Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
03-01-2018, 18:06:17

Mam pytanie odnośnie rehabilitacji po:czy krioterapia jest skuteczna, czy nie lepsze było by ciepełko?
gość
03-01-2018, 22:02:38

Dzięki Kochani. Ruchomości mojej szyi jest bardzo mała. Przekrecam szyję z dużym trudem niezbyt mocno i slyszę taki trzask, że mnie to przeraza. Ale dzięki za odpowiedzi, szczególnie Tobie Piotrze weteranie forumowy.
Jeśli to normalne to kiepska ta normalność
Lekarze twierdzą że długo się u mnie goi, a poza tym potrzebuje długiej rehabilitacji, dlatego ZUS przyznał mi świadczenie rehabilitacyjne na rok.
Dzięki wszystkim jeszcze raz. Czytam to forum od roku i cieszę się że można się poradzić. Lekarze nie chcą rozmawiać.: " co będę mówił? Potrzeba rehabilitacji" . Poza tym mam kiepski stan lędźwiowego: 2 przepukliny z uciskiem na rdzeń i korzenie i słabo z chodzeniem. Ale nie poddam się. Trzymajcie się ciepło- Gosia
Wtajemniczona
04-01-2018, 17:44:09

Maj 77 ja byłam w maju na krioterapi i w październiku myślę że raczej nic mi to nie dało trzeba pewnie więcej odbyć takich zabiegów by poczuć różnicę w kręgosłupie i stawach ale za to super się czułam mentalnie . Korzystając z krioterapi nie można chodzić do sauny i na basen minimum tydzień przerwy po musi być ,tak mi powiedzieli .
Gosiu a na jakim poziomie masz pjm w lędźwiowym ?
Ja mam jeszcze na L3/L4 i L5/S1 od dwóch i pół roku rehabilituję się systematycznie i na operacje bym nie poszła ale jak pjm mi pękają i wpadają do kanału to nie na wyjścia trzeba dać się pociąć inaczej wózek .
gość
04-01-2018, 21:32:04

Witaj VOLVOVA,
cały kręgosłup mam w zwyrodnieniach i dyskopatii. W ledzwiowym mam zmiany degeneracyjne z obniżeniem i dehydratacja na całym odcinku, poza tym l3l4 wypuklina, l4l5 centralna przepuklina z uciskiem i przemieszczenie korzenia l5, zwężenie dolnych części otworów miedzykregowych,zwężenie zachylja bocznego i ucisk. Na l5s1 przepuklina wraz z osteofitozą krawędzi trzonow powodujące ucisk oraz zwężenie obustronne otworów miedzykregowych, zwężenie lewego zachylka bocznego. Źaznaczam że choruje na osteoporoze i niektórzy lekarze nie chcą podjąć się operacji. 10 lat temu miałam porażenie nerwów i leżała kilka tygodni w łóżku. Pozdrawiam Gosia
gość
04-01-2018, 22:08:07

Maj77 mam pytanie o to co przed operacją. u neurologa byłaś na NFZ czy prywatnie? Prowadzącym jest Prof.Sagan czy dr.Limanówka? Przepraszam za wścibstwo ale w lutym się wybieram na konsultację i mam mętlik w głowie... Jak długo czekałaś na operację?
Z opisu MR najbardziej niepokoi mnie: przepuklina tylna centralna na głębokość 3mm krążka międzykręgowego C5-C6, która uciska worek opony twardej i oba korzenie nerwowe.
Do tego sporo objawów neurologicznych: drętwienie rąk(rano nie potrafię wyłączyć budzika), ciągły ból głowy, zawroty, szumy w uszach, ogólnie do bani...
Pozdrawiam Magda(również okolice Kołobrzegu)
gość
04-01-2018, 22:11:08

Magda
Przepraszam, miało być neurochirurg- nie neurolog
Początkujący
04-01-2018, 23:01:33

Maj 77
Zadnej zabki! Na razie daj się sobie zagoic-2-3 miesiące żeby nastąpił zrost kostny. Możesz iść na fizjoterapię ale do kogos konkretnego, kto wie jak Ci pomóc, co nie jest takei oczywiste. Na razie odpoczywaj. Jak poczujesz się lepiej zacznij od spacerów - 15, 20 30 minut- sama będziesz wiedziała. A na konkretniejsze ćwiczenia przyjdzie jeszcze czas. Na razie wyluzuj
Piotr19 fajnie Cie widzieć :) jak Twój kręgosłup?
Początkująca
05-01-2018, 07:22:16

Magda z okolic Kołobrzegu Moja,, przygoda " z kręgosłupem zaczęła się 23 lata temu, od wypadku (pęknięty C7, odprysk kostny wbity w rdzeń, niedowład prawostronny, dłuuuga rehabilitacja) 10 lat względnego spokoju, potem systematyczne rwy barkowe, masaże, fizjo, leki- dużo i tak do 1 listopada 2017.Wtedy ból związany z rwą osiągnął skalę maksymalną i zaczeła się gonitwa po lekarzach: ostry dyżur- zastrzyki, rodzinna -skierowanie na neurologię , pogotowie - zastrzyki i tak do 6 listopada- zrobiłam prywatnie MR i zadzwoniłam do polecanego gabinetu prof. Sagana, ale niestety terminy bardzo odległe. Ale okazało się że w tym samym miejscu przyjmuje dr. Limanówka. 7 listopada byłam na wizycie w Szczecinie. Moje objawy: rwa barkowa, zawroty głowy, niedowład ręki i kciuka prawego i dodatkowo niedowład prawej nogi. Dr . obejrzał MR i stwierdził: Mielopatia i radikulopatia C5/C6/C7 . Decyzja - operacja natychmiast (czekałam do 21 listopada). 22 byłam operowana ,prowadzącym był dr. Limanówka i wraz z prof. Saganem przeprowadzili operację. Naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić dr - specjalista od szyjek , młody ,zdolny . Tak że u mnie poszło szybko, bo sytuacja była poważna, nawet za bardzo nie zdawałam sobie sprawy jak. Ale ogromny plus tej operacji - nie ma potwornej rwy, nie ma ciągłych zawrotów głowy, niedowład nogi ustąpił w 90%, ręki w 70%, kciuk jeszcze nie. Wiem, że zbyt długo zwlekałam z operacją, chociaż bolało, były inne objawy, ale co tam - dzieci, praca, wszystko było ważniejsze. Teraz inaczej patrzę na życie, przewartościowałam je i wiem na pewno ,że nie chcę zniszczyć tego co mi naprawiliPozdrawiam Monika
Początkująca
05-01-2018, 07:31:14

Gogole - tak jest żadnej żabki! Będę słuchać doświadczonych szyjek ( też byłam operowana na unii Lubelskiej) .Na spacery chodzę , zaczęłam 2 tyg po operacji. Teraz to obowiązkowo codziennie 3 -4 km, wzdłuż plaży w kierunku Dźwirzyna lub Kołobrzegu,w zależności z której strony wiatr wieje. Polecony lekarz rehabilitant zasugerował od 1 lutego zabiegi krio, laser na bliznę, no i oczywiście ćwiczenia izometryczne. No i jeszcze orbitrek, ale bez angażowania rąk na razie. Pozdrawiam Monika
gość
05-01-2018, 10:47:57

Dzień dobry, wpis po latach...jeśli chodzą Państwo na zabiegi manualne to chodzcie tylko do osób z wykształceniem medycznym. Pan Piotr Haus z Łodzi nie ma takiego wykształcenia, a wiedza którą posiada to tylko ta przekazywana z dziada pradziada...niestety w internecie można znaleźć opłakane skutki jego działań.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: