Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
18-06-2017, 08:31:45

Gość 2017-06-17 22:36:17
Natalio trzymam kciuki za Twoją operację. Też mam być operowana w Opolu. Boję się tego co będzie po operacji. Odezwij się po operacji ,
Pozdrawiam
Magda
ABC- SZYI
ABC DLA SZYJEK PRZED I PO PO OPERACJI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [np. wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4. Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu, prasowaniu, jeździe na rowerze, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6. Oglądanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7. Zwalczaj nadwagę !
8. Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9. Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10. Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11. Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12. Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikaj przeciągów.
14. Nie przeciążaj organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15. Nie krzyżuj nóg.
16. Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17. Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
TO RADY NASZEGO FORUMOWEGO GURU ZOSI. ZASTOSOWAŁAM PO OPERACJI W 100%
gość
18-06-2017, 23:09:51

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale niewiele z nich zrozumiałam, niektórzy z was twierdzą, że pęknięty pierścień włóknisty leczy się, ale u kogo ? nie tą samą tkanką, ale co to znaczy ? Mieszkam w Warszawie, to odnośnie pytania . Kto to leczy ? Byłam już w szpitalu na neurologii, jak pisałam, przeszłam rehabilitację i blokady po których około tygodnia było bez bólu. To neurochirurg leczy takie dolegliwości, proszę jaśniej na czym to leczenie polega ? Bez żartów, ale miewam dni depresji przez ten ból, nie mam ochoty do życia, to już długo trwa, takie życie na sensu.
Judyta
gość
19-06-2017, 08:34:54

a jak nic nie zmienisz w życiu to choroba przewlekle postępuje, więc się nie poddawaj w drodze do zdrowia
gość
20-06-2017, 23:52:38

Gość 2017-06-19 01:09:51
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, ale niewiele z nich zrozumiałam, niektórzy z was twierdzą, że pęknięty pierścień włóknisty leczy się, ale u kogo ? nie tą samą tkanką, ale co to znaczy ? Mieszkam w Warszawie, to odnośnie pytania . Kto to leczy ? Byłam już w szpitalu na neurologii, jak pisałam, przeszłam rehabilitację i blokady po których około tygodnia było bez bólu. To neurochirurg leczy takie dolegliwości, proszę jaśniej na czym to leczenie polega ? Bez żartów, ale miewam dni depresji przez ten ból, nie mam ochoty do życia, to już długo trwa, takie życie na sensu.
Judyta
gość
20-06-2017, 23:52:52

Gość 2017-06-19 01:09:51
Judyta
gość
20-06-2017, 23:56:12

Judyto, jesteś z Warszawy więc polecam Ci fizjoterapeutę Grzegorza Olkowskiego, który ma gabinet na Ursynowie. Opinie na jego temat można przeczytać na portalu Znany Lekarz.
gość
22-06-2017, 08:56:36

Witajcie. Jestem juz po operacji. To był dla mnie ciężki czas pod względem psychicznym. Teraz leżę w domu i odpoczywam, marzę o spacerze. Niestety mieszkam na 4pietrze i chodzenie po schodach sprawia mi jeszcze trudność. W dalszym ciągu jestem na środkach przeciwbólowych i mam trudności ze spaniem. Mam nadzieje ze będzie coraz lepiej. Pozdrawiam wszystkich. Natalia
gość
22-06-2017, 10:59:29

jeżeli usunięto przyczynę to będzie lepiej
gość
22-06-2017, 17:28:40

Natalio cieszę się że już jesteś po wszystkim Powyżej są wypisane wskazówki dla szyjek Jeśli będziesz ich przestrzegać choćby przez krótki czas to na pewno z dnia na dzień będzie lepiej Bez Twojej pomocy w domu też świat się nie zawali Zdrowiej szybciutko Pozdrawiam Bogda
gość
23-06-2017, 08:36:02

Kochani, proszę o interpretację wyników badania (wstępną, rzecz jasna:))
Co mnie do niego skłoniło?
Ból głowy (potylica i czubek - wszystko - prawa strona), drętwienie prawej ręki i prawej części twarzy jakieś kłopoty pamięciowe, zawroty głowy.
MRI głowy - ok.
Badanie MR kregosłupa szyjnego
Fizjologiczna lordoza szyjna kregosłupa zachowana.
Wysokosc trzonów kregów oraz ich sygnał prawidłowe.
Obnizenie i odwodnienie krazków miedzykregowych C4-5 i C5-6.
Centralna, szerokopodstawna wypuklina krazka miedzykregowego C4-5 wielkosci do 2mm w
wymiarze strzałkowym, wraz z progami kostnymi na tylnych krawedziach sasiadujacych trzonów,
uciska worek opony twardej i obustronnie korzenie nerwowe w zwezonych otworach
miedzykregowych.
Pozostałe krazki miedzykregowe bez wypuklin.
Rdzen kregowy w odcinku szyjnym prawidłowej grubosci, bez zmian ogniskowych.
Pozdrawiam, Magda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: