formy dogadania się z med.pracy. czy bezpośrednim szefem są obarczone ryzykiem obu stron.
EWA masz niezły bigos w szyi, oby dotychczasowe leczenie przyniosło Ci ulgę.
Ja mam na sztywno te same poziomy ale sąsiedztwo tak drastycznie się nie sypnęło.
ZUS wysyła na świadczenie rehabilitacyjne jeżeli pacjent( w tej instytucji to raczej petent
) rokuje powrót do zdrowia w przeciągu maximum 12 miesięcy.
Ciebie to raczej nie dotyczy.
Ja w zaświadczeniu lekarskim miałam wpis-rokowanie niemożliwe do ustalenia, przez okres... stała kontrola specjalistyczna. Składałam na świadczenie,orzecznik przekwalifikował na rentę czasową bez zdolności do pracy. To dotyczyło innej operacji ale orzecznik analizował również stan szyi.
Nie wydaje się żeby Twój lekarz mógł wpisać coś bardziej optymistycznego.
Pozdrawiam Z.