Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
01-12-2020, 00:07:54

Witam
Poczytałam trochę wstecz...i ...
Kawo poradnia leczenia bólu to też jakieś rozwiązanie. Byłam... i akurat trafiłam na mojego operatora od drugiej operacji Nakazał się oszczędzać i pojawić się za pół roku ( no chyba że coś niepokojącego będzie się działo). Po tej wizycie kilka rzeczy przestało mnie niepokoić..... A zawsze idę na wizyty przygotowana z pytaniami i objawami zapisanymi na samoprzylepnych karteczkach

Było o poduszkach.... Od pierwszej operacji używam ikeowskiej profilowanej i dobrze mi z nią
Ktoś pytał o stopień niepełnosprawności. Po pierwszej operacji dostałam lekki, po drugiej umiarkowany. W sumie starałam się o to tylko po to, by pracować po 7h, bo pracuję przy kompie a to zabójstwo dla nas "szyjkowców".
Miałam niedawno na NFZ rehabilitację. Zapisano mi laser, solux, pole elektromagnetyczne i ultradźwięki. Po 7 dniu tak mnie zaczęło boleć, że chodziłam po ścianach. Nawet dicloberl zażyłam (a jestem wrogiem wszelkich pigułek), bo ból taki jak 12 lat temu znieczulenie zewnątrzoponowe podczas cc przestało mi działać....Walnęłam tym, nie poszłam więcej, po 3 dniach przeszło.
W ostatni weekend jako samozwańczy przewodnik "przegoniłam" 15 km po beskidzkich wierchach dwie dwudziestolatki, leczą zakwasy

Każdy z nas musi wsłuchać się w siebie i znaleźć dla siebie złoty środek.
Zdrówka życzę dla Was i siebie
Początkujący
01-12-2020, 10:14:37

Hej wszystkim, u mnie niestety się przeciągnęło, bo po 14 dniach gorączki, pulsu 110-120, kaszlu i nacisku w klatce trafiłem na oddział covidowy. Na szczęście wyglada na to ze radzę sobie coraz lepiej, saturacja z najgorszego poziomu 93 podskoczyła do 96-98, puls spadł do 75-80, naciski tez w dużej mierze ustały chociaż podobno mam 10% uszkodzeń w płucach i ciagle spore osłabienie. Także uważajcie na siebie wszyscy, niesamowicie potrafi ten wirus przeczołgać człowieka
Forumowiczka
01-12-2020, 11:17:30

Kurcze Mateusz to Cie trafiło porządnie zapewne swoje zrobiło też osłabienie organizmu po operacji, może inaczej lżej byś to przeszedł. Najważniejsze, że powoli z tego wychodzisz! Trzymaj się i wracaj do zdrowia. A szyja jak?
13.11. 2020 Dyscektomia C4/5 i C5/6 sposobem Smith-Robinson. Implantacja klatek szyjnych LFC (rozmiary 5 i 4)
Wtajemniczona
01-12-2020, 13:03:53

Nie dość, że dopiero co operacja to jeszcze wirus, niezłe combo.
U mnie też średnio, bo po szarpnięciu przez moją młodą boli mnie lewa łopatka, lewa potylica i czasem kark pobolewa. A dzisiaj to jeszcze ból głowy doszedł. Trzy tygodnie po operacji a ja nadal z bólami, jakoś mnie to nie nastraja optymistycznie. Kontrola za 2 tygodnie.
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Początkujący
01-12-2020, 14:44:52

No trafił mnie los w ostatnim czasie niesamowicie, to prawda. Ale po takim zestawie człowiek nabiera perspektywy na to co w życiu ważne i ile ma dobrych osób wokół siebie, staram się tak na to patrzeć (i nie myśleć bron boze o naszej służbie zdrowia - to jak wyglada oddział COVID od wewnątrz to tragedia).
No a szyja nadal bardzo dobrze, nie czuje jej w ogóle. Ale jeszcze trzymam radość na wodzy, potestuję ja troszkę w innych pozycjach niż leżąca, czyli jedyna jaką przez ostatnie 2 tygodnie znałem, i dopiero jak zda egzamin w innych to będę się cieszył. Ale jestem naprawdę dobrej myśli. Oby w takiej formie jak najdłużej : - )
Początkująca
01-12-2020, 20:41:51

Byłam na konsultacji u neurochirurga, profesora habilitowanego i doktora n.med
Okazało się że w ogóle nie powinnam być operowana, na moje objawy...umierałam z bólu głowy (na ból głowy operacja nie pomaga), traciłam czucie w dłoniach, ciepły i dretwialy mi ręce bo miałam przepuklinę...
Obejrzał RM z teraz i z przed operacji i stwierdził, że jest ok, co najwyżej może się źle do badania ułożyłam 😳
Jak mu powiedziałam, że prowadzący neurochirurg planuje w niedalekiej przyszłości operacje, jak tylko przyjdzie rwa barkowa, że będzie to długa i niebezpieczną operacja, bo trzeba "wyrwać" implant i naprawić to co zepsuł...to on powiedział, że po co! Że w życiu tego, by nie robił przy moim kręgosłupie 🙄
Szumy uszne...powiedział, że też ma...moje zaciskanie się, bruksizm-olewka.
Pisał SMS rozmawiając ze mną...
Napisał mi, że potrzebuje intensywnej 😳rehabilitacji i modyfikacji zatrudnienia (poprosiłam o takie zaświadczenie ze wg na moją próbę podniesienie stopnia o niepełnosprawności.)
250 i heja...
Teraz to ja dopiero głupia jestem!
Na poziomie discectomii osteofity tylnych powi. trzonów kręg. C5 i 6,zwłasz. po stronie lewej,z cechami przyśrod/lewob rewypukliny resztkowego k/k, z ucis. na rdzeń szyjny i korzeń nerwu rdzeni. C6 po stronie lewej. Do korelacjiz objawami klinicznymi.
Forumowiczka
02-12-2020, 09:13:51

Hej wszystkim. U mnie jest super. Wczoraj szalałam już samochodem. Matko, jakie to fajne uczucie, jakbym prezent na gwiazdkę dostała Jednak brakowało bardzo. Ćwicze codziennie, nie za dużo, bo chyba mi się nie chce. Ale codziennie coś działam w domu, więc na brak ruchu nie narzekam. Zrobiłam wczoraj wieczorkiem 120 pierożków na wigilię. Sukces i nic nie bolało.
Mateusz, współczuje Ci. Paskudztwo okropne. Ja staram się uważać jak tylko można ale jak widzę zachowania większości ludzi to ręce mi opadają. Głupota... ale jak to mówię, na głupotę jeszcze nikt lekarstwa nie wymyślił. Zdrówka życzę, tak od serducha
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
02-12-2020, 09:17:22

Asia, czasem stwierdzam, że te tytuły lekarzy po dr to tylko nazewnictwo. Nie przekłada się to na empatię i podejście do pacjenta. Może mają i wiedzę ale już szacunku do człowieka już brakuje. Tak to już jest. Ciężko u Ciebie, bo nadal nie wiesz na czym stoisz. Trzymaj się mocno
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowicz
02-12-2020, 10:12:59

Joanna00000 2020-12-01 21:41:51
Jak mu powiedziałam, że prowadzący neurochirurg planuje w niedalekiej przyszłości operacje, jak tylko przyjdzie rwa barkowa, że będzie to długa i niebezpieczną operacja, bo trzeba "wyrwać" implant i naprawić to co zepsuł...to on powiedział, że po co! Że w życiu tego, by nie robił przy moim kręgosłupie 🙄
Szumy uszne...powiedział, że też ma...moje zaciskanie się, bruksizm-olewka.
No tak. Zdrowa jesteś.
Nie wiem co pisać ale jestem upoważniony ponieważ dla mnie lekarz w zasadzie powiedział podobnie. Te dolegliwości co nie ustąpiły to pikuś. Tak już będzie chyba, że przytrafi się coś nowego i groźnego. W tej chwili - nic nie ruszać.
Przyjąłem to do wiadomości, w głowie przestawiłem ROM i RAM ( to takie pamięci w komputerze), że jest dobrze. Nacisnąłem = ZAPISZ.
Zapisał.
Teraz "olewam" wszystko i mam wrażenie, że chyba łatwiej to znoszę.
Co Ci doradzić - nie wiem. Chyba spokoju ducha i radości w życiu.
Pamiętaj - zawsze mogło być gorzej. Teraz nie jest aż tak tragicznie.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
02-12-2020, 12:56:52

Kawo, zrobiłam to samo. Przestawiłam myślenie, z szyjką jest super a reszta to nie istotne. Kiedyś do tego wrócę, ale nie teraz. Teraz cieszę się tym, że w końcu wróciłam do życia. Ledzwiowy boli, ale co tam
Słoneczko świeci, jest -5.Piękna pogoda. W nocy było -15.Czyli przyszła zima na chwilę

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: