Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-09-2016, 09:40:10

Witam wszystkich PRZED I PO
Ja niestety jestem PRZED i jak chyba wszyscy jestem skichana po pachy.
Po przeczytaniu tego forum bardzo dużo się dowiedziałam ale oczywiście mam kilka pytań choć nie spodziewam się że dostanę odpowiedź typu: nie idź na operację tylko się rehabilituj a wszystko będzie dobrze
Ale od poczatku:
Kilka miesięcy temu zaczął boleć mnie lewy bark promieniujący do łokcia. Ból taki że błagałam męża żeby mi urwał tą rękę. Przez dwa tygodnie nie byłam w stanie się położyć ani na sekundę, oczywiście "spanie" też na siedząco. Koszmar. Były wizyty u lekarzy, badania i wizyty na SORze w chwilach niemocy(nie pomogły nigdy bo mówiłam że ketonal na mnie nijak nie działa)
Wszyscy badali bark który był ok. 4.11.2015 r W końcu badanie TK. Z wynikami poszłam do chirurga. Ten po przeczytaniu skierował mnie do neurochirurga z mniej więcej takimi słowami:
Nic się strasznego nie dzieje ale wolałbym żeby Panią neurochirurg zobaczył.
Wizytę miałam 6.09.2016r. Po obejrzeniu wyników diagnoza : operacja na 9.11.2016r.
Opis TK:
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci osteofitów na krawędziach trzonów, częściowego odwodnienia tarcz międzykręgowych, obnizenia wysokości tarcz C4/C5 i C5/C6 oraz sklerotyzacji podchrzęsnej powierzchni stawowych w małych stawach kręgosłupa.
Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kregowego wynosi 13-15mm.
Na poziomie C4/C5widoczne jest uwypuklenie tarczy międzykregowej typu bulging na głebokość 1mm.
Na poziomie C5/C6 szerokopodstawne, tylko-posrodkowe wypadanie jądra miażdżystego do kanału kregowego na gł.5mm z uciskiem na worek oponowy i rdzeń kręgowy. Rdzeń na tym poziomie spłaszczony o podwyższonym sygnale w sekwencjach T2w-cechy mielopatii.
Dr. Sobański z Krakowa chce operacji, dał mi tydzień do namysłu. Chcę się jednak skonsultować z innym neurochirurgiem żeby potwierdzić diagnozę.
Moje pytanie: czy jest jakakolwiek szansa na unikniecie operacji. Pytam oczywiście tych co już mają długą drogę za sobą :)
Czytając forum jedni piszą zeby się wstrzymać od operacji inni żeby się podjąć. Objawów nie mam teraz prawie żadnych. Czasem zaboli a raczej zdrętwieje szyjny kregosłup. i to wszystko.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam serdecznie !
Ania
Forumowicz
12-09-2016, 04:36:58

Witam peryskopki.Na zachodzie bez zmian.Dalej się rechabilituje ;masaz i rower.Grzegoz tak moj operator to Dr.Rzewuski,a ortopeda to Dr. Pyrkosz.Dużo im zawdzięczam jeżeli chodzi o mnie.Tez myślę że fb zepsół nasze forum.A wlasnie od wczoraaj walcze z fb i mam konto-ciężka sprawa.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
12-09-2016, 04:41:15

Ania u mnie to tez byl ból nie dozniesienia ,przechodziłem to wiem jak to jest.Tez chciałem sobie odciać reke by normalnie spać a .......teraz to nawet z leżeniem mam dylemat.W mojej sytuacji operacja musiala być,ale teraz walcze z lędzwiowym by takowej nie bylo.PERYSKOP DO GÓRY DASZ RADĘ>>>>
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
12-09-2016, 17:14:20

piotr19 2016-09-12 06:41:15
Ania u mnie to tez byl ból nie dozniesienia ,przechodziłem to wiem jak to jest.Tez chciałem sobie odciać reke by normalnie spać a .......teraz to nawet z leżeniem mam dylemat.W mojej sytuacji operacja musiala być,ale teraz walcze z lędzwiowym by takowej nie bylo.PERYSKOP DO GÓRY DASZ RADĘ>>>>
Piotr bardzo Ci dziękuję za słowa otuchy ale niestety jak zawsze nieszczęścia chodzą parami. Dziś odebrałam wyniki morfologii i są bardzo złe, może moja dieta nie jest super błyskotliwa ale żeby była aż taka zła...... no nic, dostałam żelazo i będę go sobie "chrupać" raz dziennie. Ponoć wyniki mają mi się poprawić. A jutro idę do neuro potwierdzić termin operacji :/
Mam nadzieję że u Twojej żony dużo pozytywów a za lędźwiowy trzymam kciuki !
Początkujący
16-09-2016, 19:23:22

czesc
Ania przy mielopatii operuja bez ogladania sie na konsekwencje;)ucisk rdzenia powoduje marwice i niodwracalne ubytki neurologiczne. Ja mialem, poltora roku z tym chodzilem i cofnelo sie....chociaz kazdy jest inny. Idz na konsultacje, operacji sie nie boj bo to pryszcz, pamietaj jednak ze to dopiero pierwszy krok-pozniej jest rehabilitacja i jest rownie wazna jak operacja
Piotr, dzieki za info, do Rzewuskiego sie wybieram za miesiac dwa jak bedzie termin
pozdrawiam
Grzegorz
Początkująca
18-09-2016, 20:13:41

Witam wszystkich!
Tak dla przypomnienia , jestem ponad 13 miesięcy po zabiegu discektomii C4-C5 i C6-C6 z implantacją protez krążków m-kręgowych Diva. Po 182 dniach zwolnienia wróciłam do pracy i prawie normalnego życia. Przed zabiegiem problemy były głównie z lewym barkiem- dochodziło do niedowładu lewej kończyny górnej , brak czucia w palcach, mrowienia połowy głowy przy nawet lekkim odchyleniu od pionu. Ból w kręgosłupie szyjnym minimalny, tylko z przeciążenia lub jak za długo schylałam głowę , np. przy czytaniu, gotowaniu, dzierganiu na drutach. Byłam przerażona całą sytuacją, ale z marszu zdecydowałam się na zabieg i cały czas uważam, że była to bardzo dobra decyzja. Mimo pewnych ograniczeń- nie pływam żabką tylko na plecach, czasami kraulem, więcej czasu spędzam na "bąbelkach"- wróciłam do prawie normalnego życia. Pracuję, jeżdżę na rowerze, chodzę po górach- właśnie wróciliśmy z Tatr- zaliczona m.inn. Gęsia Szyja, Kasprowy, Szpiglasowa- bez większych szaleństw.
Wiem, że gdybym czekała z decyzją, to niektóre zmiany byłyby nieodwracalne i mówiłabym, że zabieg był nieudany.
Oczywiście, dalej rehabilituję się w miarę możliwości NFZ i w większości prywatnie.
Wiem co mi szkodzi a co pomaga- i staram się dostosowywać do zaleceń.
Ostatnio, jak wracaliśmy z wakacji samochodem i czas powrotu trwał ok. 14 godzin- odczuł mój kręgosłup piersiowy-niestety efekt zmian zwyrodnieniowych i dyskopatii-ale sama zapracowałam na to przez swoją głupotę, pracę i wyznawanie zasady, że tylko ja zrobię to najlepiej.
Jeżeli moje " wymądrzanie się" komuś pomogły, to cieszę się. Ale jak zawsze powtarzam- decyzja o zabiegu lub innej formie leczenia należy do każdego z nas. Ja nie żałuję swojej decyzji. Oby tak dalej.
Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza tych wiernych forumowiczów.
Początkująca
18-09-2016, 21:09:55

No to ja będę ze swoim postem trochę na opak
TK: Zwężone przestrzenie międzykręgowe C5-6 i C6-7, osteofity na przednich i tylnobocznych krawędziach, na obu poziomach centralno-dwuboczne protruzje tarczek międzykręgowych uciskające worek oponowy. Na poziomie C5-6 obustronnie zwężone otwory międzykręgowe. Lordoza szyjna zniesiona.
Objawy klasyczne: rwa barkowa, drętwienie lewej dłoni, ból nie zniesienia, ogólne rozbicie itd.
Droga też klasyczna: lekarz rodzinny, neurolog, ortopeda, prześwietlenia, rezonans, leki, leki, leki (przeciwzapalne, przeciwbólowe, witaminy) i.. żadnych rezultatów.
Zaczęłam szukać pomocy na własną rękę - strony, blogi, fora, opinie, aż po nitce do kłębka - trafiłam do chiropraktyka Przemysława Rybczyńskiego w Poznaniu.
Powiem szczerze, że wcześniej nie słyszałam o takiej gałęzi medycyny alternatywnej. Ku mojemu zdziwieniu, dowiedziałam się, że wywodzi się ona z USA i jest bardzo powszechna na zachodzie.
Postanowiłam spróbować, chociaż należę do osób z kategorii "szkiełko i oko"
Co mnie przekonało:
- Na stronach Rybczyńskiego znalazłam naprawdę solidną dawkę wiedzy na temat mojego schorzenia, zabiegów, leczenia... Strony (jest ich kilka) może nie są graficznie przejrzyste, ale nigdzie indziej takiej kopalni informacji nie znalazłam.
- Specjalistyczny sprzęt do zabiegów (łóżka do metody Coxa i Pierce'a)
- Dyplom Stowarzyszenia Chiropraktyków Polskich
- Opinie o Rybczyńskim na Znanym Lekarzu - polecam, wyprowadzał ludzi z naprawdę ciężkich stanów
- Diagnostyka - Pan Przemysław poprosił mnie o zrobienie 7 zdjęć, m.in czynnościowego bocznego szyi, pierwszego kręgu szyjnego, miednicy w pozycji stojącej - radiolog przecierał oczy ze zdumienia
W moim przypadku potrzebna była seria 20 zabiegów. Jetem jak nowo narodzona, wszystkie objawy ustąpiły, normalnie funkcjonuję, uprawiam sport. Zaznaczam - łatwo nie było Pan Przemysław jest osobą dość specyficzną, ale warto czasami ugryźć się w język, bo naprawdę jest świetnym praktykiem.
Koszty: pierwsza wizyta 150 zł, kolejne po 130 zł - są pakiety z rabatami, ale ja z nich nie korzystałam. Dla porównania - za wszystkie wcześniejsze wizyty, badania, leki, które nie zdały się na nic wydałam ponad 1000 zł.
Oczywiście zmieniłam swój dotychczasowy styl życia - orbitrek kilka razy w tygodniu, suplementacja - niech żyją omułki (!), pas do siedzenia przy biurku, stojak do laptopa i klawiatura zewnętrzna, profilowana poduszka do spania itd.
Wiem, że decyzje, czy iść na operacje, czy też nie są bardzo trudne. Podaję moją historię ku pokrzepieniu serc! Pozdrowienia
gość
19-09-2016, 08:30:47

Witam. Czy ktoś mógłby mi polecić dobrego neurochirurga na Podkarpaciu - chodzi o odcinek szyjny. Będę bardzo wdzięczna.
gość
24-09-2016, 10:33:39

No dobra, mam rezonans.
"Zniesiona lordoza szyjna z niewielkim kyfotycznym wygięciem w części C3-C6.
W trzonie kręgu C5 ognisko hyperintensywne w obrazach T1 i T2 zależnych o średnicy 5 mm, ulegające supresji w sekwencji SPAIR (ognisko stłuszczenia szpiku kostnego). Podobna zmiana o średnicy 6 mm w trzonie kręgu C3.
Na poziomie C6/C7 ognisko obrzękowe trzonów w przyleganiu do przestrzni międzykregowej (ModicI).
Zmiany dehydratacyjne krążków międzykręgowych w odcinku szyjnym kręgosłupa.
Na poziomie C3/C4 przepuklina krążka na głębokość do 2 mm w obręb kanału kregowego z modelowaniem worka oponowego. Przepukliny krążków międzykręgowych na głębokość do 2 mm w obręb kanału kręgowego widoczne na poziomie C5/C6 i C6/C7 z przyleganiem do korzeni brzusznych nerwów rdzeniowych. Na poziomach C5/C6 i C6/C7 osteofitoza tylno-bocznych krawędzi trzonów ze zwężeniem otworów międzykręgowych - najpewniej ucisk korzeni nerwów rdzeniowych w obrębie otworów na poziomie C6/C7. Redukcja przedniej i tylnej rezerwy płynowej kanału kręgowego w części C3-C6 z niewielkim modelowaniem rdzenia kręgowego na poziomie przepuklin C3/C4, C5/C6 i C6/C7. Rdzeń kręgowy w odcinku szyjnym kręgosłupa o jednorodnym sygnale".
Wizyta u neurologa 7.10, ale w międzyczasie byłam u ortopedy i rzucił na wynik swoim okiem po czym wypisał mi skierowanie do chirurga neurologa - wizyta 30 września.
Ostatnio niedowład dopadł mnie przy kasie, nie byłam w stanie wyciągnąć banknotów z potrfela ani wykonac jakikolwiek sensowny ruch prawą ręką. Dla mnie to dramat, bo na codzień wykonuję bardzo precyzyjną pracę, która wymaga pochylenia głowy i dokładnej ręki.
Pytanko moje - jak rozmawiać z chirurgiem? Co może mi zalecić? O co pytać i na co się godzić?
Jakie są zagrożenia zabiegu ? - ten (świetny - ufam mu bardzo) ortopeda sugeruje konieczność interwencji chirurgicznej (stąd skierowanie), co do zakresu odsyła do speca.
Wy tu macie doświadczenie więc poradźcie mi - czy szukać/sugerować coś alternatywnego czy godzić się na zabieg ?
Przy nowotworze nie miałam takich dylematów i jak najszybciej chciałam skalpela.... ale teraz wolałabym uniknąć. Dlatego pytam tych, co przeszli leczenie - co radzicie?
gość
25-09-2016, 15:31:59

Witam bardzo proszę o pomoc co mam robić czy muszę iść na operację czy wystarczy rehabilitacja . Robiłam MR i wyszło, że na poziomie C5/C6 masywna, dokanałowa, centralna przepuklina krążka m/k uciskająca i zniekształcająca rdzeń kręgowy oraz powodująca krytyczną, centralną stenozę kanał kręgowego. Wymiar ap części przyśrodkowej kanału kręgowego - 4mm. Wielkość materiału dyskowego przemieszczonego dokanałowo ok 8/5 mm. Rdzeń kręgowy w wyniku ucisku wykazuje miernie podwyższony sygnał w obrazach T2 - zal.Zaznaczę że nie mam praktycznie żadnych objawów poza lekkim bólem ramienia a konkretnie mięśnia , który jest napięty. Proszę co mam zrobić bo jestem przerażona. Dziękuję za pomoc i odpowiedź

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: