Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
30-12-2014, 07:43:29

wjesionka 2014-12-23 22:45:03
Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, szczęśliwego Nowego 2015 Roku- życzę wszystkim "starym" i nowym szyjkom.
Ps. dawno mnie tu nie było ale stwierdzam,/nie bijcie tylko/
że na forum zrobiło się jakoś smutno , mało kto teraz zagląda a było nas tak dużo i działaliśmy prężnie.Pozdrawiam dawnych znajomych
e tam od razu mało :) ja tam inwigiluje prawie codziennie forum - no może raz w tygodniu :D tylko się nie udzielam bo nie mam wełny twórczej aby coś sensownego albo sęsownego napisać:) jak kto woli
Generalnie to jest ok i nie mam czasu myśleć o klocku lego w kręgosłupie, śpie max 6 h/dobe, co drugi dziec robię 300km autem - przecież nie na rowerze dla zdrowia i włóczę się po lasach i ganiam z dzikami :)
Pozdro i wszystkiego dobrego !!
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Początkująca
30-12-2014, 08:47:59

Witam po przerwie
Słuchajcie mnie nurtuje taka myśl, czy jest możliwe że od dyskopatii szyjnej mogą boleć nie tylko ręce ale i nogi ? Jest ktoś na forum, kto po operacji odcinka szyjnego przestał mieć bóle nóg ? 2 lata temu miałam operację na L5S1, wtedy ból wiodący był w lewej nodze. Wynik MR jest wciąż bez zmian, nie tragiczny, a mnie coraz bardziej boli prawa noga. Już nie wiem co robić. Może jak bym zoperowała szyję to z nogami by mi się uspokoiło? Co wy na to?
gość
30-12-2014, 10:35:18

Witam :)
Mogą boleć nogi, kręgosłup to taki twór który mimo swoich części tworzy całość. I ja też tak miałam że chorując na szyjny odczuwałam ból prawej nogi, mało tego zaczęłam kuleć!
Kiedy zaczął mnie jeszcze boleć pośladek zaczęłam podejrzewać że to może być od biodra. Poczytałam sobie w internecie dużo na temat tego bólu(mimo że twierdzono że mam rwę, ale ponad pół roku?)
No i doczytałam się o zespole mięśnia gruszkowatego :)
często mylony jest z rwą kulszową.
Poszukałam ćwiczenia na ten zespół, i....... dwa dni ćwiczeń wystarczyło że ból znikł :) PO OSMIU MIESIĄCACH !
Czasem jeszcze lekki się pojawia, i zaraz zaczynam ćwiczyć ale to już nie jest taki jaki mnie męczył przy każdym ruchu a nawet i bez.
Cud, nie cud, warto szukać i próbować, oczywiście w granicach rozsądku ;)
Pozdrawiam :)
Lidia
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
Początkująca
30-12-2014, 12:39:15

dzięki, powoli zaczynam świrować z tym wszystkim
jakie to ćwiczenia ? ulewa mi się od mojego kręgosłupa i czytania na jego temat. Przepraszam za słownictwo
gość
30-12-2014, 13:34:57

Też mam już przesyt, ale lubię wiedzieć " więcej" ;)
ćwiczenia przypominają jogę, są rozciagające i robię tylko kilka powtórzeń, czyli trwają krótko :)
Ale WIEM że mi pomogły, inni muszą sami wypróbować co dla nich dobre. Ja swoje bóle i objawy dokładnie miałam dopasowane do zesp. mięśnia gruszkowatego, myślę że jak mamy postawioną diagnozę: dyskopatia to ją uważamy za winną wszelkich dolegliwości, a to nie zawsze jest tak.
gość
01-01-2015, 09:29:55

W Nowym Roku 2015 życzę wszystkim zdrowia, dni bez bólu i wiele radości każdego dnia :)
Początkująca
02-01-2015, 17:31:00

Proszę o pomoc w interpretacji wyniku mr kręgosłupa szyjnego
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej
Na poziomie c2-c3i c3-c4 nie stwierdzono przemieszczenia w stronę kanału kręgowego
Poziom c4-c5 wypuklina tylna 1mm modelujaca przedni zarys worka oponowego
Poziom c5-c6 wypuklina tylna 1,4mm modelujaca przedni zarys worka oponowego
Poziom c6-c7 przepuklina tylno-prawoboczna 1,7mm z podejrzeniem pęknięcia pierścienia włóknistego , uciekająca przedni zarys worka oponowego z widocznym modelowaniem rdzenia kręgowego , modelowaniem prawego zachyłka bocznego .
Niewielka osteofitoza tylnych i bocznych krawędzi trzonów na poziomie c6-c7
Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych.
Prosze o pomoc wizytę u neurologa mam dopiero za dwa tygodnie a chciałabym wiedzieć czy powinnam się martwić tym co jest w opisie
gość
02-01-2015, 21:22:32

Najlepszego dla Wszystkich Was w Nowym Roku, zdrowia przede wszystkim :)
e84 opisem nie należy się martwić...Należy odwiedzić poza neurologiem dobrego fizjoterapeutę, bo troszkę pewno trzeba zmienić w swoim postępowaniu i trochę zmienić pewno nawyków (jeśli trzeba, bo nie piszesz co robisz i jaki tryb życia prowadzisz :)). Dobry neurolog nie czyta opisu (bo tu mogą być pomyłki), on ogląda obraz (płytę). Zatem czytaj forum jeśli masz powody (boli, masz objawy neurologiczne), szukaj fizjoterapeuty/terapeuty manualnego, no i odwiedź swego lekarza. Pamiętaj to są rady subiektywne, ja bym tak zrobiła :)
Początkująca
03-01-2015, 08:43:52

Pawik bardzo dziękuję za odpowiedź jeśli chodzi o mój tryb życia to mam siedzącą pracę 8 godzin przy komputerze ale staram się po praca aktywnie spędzać czas biegam jeżdżę na rowerze stacjonarnym chodzę na basen w okresie zimowym jeżdżę na łyżwach i duzo ćwiczeń rozciagajacych moja przygoda z bólem zaczęła się kilka lat temu a zaczęło się od pieczenia prawego barku pani doktor zrobila mi rtg i stwierdziła że mam zapalenie nerwów skórnych po przyjeciu masy leków przeciwbólowych ból minął z czasem miałam kilka innych epizodów mianowicie przy zwykłych czynnościach potrafiłam stracic przytomność i mieć wysoki puls norma w spoczynku w moim przypadku to od 110 do 150 uderzeń siedząc w fotelu czułam ze odpływam podnosząc rękę żeby zamknąć okno robiło się słabo nawet przy prowadzeniu auta nie jest za ciekawie jesli musze jechać daleko zawsze prosze kogoś o to żeby ze mną jechał bo robi mi się słabo i cierpną mi ręce tak jest tez przy robieniu kucyka czy wieszaniu firanek 4 miesiące temu powrócił ból barku pieczenie jak by ktoś wrzatek mi na skórę wylewal okropny ból głowy z tyłu i nie wiem czy to zbieg okolicznodci ale mam bardzo wrażliwe łokcie to znaczy jesli gdzies zle położę rękę przechodzi mi taki dziwny prąd az do palców jak bym sie stuknela poszłam do neurologa dostałam skierowanie na MR
Początkująca
03-01-2015, 09:03:08

rzdroj
Tak jak lidiabe pisała może nas bolec i noga od szyjnego. Ale może też od czego innego. Może po prostu pospinana jesteś? Mnie bardzo pomaga wizyta u fizjoterapeuty raz na tydzień-dwa. Objawy różne, które się pojawiły po powrocie do pracy, po wizycie u fizjo są mniejsze. Popróbuj!
Pozdrawiam!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: